dagensskiva.com

48 timmar

Recension

McAlmont & Butler: Bring It Back
Bring It Back (CD) McAlmont & Butler
2002
EMI/Chrysalis
7/10

Söndagslåtar

Lyssna

Sök efter skivan

Jag missade den här duon 1996. Vet inte varför och har ingen ursäkt. Däremot missade jag inte någon av Bernard Butlers soloskivor. Men de står mest still på en CD-hylla där hemma och samlar damm. Senast jag spelade någon av dem dog CD-spelaren. Av leda, tror jag.

I samarbetet med David McAlmont kommer Butler mer till sin rätt. På ”Bring It Back” bjuder duon på strålande sköna söndagslåtar. Ibland stort och pompöst, ibland mer avskalat. Hela tiden med en stabil botten med lika delar soul och pop.

Att Bernard Butler gillar stora, svulstiga arrangemang är knappast någon hemlighet. Han fläskar på rejält i produktionen redan i första låten. En distad gitarr ligger och rundar så smått framför ett stabilt beat. David McAlmont pratar och sjunger fram skivans programförklaring:

”Is the audience listening?
This is a recording…
This is a microphone check…check
The microphone is working and the story is being told
This is the birth…here come the strings
Mix it all in…and let the story begin

He got a way with that guitar, he's a stratocaster kind of guy
He plugs his Copycat inside and turns his Marshall up to grind
And turn the music people on
And he, he sings like a bird or an angel or something
He sold his soul to get those pipes
He throws his head aside
Open up his mouth and his teeth catch the light
Until he make the people wild
Play on”

Jag njuter av stråkarna som lyfter refrängen tillsammans med Butlers patenterade gitarrljud. Det svänger som ett ledmotiv till en sjuttiotalssåpa och en gammal Motown-platta på samma gång – och det gör mig glad.

McAlmonts röst andas både Curtis Mayfield och Al Green. Butler visar att han kan spela på sitt vanliga vis, men också på andra sätt. På många sätt låter den här skivan som en enda stor definition av ordet ”trevligt”. I hörlurar på en promenad i parken. I bilstereon på väg hem. Den gör omgivningen vackrare och tiden mer njutbar. Men den är samtidigt ganska ofarlig och tar sig knappast in under skinnet.

Topparna heter ”Different Strokes”, ”Can We Make It?” och ”Bring It Back”. Tre av årets absoluta höjdpunkter i soulpop-land. Handklapp, munspel, blås och stråkar kryddar låtarna. De låter gammalt men inte reaktionärt. Svänget låter som en korsbefruktning av Moneybrother och Sweet Chariots. Eller som den där glada skivan Weeping Willows aldrig kommer göra.

Bortsett från att avskalade ”Blue” får mig att tänka på Seal och avslutande ”Beat” låter lite som gamla västkustrockarna Journey – på ett mindre smickrande sätt – finns inga direkta svagheter på den här skivan.

Men kom ihåg. Det är inte ett sväng för festen. ”Bring It Back” kommer inte göra dig galen, spattig eller få dig dansa. Men den kan få dig att känna värme och gunga lite lätt. Något som kan vara nog så skönt.

På så sätt påminner ”Bring It Back” om senaste skivan med Suede, även om de inte har några direkta musikaliska likheter.

”Bring It Back” är en varm och skön skiva. Ett bra ledmotiv till vilken ledig och ointecknad dag som helst. Oavsett om du är glad eller ledsen.

Jag tror knappast du kommer springa benen av dig för att få tag på den här skivan. Men varför stressa på en söndag?

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-10-14 00:00 / Uppdaterad: 2002-10-14 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1664

10 kommentarer

”Men varför stressa på en söndag?” Det är ju måndag idag och skivan släpps ju just idag.

Fredrik är förvirrad Oregistrerad 2002-10-14 00:34
 

Bernard är ballast.

Gustaf Oregistrerad 2002-10-14 10:57
 

jag missade dem inte 96! ”the sound of…” är underbar och om denna är lika bra så är den värd mer än 7. har hört att ”if you should lose me you'll lose a good thing” är en cover. vem gjorde den innan?

j Oregistrerad 2002-10-14 11:32
 

Fredrik: Man kanske har lååångt till skivbutiken ;)

Boogiemannen Oregistrerad 2002-10-14 12:16
 

Fredrik har förmodligen aldrig hört ett enda Yes-album i sitt liv. Trodde inte att dagensskiva hade fastnat i samma snobbträsk som Bjurman och de andra.

Bob Oregistrerad 2002-10-14 14:16
 

Bob: Jag är ledsen, men dina fördomar om mig stämmer inte. I min skivsamling återfinns följande Yes-album:

”Big generator”

”90125″

”Close to the edge”

Ber om ursäkt om jag trampar dig och andra Yes-fans på tårna. Men det räcker faktiskt att Yes låter som Yes.

Allt gott. Inget snobberi från mig, och inte från dig heller, tror jag.

Fredrik Welander Oregistrerad 2002-10-14 19:11
 

Fredrik? Bob?www.svenskayes.com/traff/y2s/y2s6.jpg

Solo Oregistrerad 2002-10-14 20:32
 

Patenterad feedback i ”Can we make it” och grymming riff i ”Bring it back”. Jag håller med Gustaf.

T Oregistrerad 2002-10-14 20:57
 

Ja, för ”90125″ och ”Big Generator” är ju verkligen typiska plattor för Yes… Som att döma Stones efter ”Undercover” och ”Dirty Work”.

Ok, ”Close To The Edge” är väl deras bästa album… Men ”The Yes Album” och ”Fragile” är minst lika oumbärliga och ger en bättre bild av bandet än de två sunkiga åttiotalsplattorna du nämner. Enbart de två och ”Close To The Edge” ger knappast en uppfattning om hur Yes låter.

Men, ok, jag hade faktiskt fel om att du inte hade hört något Yes-album.

Bob Oregistrerad 2002-10-14 21:51
 

HA! den här har ju ett äkta fan som jag haft på import lääänge länge. Ett givet köp ju! sound of är min favorit jul skiva men den här nya e lite mer höst. ok vi ses på suede på måndag kids!

100% indie Oregistrerad 2002-10-15 14:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig