dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Godspeed You! Black Emperor: Yanqui U.X.O
Yanqui U.X.O (CD) Godspeed You! Black Emperor
2002
Constellation Records
7/10

Inte samma, fast lika

Lyssna

Sök efter skivan

Otursförföljd som jag är lyckades jag inte se godspeed you! black emperor förrän sist de var här. Mina förväntningar var vid det laget så upptrissade att jag höll på att spricka. Få konserter har haft den inverkan på mig de senaste åren. Naturligtvis blev jag lite besviken.

Trots att jag kom hem med famnen full med sidoprojektsplattor jag inte hade tidigare, har kollektivet fått en mer tillbakadragen ställning i mitt liv efter den konserten. Hemsidorna har inte besökts lika ofta och plattorna har plockats fram mer sällan. En ny skiva skulle ändra på det. Så tänkte jag. Magin skulle infinna sig, lika självklart som vanligt.

Med geniet Steve Albini som kollaboratör kommer den nu. Skivan som för med sig sköna minnen och drömmar om Hotel2Tango. Jag kollar pappfickan. Allt ser ut som det ska. Förvirrat och smått obegripligt till en början, men helt i sin ordning. Kollektivet är nio den här gången och jag jämför ivrigt med resten av pappkonvoluten som börjar bli några stycken till antalet (längst till vänster står plastasken som innehåller ”f#a# infinity” och skäms). Jag ler nöjt. Stringens. Fint.

Sen kommer det verkliga testet. Musiken. Det är ju ändå den som är viktigast. Snart blir jag lite smått blek. Någonstans efter första låten (som är riktigt bra), i mitten av skivan, kommer jag på att det här inte är vad jag väntat. Det låter lika, men inget händer! Jag blir inte hänförd! Jag blir inte bortsvept av tonerna och arrangemangen! Jag jublar inte lika högt då crescendot kommer. Vad är det som är fel?

Inget tror jag. Det är bara en aning blekare. Eller så har jag återigen för höga förväntningar. Jag börjar svettas. Det verkar som att något saknas och jag känner mig lurad. Bedragen rent av. Hur kan de göra en skiva som inte är den bästa jag hört på länge? Jag lyssnar om, men hela tiden med en viss misstänksamhet spirande i kroppen.

Skivan verkar vara oinspirerad. Eller oinspirerande. Det låter i princip lika bra som tidigare, men jag kan inte släppa tanken på att det var bättre förr, då jag fick mer än musik. Då jag levde ut känslor till musiken och inte bara lyssnade på den. Jag tror visserligen att jag kommer hitta essensen till slut. Men varför förstår jag inte nu? Jag vill inte vara besviken. Kan helt enkelt inte vara det.

Jag trycker på play igen.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-11-17 00:00 / Uppdaterad: 2002-11-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1727

11 kommentarer

tror jag tycker Precis som dig Mikael. fast jag har bara lyssnat igenom halva skivan och det var mp3:orna.

ulysses Oregistrerad 2002-11-17 00:08
 

menar inte bara angående skivan utan gy!be i allmänhet numera, efter konserten. dock tyckte jag konserten var jätte bra men kanske så bra att skivorna blev lite ointressanta. har i alla fall inte rört dom så mycket sen konserten.

ulysses Oregistrerad 2002-11-17 00:27
 

ska köpa skivan nästa vecka, tror starkt på den. Jag har inte samma förhållande till GYBE som du har Mikael, så jag tror risken är mindre för mig att bli besviken…

ice age Oregistrerad 2002-11-17 00:30
 

jag tycker Yanqui U.X.O är gybes klart sämsta skiva. eller minst bra om man vill så. jag saknar crescendon i vissa låtar, samt de samplingar som tidigare tillfört mycket till deras skivor. dessutom är produktionen katastrofal! albinis sämta jobb någonsin. jag har helt allvarligt live bootlegs, inspelade via ljudbordet, som låter minst lika bra. grötigt och konstig placering av stereoeffekterna. det funkar om man lyssnar på hög volym med en maffig stereo, men i hörlurar låter det förjävligt.

björn Oregistrerad 2002-11-17 00:58
 

Håller nog också med. Lift Yr… är klart bättre. Tycker jag hittills i alla fall. Kanske dömer jag för snabbt, men njae…

The Major Oregistrerad 2002-11-17 13:32
 

det som är riktigt bra med skivan är stråkarna. det känns som dem fått en mer framträdande roll.

andreas Oregistrerad 2002-11-17 18:30
 

Tyvärr luktar denna skiva, eller närmare bestämt pappfodralet, lika förbannat äckligt som ”skinny fists…”.

Varför? Är det ”motstånd”?

c-mon Oregistrerad 2002-11-22 22:05
 

hah.

måste bara säga att jag spyr om jag borrar in nosen i godspeeds pappfodral.

rasmus Oregistrerad 2002-12-22 20:36
 

den här skivan är helt enanstående! jag håller den faktiskt för att vara GY!BEs bästa…men jag antar att jag är ganska ensam om det…

Andrew Oregistrerad 2003-01-19 17:56
 

andrew: förmodligen.

stora engelska ordboken Oregistrerad 2003-02-25 12:27
 

Helt fantastiskt skiva! Dock håller jag ”Lift yr skinny..” som deras absolut finaste verk.

Fredds Mordum Oregistrerad 2012-09-22 21:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig