dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Madrugada: Grit
Grit (cd) Madrugada
2002
Virgin
8/10

En tung maskin

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Efter två storslaget melankoliska album leverar Madrugada år 2002 en mer direkt, omedelbar och tungt driven blandning. Efter diverse strul och avhopp formerade sig bandet i Tritonus Tonstudio i Berlin och spelade in ”Grit” i våras. Som medproducent valdes Head som tidigare arbetat med bl.a. Queen Adreena och PJ Harvey.

Tolv låtar blev det. Elva är med i låtlistan och en har ”dolts”. Att Madrugada har utvecklats står klart direkt. Inledande ”Blood shot adult commitment” innehåller förvisso välkända gitarrer från Robert Burås, men det går snabbare. Mer direkt. ”Ready” understryker detta faktum. Här driver bandet upp ett tempo som känns igen från Cato Salsa Experience. Det svänger ordentligt.

Det har tagit mig ett par genomlyssningar att förstå att Madrugada är lika bra garagerockare som melankoliska mörkermän. Men samtidigt är inte skillnaden överdrivet stor. Bandet har kvar sitt monotona sväng, men det går fortare. På ”Grit” är bandet mer Velvet Underground än The Doors skulle man kunna uttrycka det.

Men några drag av Madrugadas tidigare låtar finns kvar. ”I Don't Fit” och ”Proxy” är långsamt utdragna och lätt ångestframkallande historier som har släktskap med låtar som ”Higher” och ”Vocal” från debuten.

”Majesty” kan vara den snyggaste låt Madrugada skruvat ihop. Lätt, långsam och väldigt vacker. Sivert Høyem sjunger i sitt gamla – mörka – tonläge. Den här skivans – och troligen karriärens – höjdpunkt. En klar utmanare till höstens bästa ledmotiv.

Men tyngdpunkten ligger i drivet. Madrugada har blivit en stor elak långtradare som forcerar sig fram genom hösten. Monotont och obönhörligt kämpar bandet ned lyssnaren och till slut är det bara att kapitulera. Tiden i Berlin och att bandet valde just Tritonus Studio har säkert också spelat in. Det finns en drag av diverse tyska akter på den här skivan.

Upplevelsen är inte lika storslagen och stark som på tidigare skivor, men Madrugada är fortfarande ett band jag inte vill vara utan. Jag saknar det omedelbara, det som får mig att släppa allt och bara lyssna, men efter ett antal genomlyssningar har bandet ändå tvingat mig att ge dem uppmärksamheten.

Madrugada lämnar med ”Grit” lägret de delat med Midnight Choir och Kings of Convenience. Kanske var likheterna aldrig särskilt stora. Men klart är att Madrugada inte längre är ett band för ledsna och brutna själar. Lyssna på ”Got you” och du kommer förstå.

Du skaffar inte ”Grit” för att få tröst, eller för att få gråta ut. Du kommer ha helt andra andra anledningar att vända dig till den här maskinen.

För ”Grit” är en maskin. En tung, elak maskin.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-10-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-10 11:29

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1689

16 kommentarer

gillar inte krautrockstilen. countryrocken (typ strange colour blue) var ju nog det snyggaste jag hört när det begav sig.

päter Oregistrerad 2002-10-30 00:12
 

”Tungt, elakt” – Aaahhh, äntligen en motvikt till Håkan Hellström… Äntligen lite framtidstro.

byzanz Oregistrerad 2002-10-30 00:12
 

fult omslag

Anonym Oregistrerad 2002-10-30 07:26
 

Bra recension, men jag förstår inte det här med att hela tiden jämföra norska band med andra norska band…För någon vecka sedan lyssnade jag på ett norskt band som skulle vara en blandning mellan kings of con. och motorpsycho. Nu jämförs de här med cato salsa o kings of… orkar inte…

A-K Oregistrerad 2002-10-30 09:16
 

verkar intressant! måste undersökas…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-10-30 09:19
 

Coolt. Garagerock. Aldrig hört.

Robert Oregistrerad 2002-10-30 09:45
 

Kan ni inte recensera Supreme beings of lesiures album?

Eric Oregistrerad 2002-10-30 10:12
 

Sigur Rós!!!!!!!!!!!!!

Knurra Oregistrerad 2002-10-30 10:40
 

tjoho!!

här ska köpas!

inga tentor har man kvar heller…

vilken underbar dag!

cybergrunge Oregistrerad 2002-10-30 10:55
 

Fan vad jag börjar bli trött på ”Kan ni inte recensera?” tjafset.

Kan inte ni på dagensskiva ordna någon funktion där man kan önska skivor så att vi andra slipper eländet.

imre Oregistrerad 2002-10-30 11:09
 

hittade den på nätet och tjuvlyssnade lite. inte alls oävet. potentiellt köp.

JL Oregistrerad 2002-10-30 14:21
 

”På ”Grit” är bandet mer Velvet Underground än The Doors skulle man kunna uttrycka det.”

Det var en av de svagaste skillnader jag hört…

Vismut Oregistrerad 2002-10-30 15:00
 

Helt underbar CD!

Phloyds Oregistrerad 2002-10-30 22:34
 

Snyggt omslag

Robert Oregistrerad 2002-10-30 23:21
 

Madrugada levererar igen. De är tveklöst en av de musikexporter från grannlandet som lyckas hålla kvalitet. Norge kanske är på framväxt?

Vän av Ordning Oregistrerad 2002-11-01 08:07
 

Jag sitter just och lyssnar på skivan och gillar vad jag hör. 'Industrial silece' och framförallt 'the Nightly disease' var båda strålande och det här verkar fortsätta den traditionen. Bra recension….jag håller med om det mesta. En rakare och snabbare platta med mer 'traditionell' rock.

fileunderwater Oregistrerad 2002-12-04 18:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig