dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Blind Melon: Blind Melon
Blind Melon (CD) Blind Melon
1992
Capitol/EMI
9/10

Ingen bi-sak

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland är livet orättvist. Det är ganska få som minns det amerikanska bandet Blind Melon. Och dom som gör det minns nog snarare deras video till ”No Rain” än själva musiken.

Videon där en knubbig liten flicka utklädd till ett bi blir bortstött av alla. Men Blind Melon och inte minst deras debutskiva är så brutalt mycket mer än så.

Jag lovar!

Jag fick upp ögon och öron för Blind Melon mest för att jag samlade på Guns N' Roses-skivor. Precis som Axl Rose och Izzy Stradlin kommer nämligen Blind Melons sångare Shannon Hoon från midwest-hålan Lafayette i Indiana. Och det var antagligen därför han var med och hjälpte till på ”Use Your Illusion”-projektet. Det är t.ex. Hoon som sjunger de högsta tonerna i monsterballaden ”Don't Cry”. Han är till och med i videon (till skillnad från Izzy).

Jag köpte Blind Melons självbetitlade debutplatta strax efter den släpptes och bandade av den på en c90-kassett (ägde ingen egen CD-spelare). Men både kassetten och skivan blev liggande. Nästan helt olyssnade.

Tills en dag, nästan ett halvår senare, när jag skulle åka bil och ”råkade” få med mig det där bandet. I ärlighetens namn hade jag tagit fel band. Jag hade tänkt åka fort i mammas Peugeot till tonerna av Black Crowes så till en början var jag riktigt besviken när jag upptäckte mitt misstag. Visste faktiskt knappt var det var jag lyssnade på. Men för varje sekund som gick blev jag mer och mer säker på att det var det bästa jag hade hört.

Hade jag satt betyg på skivan redan där i bilen hade det blivit 11 av 10 möjliga. Minst! Jag ville aldrig att den där bilresan skulle ta slut.

När jag nu sitter och lyssnar på plattan för första gången på något år förstår jag varför. Hela plattan är så full av musikaliska detaljer att den känns lika fräsch idag. Nästan 10 år senare.

Oftast känns det svårt att inte referera till rock à la Led Zeppelin. Men lika ofta är det americana-soul à la The Band, flumpsykedelia a la Pink Floyd och jazzrock à la Jimi Hendrix. Öppningsspåret ”Soak the Sin” avslutas med någon form av gitarrduell som gör mig helt Håkan-euforisk. Och spelsugen.

Min absoluta favorit är låten ”I Wonder” där Shannon Hoon uttrycker sig så desperat att jag plötsligt kommer ihåg att jag faktiskt planerade att tatuera in texten till första versen på insidan av min högra överarm. Det är kanske inte för sent?

Andra höjdpunkter är ”Tones of Home”, balladen ”Change” och framförallt suggestiva ”Drive”. Men jag tycker faktiskt, helt ärligt, att alla de 13 låtarna på plattan är skitbra.

En annan anledning till att jag älskar den här skivan så förbannat mycket är sättet den är inspelad på. För det första är gitarrerna väldigt tydligt utpanorerade i varsin kanal. Om man har en balance-kontroll på sin stereo kan man alltså välja att lyssna på bara vänster eller höger kanal och på så vis få en ny/alternativ känsla för låten. Något som förlänger skivans livsslängd.

För det andra så s p e l a r verkligen alla i bandet på sina instrument. Lite med livet som insats men ändå smakfullt. Visst, ibland flörtar Blind Melon farligt mycket med en stil som brukar omnämnas som musikermusik. Lite överduktigt. Men det räddas ändå av låtarna. Det är de som står i centrum.

Jag minns från något gammalt nummer av tidningen Guitar World att de själva sa något i stil med:

”Från början spelade vi musik som om det vore idrott. Övade skalor tills fingrarna blödde. Sen började vi lyssna på Beatles och förstod att låtarna var det viktiga. Så småningom halkade vi in på Bob Dylan och fattade att låtarna var allt!”.

Något år efter att plattan släpptes kom som sagt den där bi-videon till ”No Rain” och Blind Melon fick en hit. En jättehit. Men det blev bara en hit och Blind Melon kommer med största sannolikhet alltid vara det där one-hit-wonder-bandet med bi-flickan-videon. Trist.

I slutet av videon hittar i och för sig bi-flickan en massa andra svart-gula vänner och blir lycklig som få. Tyvärr slutade inte historien om Blind Melon lika lyckligt. Den 21:e oktober 1995, strax efter att uppföljaren ”Soup” hade släppts (och sågats ganska rejält) hittades sångaren Shannon Hoon död i bandets turnébuss. Shannon Hoon var i ganska dålig kondition och dog inte helt oväntat efter att ha överdoserat.

Ett och ett halvt år tidigare hade Kurt Cobain tagit sitt liv med en oändlig massa mediauppmärksamhet och Nirvana-hyllningar som följd. Dagen efter Shannon Hoons överdos blev resultatet en notis i New York-Times. Ibland är livet orättvist.

Om jag med den här recensionen får en endaste människa att upptäcka en av rockhistoriens mest förbisedda skatter, Blind Melon, så skulle jag sova väldigt gott. Väldigt länge.

Om inte… så skyll er själva!

Magnus Bengtsson, Musikbyrån

Publicerad: 2002-12-07 00:00 / Uppdaterad: 2002-12-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1755

27 kommentarer

Jag har funderat på att köpa den här skivan rätt länge. Hmm… nästa Ginza-beställning kanske.

Strange One Oregistrerad 2002-12-07 00:08
 

Word!

Red Oregistrerad 2002-12-07 00:11
 

När jag såg Blind Melon på hovet för några år sen, hittade jag en jacka som jag slängde upp på scenen. Shannon Hoon tog den på sig. Kändes stort.

Mago Oregistrerad 2002-12-07 00:13
 

Det är fantastisk skiva. Men uppföljaren ”Soup” och bandets sista skiva är mycket, mycket bättre. Speciellt Soup. Det är en av 90-talets 5 bästa skivor alla kategorier. Om ni varit nere i grunge-svängen och gillar rock så skaffa ett ex av någon av dessa skivor genast!

Dave Oregistrerad 2002-12-07 01:11
 

Man undrar bara vad som händer nu efter Unified Theory och Extra Virgin. Rogers är ju kung!

Lemonade Oregistrerad 2002-12-07 01:13
 

Blind Melon var faktiskt rätt stora när det begav sej. Men visst, de är ju starkt förknippade med videon vilket leder till att deras övriga material kommer i skymundan.

M Oregistrerad 2002-12-07 03:13
 

Är det nån som vet hur lång Magnus Bengtsson, Musikbyrån, är?

Doktorn i dalen Oregistrerad 2002-12-07 03:35
 

Han är 211 cm.

Staffan Oregistrerad 2002-12-07 11:45
 

Blind Guardian då?

Calle Oregistrerad 2002-12-07 14:12
 

Vaför används musikermusik som ett skällsord?

Claypool Oregistrerad 2002-12-07 15:10
 

Så jävla rätt…

Johnny Hot Rod Oregistrerad 2002-12-07 19:51
 

Dave: Låten Soup är inte med på skivan Soup. Den är mad på Nico, en skiva med samlade skatter utgivna efter Hoon´s död. Även den en fantastisk skiva. Shannon. R.I.P.

JM Oregistrerad 2002-12-09 08:16
 

Jag tror min syrra har den här skivan ,får kanske gå herm och lyssna på den….

Sebbe Oregistrerad 2002-12-09 12:01
 

Det här är en av de bästa skivor jag har i min samling och jag är glad att se någon pusha för den. Det går inte att lyssna på den utan att bli lycklig. Musiken är ohejdat fylld av stora känslor. Det går inte att lyssna på den utan att kroppen reagerar. KÖP DEN coh hedra Shannon Hoons minne.

MagnusLarsson Oregistrerad 2002-12-10 10:52
 

precis, Blind Guardian då?

jon Oregistrerad 2002-12-10 13:23
 

Har varit i London på jobb. Kul att det finns några fler Blind Melon-fans. Tycker personligen att Nico är något bättre än Soup. Men debuten är fortfarande ohotad etta.

För övrigt är jag 173 cm kort.

/m

magnus bengtsson Oregistrerad 2002-12-10 17:10
 

Nä! du är 211cm lång.

Staffan Oregistrerad 2002-12-11 11:10
 

Jag har haft den här skivan länge men aldrig tyckt den var något speciellt. Efter att jag läst recensionen bestämde jag mig för att ge den en ny chans och den är helt enastående. Härligt att hitta en sån här guldklimp i sin egen samling!

Tack Magnus för tipset och grattis i efterskott.

Hooty McBoob Oregistrerad 2002-12-13 17:37
 

Det här är en de bästa skivorna som gjorts!

Patrik Oregistrerad 2003-01-11 19:33
 

Lite sent kanske, men ”bättre sent än aldrig”…..tycker att Blind Melons debut är deras sämsta skiva, men den förtjänar dock en 9:a i betyg! Ang. Soup (skivan) tycker jag att det är himla märkligt att Soup (låten) inte fick plats på den. Jag rankar Soup (låten) som en av dom bästa Blind melon låtarna. Tur att Nico kom så att jag fick höra den.

Yorke Oregistrerad 2004-02-11 04:10
 

Blind melons bästa platta är alla gånger Soup enligt mig.

Så alla som gillar bm, ta er till blindmelon.org där även bandmedlemmar skriver ibland.

/tomas

Tomas Oregistrerad 2004-03-20 00:10
 

blind melon går fan inte av för hackor!!!

djorniz Oregistrerad 2004-12-05 14:08
 

och cred till trummisen glen!

Medlem 2006-05-08 16:29
 

den här skivan tillsammans med soup och nico är något så fruktansvärt bra! helvete jag ryser..

Medlem 2007-01-03 03:21
 

Blind melon är bland det bästa som hänt musikvärlden,
Soup och Nico är två helt grymma plattor.
All that I need är en fullkomligt lysande låt.
Samma som Mouth full of cavities m.m m.m Köp alla deras plattor samt dvd:n letters from a porcupine ni lär inte ångra er…

Jocke Oregistrerad 2007-04-14 18:44
 

Blind Melon är det bästa! Toes across th floor, Soup, Lemonade…å inte minst Soul one(med världshistoriens skönaste sång(..om inte den finns i Mouth full of cavaties förstås..))är alla låtar som borde ingå i allmänbildningen!!!
Såg dom i Globen -94 å jag och en polare fick Mr. Hoon att dansa precis som han gjorde på Woodstock.. DET var stort!!
Har ni inte sett filmen ”Blind Melon; Letters from a porcupine”…se den! Massa live, videos å behind the scenes osv..!!

billy_basket Oregistrerad 2007-04-23 11:57
 

Håller på att lyssna sönder nya (ja, det är sant) plattan ”For My Friends”. Många kommer nog dissa gruppen för att de skaffat en sångare som låter väldigt mycket Shannon Hoon men jag kunde inte bry mig mindre. Låtarna håller grymt hög klass och det låter precis om Blind Melon SKA låta. Underbar platta!

JL Oregistrerad 2008-03-25 19:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig