dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Robert Pollard: Not in My Air Force
Not in My Air Force (CD) Robert Pollard
1996
Matador
10/10

Kvicksilver från Ohio

Lyssna

Sök efter skivan

En karriärinriktad varelse skulle nog kalla Robert Pollards låtstrategi för slöseri. När man kan göra ordentliga, duktiga femminuterslåtar av dessa geniala refränger, varför avsluta varje låt efter 0.48 eller 1.22?

För detta är inte killen som sitter och väljer låtar före skivsläpp. Inte som Dylan som bara släpper ifrån sig 50 % av sin låtskatt officiellt. Borta är digitala skivstudios där perfektionister filar till outrorefrängen i en månad. Här har vi en kille som verkar släppa ALLT och det snabbt. Under vilket namn som helst. Nu.

Tänk en Dylan som skriver en låt, spelar in den med sina mellanölspolare samma dag, skriver två till när han ändå är i garaget och börjar fyllna till och må bra med polarna. Släpper sedan helt sonika en hel LP samma vecka, varför inte liksom, tillsammans med tio låtar han bara råkade ha liggande i sin portastudio som månadens skörd, hemma i sovrummet.

”Not in My Airforce” är bara en av skivorna i en skön flod som strömmar över dom som anser att Guided By Voices är det enda powerpopbandet efter Buzzcocks, som är övertygade om att Pollard är den störste amerikanska sångaren efter Johnny Thunders.

”Not in My Airforce” är Pollards första soloplatta, (efter åtta Guided By Voices-skivor), släppt '96 och innehåller 22 låtar. Enminutshits som alla låtskrivare skulle dö för att ha skrivit, enkelt och smakfullt producerade, med en skön Syd Barrett touch. Psykedeliska texter, sparsmakade arrangemang, sköna baklängessekvenser, enkla lösningar, fullkomligt befriade från senare GBV-årgångars enerverande metalriffande och samtidigt befriade från de första skivornas torra uttryck.

Det här Pollards bästa skiva. Inte soloskiva, utan överhuvudtaget.

Ändå har nog långt ifrån alla Guided By Voices-fansen hört den. Varför då? Jo, för om Pollard kallade hela sin utgivning för G.B.V. skulle fanatikerna få lov att tömma plånboken fyra-fem gånger om året bara på albumutgivningen (e.p's, och splitsinglar undantagna). Dessa mer än dubblerar Stones maniska utgivningsfas mellan 64-66 och tar seriöst upp hastighetskampen med Jamaicas nutida raggaartister, så det bara blir så att de flesta fans missar en och annan platta. Och förresten, vilket bolag skulle ge ut fyra album om året med en artist? Jag menar, förutom lilla Rockathon i USA förstås.

Mats Grönmark, Burek V

Publicerad: 2002-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2002-09-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1627

10 kommentarer

Bob Pollard är rätt lik Shanti Roney.

mos Oregistrerad 2002-09-21 00:04
 

Tycker 90% av alla recensionerna på denna sida får mellan 8-10 i betyg. Tycker att man ska spara dessa betyg till de verkligt riktigt bra skivorna annars tappar ni trovärdighet. Kan tycka att dena skiva är värd en sexa..

No offence boys..

Sonny Oregistrerad 2002-09-21 01:49
 

Men satan vilket jävla tjat det är om betygen som sätts. Är det inte för höga så är det för låga, och är det inte det så är det för mycket varken höga eller låga betyg.

Passar inte skiten så kan ni väl dra till någon annan sida?

Dagensskiva.com rockar. Visst blir något betyg nån plupp högt eller lågt här eller där.. men skit i det. De gör ett bra jobb.

Tant Moral Oregistrerad 2002-09-21 02:03
 

plus att gästrecenstenten kanske vill välja ett album som han eller hon gillar. då blir det kanske en tia i betyg. även om jag tycker att det är roligar och lättare att komma med negativ kritik.

erik Oregistrerad 2002-09-21 02:06
 

Snittbetyget på våra recensioner är 6. Det enskilt vanligaste betyget är 7 (som är något vanligare än 6, 5 och 8).

Patrik Hamberg Oregistrerad 2002-09-21 10:29
 

Hur kan man TYCKA att 90% av recensionerna är 8-10?

Man kan väl ändå inte tycka fram statistik…

Dessutom så anser jag at det är bättre att recensenterna tipsar om bra musik, som man kanske inte alltid har hört förr, än att såga NRG-skit (läs: B.Spears, pojkbandsgrupper, E-type, Will Smith, mm).

Tyler Durden Oregistrerad 2002-09-21 12:02
 

bra recension!

Hugo Oregistrerad 2002-09-21 12:15
 

Hamberg nu när du tagit fram

typvärdet och snittvärdet kan du inte ta fram medianen

också för oss som undrar.

Sokrates Oregistrerad 2002-09-21 12:59
 

Det viktiga är väl ändå inte siffran. Läs texten, så kan ni väl göra en bedömning om det är nåt att ha eller inte. Att diskutera om det var en plupp för mycket eller lite är väl aningens analt, eller? (Efter Freuds teorier om människans utveckling…)

Vän av Ordning Oregistrerad 2002-09-21 22:44
 

[...] Robert Pollard Not in My Air ForceRobert Johnson and Punchdrunks Traynor in Heaven for Link WrayRobert Valsinger Sången är vacker men ack så sannEric Clapton Sessions for Robert JRobert Skoro That These Things Could Be Ours [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig