dagensskiva.com

48 timmar

Recension

System of a Down: Steal This Album!
Steal This Album! (CD) System of a Down
2002
American/Columbia
6/10

Just do it.

Lyssna

Sök efter skivan

"Steal This Album!" är inte en riktig uppföljare till "Toxicity" som släpptes förra året. Det är istället låtar som blev över i inspelningen i framför allt den och ännu äldre material från System of a Downs historia. Själva säger de att låtarna aldrig refuserats utan att de inte passade in på skivorna de släppt. Det kan jag köpa, jag tycker en hel del av låtarna är bättre än "Toxicity". De var tänkta att släppas som b-sidor, på soundtrack eller på en och annan samling senare. Men när inspelningarna letade sig ut på nätet i höstas bestämde bandet sig för att göra färdigt dem och släppa dem på riktigt.

Jag är av den bestämda uppfattningen att System of a Down försöker för mycket. Och att koncentrera sig på att försöka har aldrig lett till något riktigt bra. Kanske är jag orättvis, men det hjälper mig inte i mitt lyssnande. Och dessutom hatar jag verkligen deras ballader. De skulle kunna vara från vilket band som helst. Själv tänker jag på Live. Det är inte en trevlig tanke. Visst, Serj sjunger bra. Men det gör Ed Kowalczyk också, det gör inte att jag gillar Live mer. Nu är det ju långt ifrån bara ballader här. Så de förstör inte så mycket. Men tillräckligt.

Om vi tar det som är bra istället. "Chic 'N' Stu" funkar i sin bulimi. Serj Tankian spottar ur sig matingredienser i en känga åt konsumtionskulturen. Även om jag blir ganska trött på kören och den lite högtravande tonen i Chomsky-influerade "Boom!" så gillar jag Serjs sånginsats i låten. Bryggan i "A.D.D." är lysande. Lekskolerimmen i "I-E-A-I-A-I-O" sitter fantastiskt bra. Virveltrumman och Serjs galande som övergår i tungt sväng är utmärkt i "Pictures". "F**k the System" är min favorit på skivan – busigt och allvarligt på samma gång, bra!

Daron Malakian är en duktig gitarrist. Han byter flyhänt mellan stilar och temperaturer. Serj är en bra sångare, övertygande både när han skäller med fradga i mungipan och när han tar toner. Shavo Odadjian skorrar skönt med sin bas och tillsammans med John Dolmayan på trummor gör de det de ska. De blickar åt sidorna för inspiration och hittar Mike Patton (och flera av hans musikaliska projekt). Det är en bra inspirationskälla även om det ibland är lite för mycket lån och för lite eget.

I all sin kunskap så rör de dessutom ner för mycket i grytan. Hoppen som många gånger funkar i ensamhet blir tröttsamma efterhand. Jag höjer knappast på ögonbrynen efter att ha hört något "oväntat" i varje spår. Speciellt när de har snöat in på ganska traditionella refränger, som oftast är de som sänker låtarna. Tyvärr. Överlag gillar jag verserna mycket bättre än refrängerna. Och kanske är det inte de lekfulla inslagen som är problemet. Kanske är det istället att de inte tar steget fullt ut och leker hela tiden. Det är halvmesyren jag har mest problem med. De försöker tillfredsställa de krafter som vill gå framåt, samtidigt som de vill hålla kvar i gamla trista hårdrocksrötter. Jag vill ha antingen eller. Framåt, så vill jag höra alla deras kommande skivor. Bakåt så slipper jag bry mig.

Jag hoppas verkligen att de inte fick för mycket blodad tand över hur bra "Aerials" gick på listorna. Den riktningen skulle vara den sämsta de kunde ta (läs Filter).

Kal Ström

Publicerad: 2002-12-25 00:00 / Uppdaterad: 2002-12-25 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1776

24 kommentarer

GO'djul

Pop Kiddi Oregistrerad 2002-12-25 03:10
 

fy fan vad lågt betyg..!!

Fatso Oregistrerad 2002-12-25 09:14
 

jag gillar soad

and Oregistrerad 2002-12-25 10:27
 

usch.. det finns bara ett album som ska stjälas och det är Coups platta från -98.

joakim kalcidis Oregistrerad 2002-12-25 11:54
 

tycker betyget var i underkant. och sen fattar jag inte hur Kal kan jämföra SOADs ballader med Live. Live är ju alltid överseriösa medan man i SOADs låtar alltid anar glimten i ögat. En enorm skillnad i mina öron. För övrigt är det inte Mikael som skrivit recensionen av Toxicity… Det är jag!

Olof Oregistrerad 2002-12-25 12:19
 

Skulle ha högre betyg

Mr Brett Oregistrerad 2002-12-25 12:32
 

Olof: Sorry, klantigt. Jag var lite för trött när jag la upp recensionen. Ändrat nu.

Kal Ström Oregistrerad 2002-12-25 12:47
 

Tycker också att betyget var lite väl lågt med tanke på det dom lyckats pressa in på 16 låtar. Att du (Kal) inte ens nämner ”Roulette” är ju tråkigt. ”Steal this album” borde betraktas som mer än en platta för fansen, den kommer dock inte upp i Toxicity's klass av uppenbara skäl. Jag kan dock hålla med dig om att verserna ofta är bättre än refrängerna. En sjua skulle sitta fint.

Jocke Oregistrerad 2002-12-25 13:22
 

Fy fan vad dåligt betyg

soad ska va 9 an 10 fan det är ju helt sjukt!!

för övrigt önskar jag er en god jul!!

ZEBBE Oregistrerad 2002-12-25 14:42
 

Jocke: Man kan väl säga att jag redan har kommenterat ”Roulette”. Även om jag inte skrivit om den specifikt.

”Roulette” är en av de äldsta låtarna på skivan, från före första släppet till och med. Och den låter knappt ens nittiotal. Usch.

(”- Dare I say it?

-Dare! Dare!

-Creed”).

Kal Ström Oregistrerad 2002-12-25 16:14
 

Jag tycker John Dolmayan gör vad han ska jävligt bra.

Pjåtår Oregistrerad 2002-12-25 16:23
 

en sjua hade nog varit ett rättvist betyg.

nils Oregistrerad 2002-12-25 16:29
 

Men för fanken, stirra er inte blinda på betyget. Läs texten istället!

BaronBacon Oregistrerad 2002-12-25 18:11
 

Daron Malakian en duktig gitarrist? Det var fanimej det dummaste jag hört, han är fanimej den klart sämsta gitarristen i nåt stort rock-band just nu, har ni sett dom live någongång? det är skamligt….

Johan Oregistrerad 2002-12-25 18:21
 

jo, han, Darion, klantar till det ganska mycket live men killen är jävligt underhållande och har världens skönaste ”bakgrundsstämma”.

Bengo Oregistrerad 2002-12-25 18:29
 

Kal: Jo, jag vet att ”Roulette” är ungefär åtta år gammal, men det betyder väl inte att den är sämre för det? Är det bara jag som inte tycker att den låter sent 70/tidigt 80-tal, som du påstår?

Du verkar inte tycka att S.O.A.D's ”ballader” är något vidare? För övrigt ville jag bara veta om Chop Suey klassas som en ballad enligt dig?

Jocke Oregistrerad 2002-12-26 00:10
 

Tyvärr tillåts Kal recensera ytterligare en platta som han inte ens vill ta i med tång…

Snälla dagenskiva, försök vara lite proffsiga och låt de som lyssnar på likartad musik få recensera.

anal fabet Oregistrerad 2002-12-26 02:29
 

Jag tycker alla ni som klagar på betyget borde läsa recention där står varför han sätter det betyget. Ett lägre betyg på en skiva betyder inte att du tycker att skivan är dålig, utan att recensenten tycker det, och alla tycker väl inte likadant, eller hur?

Billan bull Oregistrerad 2002-12-26 14:10
 

Låt de som gillar musiken recensera skivan? Vad är det för ideologi? Tanken med en recension är inte att man ska ge en skiva bra betyg! *suck* …en bra recensent kan recensera vilken musikstil som helst och ge den ett högt betyg även om recensenten i sig inte tilltalas av musikstilen.

Jag är verkligen inget fan av SOAD, men jag skulle ändå ge Toxicity högt betyg, för det är grymt snygg musik, även om den inte tilltalar mig. Ungefär som denna recensent, som gillar SOAD, ger denna lågt för att han helt inte anser att den håller riktigt hög klass?

Legerdemain Oregistrerad 2002-12-26 15:06
 

Har ska man dock komma ihåg att det är inte låtar som ”INTE” platsar på skivan, utan låtarna platsar inte in på helheten av skivorna. Men samtidigt kan jag nämna minst 4 låtar från toxicity som skulle kunna bytas ut mot några av denna underbara platta och få en fulländad platta lika många gånger bättre än vad toxicity är idag, bra recension, men snälla nån, ballader ?? det är väl inte ballader!

och dra inte in Live i detta.

Jens Oregistrerad 2002-12-27 17:28
 

Jens: Du verkar obekant med fenomenet Power Ballad.

kulak Oregistrerad 2002-12-27 17:49
 

Lysande skiva

När ska folk inse storheten hos Live? :D

dude Oregistrerad 2003-02-15 14:11
 

soad suger.

lyssna på mig Oregistrerad 2003-02-15 15:12
 

Har alla glömt SOAD:s absolut överlägset bästa skiva? Debutskivan är hård, rå och alldeles…alldeles underbar ;)

Oki, Toxicity är bra…men SOAD (skivan asså) är grym

KB Oregistrerad 2004-06-10 00:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig