dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nicolai Dunger: Ol' Lovers
Ol' Lovers (album, cd) Nicolai Dunger
2002
Dolores/Virgin
7/10

Höstmusik

Lyssna

Sök efter skivan

Nicolai Dunger har något av en särställning i Sverige. Han får musikmedias odelade uppmärksamhet så fort han har något nytt på gång. Det leder inte till några topplisteplaceringar, men de flesta som är musikintresserade har nog minst hört talas om honom.

Läste en presentation av Nicolai som omnämnde honom som svårmodstrubadur. Undrar just vad han själv tycker om epitetet. Jag tycker att det stämmer rätt bra. Även om det kanske är att göra det lätt för sig. De senaste skivorna han släppt vittnar om att hans musikaliska vision är större än så. Och om man ser till vilka andra artister han valt att jobba med känns det rent av småaktigt att kalla honom svårmodstrubadur. Men låt oss göra det ändå. För sakens skull. Att skriva singer/songwriter och rabbla musikstilar gör inte min beskrivning enklare att förstå.

De tre skivor han valde att släppa i limiterade utgåvor på vinyl förra året visar på hans bredd.
Skivorna ”Blind Blemished Blues” och ”A Dress Book” och ”Sweat Her Kiss”, som nu är släppta i boxformat på cd, visar vad Dunger är kapabel till. Lägger man till samma års ”Soul Rush” så har vi även en skiva som visar att han kan göra det hela lättlyssnat också.

Nu är första smakprovet från kommande skivan ”Tranquil Isolation” här. Första spåret från skivan han spelat in Kentucky tillsammans med Will Oldham och hans bror Paul Oldham. Låten heter ”Ol' Lovers” och är en stillsam, rätt traditionell sak på 5:22. Jag kan inte säga att jag går i taket när jag hör den, men jag kan heller inte sluta lyssna på den.

Det låter mycket som den akustiska Dunger som jag tycker mest om. Den avskalade, melankoliska och småvarma stämningen och Rösten (en röst som även backas av en annan röst; Will Oldhams). Jag luras till att tro att det inte rör sig om något större antal instrument här, men där har jag fel. Det är är inget sittning som spelats in rakt av i den gemytliga studion. Stråkarna och pianot smyger sig på och det är inte förrän jag verkligen funderar över hur många instrument som medverkar som jag kommer på att det skulle krävts en hel del folk för att spela in det här live. Men det är så jag vill ha det. Det ska kännas så naturligt som möjligt och det hör det här. Jag ser den tystlåtne norrlänningen framför mig där han sitter och smågungar lite fram och tillbaka på sin stol och med slutna ögon talar han om för mig hur det ligger till med ”Ol' Lovers”.

Svårmodstrubaduren har återigen gjort en låt som jag faller för direkt. Den har en charm och autencitet jag saknar hos många andra låtar som befinner sig i samma musikaliska klimat. Är det fler än jag som tror att det kommer skrivas en del om Nicolai Dunger igen runt månadskiftet, strax före det att skivan kommer ut den 7 oktober?

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-09-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-03 23:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1620

7 kommentarer

va tråkigt…. det är ju ballare med skivor men nu ska jag gotta mig åt att borgarasen förlorade än en gång. moahahaha!

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-09-16 00:26
 

FÅR man verkligen säga ”limiterad”? Det ser ut som bland de värsta svengelska orden jag sett, och nu har både dagensskiva.com, ginza och skivhugget använt det…aj! Fram för ”begränsad upplaga” eller liknande…

Ayn Oregistrerad 2002-09-16 10:30
 

har verkligen singeln kommit? den finns inte på ginza, cdon eller hotstuff!

finns det någon b-sida?

ta och lägg till den här länken vetja!

http://www.nicolaidunger.tk

niklas Oregistrerad 2002-09-16 10:54
 

Ojdå, en 7:a till…så orginellt…

Har ni inga andra tangenter på tangetbordet?

Sagallo Oregistrerad 2002-09-16 12:36
 

Varför skulle Will Oldham vilja göra nåt med

Dunger? Är det bara jag som inte fattat vad den här killen är ute efter? Det är nåt som inte stämmer när man lyssnar på honom. Har ännu inte kommit på vad det är. Han kanske bara är dålig helt enkelt.

mary jane parker Oregistrerad 2002-09-16 13:29
 

Nu ska vi se – sätta betygssiffra: 7,7,7,7,7… men vänta nu… 9,5,6,8,2,4,1,3!!!!!!!

Det var alltså där de andra siffrorna satt! Det här öppnar ju mängder av nya möjligheter – tack för tipset Sagallo!

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-09-16 16:17
 

Haha, vilken humor.

Pete Oregistrerad 2002-09-16 21:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig