dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tiga: DJ-Kicks
DJ-Kicks (cd) Tiga
2003
!K7/Border
6/10

Mycket av samma

Lyssna

Sök efter skivan

Tiga är en av de stora stjärnorna i den elektroniska åttiotalsvåg som de senaste två åren svept över oss. Musiken som i allmänhet kallas electroclash, även om definitionen av just nämnda genre varierar rätt rejält beroende på vem man frågar.

Förutom att ha remixat artister som Dannii Minogue, FC Kahuna och Felix Da Housecat har han kanske fått mest uppmärksamhet för sina omarbetningar av åttiotalsklassiker som Crockett’s Theme och Sunglasses at Night. För att inte tala om Tigas version av Nellys fjolårshit Hot in Herre, som skiljer sig en del från originalet.

Serien DJ-Kicks är, i likhet med samlingsserierna Back to Mine och Another Late Night, helt enkelt en artist som under dryga 70 minuter får plocka ihop musik som inspirerat artisten eller helt enkelt bara sånt alla andra borde upptäcka. Samtidigt är det förstås också chans för artisten att marknadsföra sig själv. Kort sagt: ingen samling komplett utan att ett par spår som är undertecknade artisten på ett eller annat sätt.

Som vanligt får man i allmänhet ut mer om man redan har någon koppling till artisten som valt ut materialet. En chans att upptäcka vad någon blivit inspirerad av. Kanske bara en möjlighet att hitta nya vägar in i musikdjungeln. Ibland kan det bli många, och stora, överraskningar. Ibland får man precis det man väntat sig. Tigas DJ-Kicks hamnar i det senare facket.

Det är kort sagt elektronisk musik kryddad med taktfasta syntbasslingor, hederliga old school-trummaskiner och analoga syntljud. Halvtafflig pratsång. Jodå, me like.

Att den här samlingen är så pass enhetlig är både en styrka och en svaghet. Gillar du genren och någon av låtarna i låtlistan, så kommer du gilla Tigas DJ-Kicks. Men jag kan känna att det tyvärr blir lite för jämntjockt. Avsaknaden av melodier är inget ovanligt för den typ av musik som vi bjuds på, men här dras det lite för långt. Dessutom tar det ett tag innan samlingen lyfter, helt enkelt därför att det finns rätt många halvtrista spår på första halvan. Och några mixar är rätt mycket sämre än originalen. Jolly Music och Stevie V. är två exempel.

Men med det sagt finns det även guldkorn här. Soft Cells …So, Codec & Flexors Time Has Changed, Antonelli Electrics Dubby Disco och Schatrax Detroit-techno i Misspent Years. Tyvärr klipps några av dem av alldeles för snabbt (jodå, det är en mixskiva). Sen är det lite kul att You lånar från 808 States Cubik.

Oavsett om du vill få en schysst mix electro-musik till förfesten eller lära känna nya bekantskaper kan Tigas DJ-Kicks vara skivan för dig. Själv hade jag önskat större bredd och mer variation.

Men det är svårt att inte charmas av att Swayzaks bidrag kort och gott heter: Ikea.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-02-27 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-08 23:25

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #1858

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig