dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Something Corporate: Audioboxer
Audioboxer (CDEP) Something Corporate
2001
Drive Thru Records/MCA
8/10

Saknaden efter Konstantine

Lyssna

Sök efter skivan

Det är månadsskiftet oktober-november. Jag sitter i en sämre begagnad bil på en oändlig motorväg i den amerikanska södern, som det inte vore eländigt nog så regnar det och jag är på väg norrut. Det är 30 mil ”hem” och jag ska börja jobba om sex timmar.

I den bärbara cd-spelaren lyssnar jag på den nyss inköpta Drive-Thru-samlingen ”Welcome To The Family”. Jag har aldrig tidigare lagt någon energi på att lyssna på några band från Drive-Thru Records. Anledningen till att jag har just den här skivan är att den första begränsade upplagan kommer i en pizzakartong i miniatyr och kostade fem dollar plus frakt.

Efter 14 låtar pop-punk och emo händer plötsligt något. Ut ur hörlurarna strömmar endast Andrew McMahons pianospel och han sjunger ömt om Konstantine. Efter drygt två och en halv minut släpps resten av medlemmarna i Something Corporate in i låten, om än utan att ta över. Det är fortfarande Andrews stämma och piano som dominerar och så fortsätter det i ytterliggare 7 minuter. Totalt nästan 10 minuter om Andrews olyckliga kärlek till Konstantine.

Efter den här upplevelsen på motorvägen på gränsen mellan Florida och Georgia beställde jag, direkt jag kom till jobbet sex timmar senare, Something Corporates skivbolagsdebut ”Audioboxer”, en 6-låtars EP. En EP med pianorock, som de själva vill kalla det. Och jag håller med. Utan Andrew McMahons piano skulle inte Something Corporate vara någonting, inte utan hans textförfattande heller för den delen. Something Corporate står och faller med Andrew McMahon.

Skivans sex låtar är snabbare och hårdare än ”Konstantine”. Eller kanske inte hårdare, men poppigare. Skivan innehåller också en välförtjänt radiohit, ”iF yoU C Jordan”. Låten är den rockigaste av de sex låtarna, men långt ifrån den bästa. Personligen skulle jag vilja påstå att det är den minst bra låten på hela skivan. Men den gav dom en hit och gjorde antagligen att fler upptäckte Something Corporate, och det är bra. I Sverige/Europa verkar det inte gå lika bra. Jag har inte läst en enda artikel, recension eller liknade.

Skivans samtliga sex spår är bra, eller mycket bra till och med. Alla låtar handlar mer eller mindre om olycklig kärlek. Alla utom inledande ”(hurricane) the formal weather pattern”, med ett strålande pianosolo inför tredje versen, är skriven av Andrew McMahon. Andra låt ut är tidigare nämnda ”iF yoU C Jordan” följd av vackra ”Punk Rock Princess”. En låt som, om man tolkar texten, möjligtvis också handlar om Konstantine.

Skivan fortsätter med ”Little” och ”Bad Days” och avslutas med ”Walking By”. ”Walking By” är den låten på skivan som ligger närmast ”Konstantine” men ändå räcker den inte riktigt till för att komma upp i samma klass. ”Audioboxer” skulle bli en så mycket bättre skiva om den fick avslutas med ”Konstantine”, för det skulle kännas som en naturlig fortsättning efter ”Walking By”.

Varje gång jag lyssnar på skivan känns det nästan som om jag saknar ”Konstantine” lika mycket som Andrew, han saknar henne och jag saknar låten om henne.

Mikael Håkansson, sommargäst

Publicerad: 2002-09-07 00:00 / Uppdaterad: 2002-09-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1608

24 kommentarer

Last days of summer?

När slutar sommaren?

Jag tyckar att man behöver en referens när en skiva recenseras. Att ta in sommargäster är egentligen förkastligt då dessa i nio fall utav tio väljer att bedömma en skiva de gillar utav hela sitt hjärta. Däremot kan bedömningsgrunden, alltså recensentens egna förhållningspunkter vara helt och hållet díversifierade från den stora allmänhetens.

Det är då bättre att profiliera ett begränsat antal recensenter som läsaren vet var de har istället för att ta in en helt obetydlig wannabe, exempelvis avsändaren ”Mikael Håkansson”, som i sin iver att ”finnas med på det stora internet” ger vilken politiskt riktig skiva som helst ett högt betyg.

Sommargäster är kanske ett berömvärt initiativ men knappast professionellt.

Peter Larsson Oregistrerad 2002-09-07 00:27
 

Hallå, ta din unkna elitism och dra nån annanstans va?

Om du inte gillar att andra än kändisar och experter får komma till tals här behöver du inte gå in på sidan överhuvudtaget.

Pete Oregistrerad 2002-09-07 01:13
 

give him hell pete! :P

m3030 Oregistrerad 2002-09-07 01:16
 

Till Peter Larsson med alla sina ”svåra” ord:

Leuterera nu!

pkg Oregistrerad 2002-09-07 01:45
 

Är månne Peter ”Pitten” Larsson lite avundsjuk?

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-09-07 01:54
 

formsvacka.

formsvacka. Oregistrerad 2002-09-07 03:19
 

För det första:

Vad får dig, Peter Larsson, att kalla mig för en ”obetydlig wannabe”? Är du själv en betydlig wannabe?!!

För det andra:

Har du, Peter Larsson, skickat in en egen sommarrecension och in i det sista hoppats på att få den publicerad på dagensskiva.com?

För det tredje: POLITISKT RIKTIG?!! Lyssna på Wizo – ”Uuaarrgh!” och försök avgör huruvida den är politisk riktig eller inte. Med tanke på att den tyska regeringen stoppade 7 låtar av 20 och antagligen hade hoppats på att stoppa ett par till (”Kopfschuss”, ”Tod Im Freibad” och ”Raum der Zeit”) så kanske det är dags att tänka om.

För det fjärde:

Vill jag tacka de föregående för deras stöd.

För det femte:

Hur många av de ”vanliga” gästrecensenterna har valt att skriva om en skiva de inte ”gillar av hela sitt hjärta”? Den enda jag kan komma ihåg är Burning Heart-Muddas Recension av Goo Goo Dolls.

För det sjätte:

Vad menas med ”sin iver att ”finnas med på det stora internet”"?

Mikael Håkansson Oregistrerad 2002-09-07 03:45
 

peter. jag tror att du har läst lite för mycket (eller kanske rent utav för litet) på högskolan/universitetet och fått storhetsvansinne. landa för satan.

wow Oregistrerad 2002-09-07 04:01
 

Jag att sommargäster är ett bra initiativ. Det behöver heller inte vara branschfolk, det finns inget som säger att de kan skriva.

Magnus Oregistrerad 2002-09-07 10:21
 

Det finns ett gammalt talesätt som de flesta som idrottat känner till som går ungefär såhär: ”Motivation slår klass”. Jag tycker faktiskt att det passar mycket bra in på flertalet av de sommargäster som skrivit här under sommaren. Det är möjligt att de recensioner som skrivits av sommargäster har varit lite onyanserade men musiksmak är ju som vi alla vet väldigt olika från person till person.

poker Oregistrerad 2002-09-07 10:58
 

En sommargäst grovsågade Danzig också.

Självklart ska inte sommargäster vara ”objektiva”! Ta bara de två lysande recensionerna av …and you will know us by the trail of dead som gästrecensenter gjorde. De fick mig att bli nyfiken på bandet som nu är ett av mina favoriter.

Albert Oregistrerad 2002-09-07 11:21
 

Trevlig läsning, men det skulle varit bra med, i alla fall några, liknelser till andra band för att beskriva soundet. Det behöver dock inte bli någon übernamedropping.

Men det här sättet gör ju nyfikenheten större, så det kanske är positivt.

freddz Oregistrerad 2002-09-07 13:18
 

hoppsan hoppsan. peter larsson, du har verkligen lyckats skriva det mest fascinerande inlägg jag sett på den här sidan. faktum är att det är så osnyggt att jag måste le. tillåt mig ge en recension:

Peter Larsson gillar att överraska. Vem minns inte, för att ge några exempel, hans tidigare inlägg ”Fruktjuice – nej tack!” och ”Bada badkar – är det manligt?” Denna gång har Larsson valt att dryfta sina tankar kring ett garanterat kontroversiellt ämne – sommargäster. Larsson inleder sitt litterära fälttåg mot dessa, som han ser det, tvivelaktiga små smurfer genom att ge prov på sitt sinne för den inte bara konkreta, vardagsnära debattformen, utan även den närmaste metalyriska retoriken och dess användningsområden. ”Last days of summer? När slutar sommaren?” frågar han sig, och som läsare är det svårt att inte stanna upp och fundera över vad han menar med detta (är det månne när sommargästerna tagit slut..?).

Nyfiken läser man vidare, och kontrasten blir givetvis stor då vi rör oss från dessa inledande, svävande, närmast esoteriska rader til det betydligt mer sakliga och hårt hållna innehållet i det första stycket. Larsson går ut hårt och menar att sommargäster är förkastliga eftersom de tenderar att tycka om de skivor de recenserar. En positiv sak (”Däremot” kan…) tycker dock Larsson att det finns – nämligen att gästernas förhållningspunkter är varierade (diversifierade) från allmänhetens. Och där får vi väl hålla med honom. Det är onekligen positivt med ett rikt utbud av bedömningsgrunder.

I det andra stycket får vi ta del av Larssons tankeläsarförmågor. Tack vare sina extrasensoriska talanger vet han att dagens gästrecensent inte bara offrat sin objektivitet i ivern över att se sitt namn på en sida på internet, utan även fegt låtit sig frestas av en politiskt korrekt skiva, för att på så sätt maximera chansen att få vara med. Larsson ser dock med sin stålskarpa blick rakt igenom kejsarens nya kläder och avslöjar Håkansson som den obetydlige wannabe denne är. Det känns tryggt.

Larsson avrundar snyggt med att avfärda idén om sommargäster på grundval av dess brist på professionalism. Man förstår att Larsson själv är en baddare på professionalism. Inte minst sluter vi oss därtill på grund av raderna i det andra stycket, där han på ett professionellt sätt avslöjar dagens recensents egentliga motiv.

Allt som allt är det en underbar inlaga, och den får betyget 10 av 10! Amen.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-09-07 13:43
 

Io: hahaha, det där var en riktigt fullpottare till recension! Nu har du startat min morgon genom att bjussa på ett hejdundrans skratt. Tack!

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-09-07 14:57
 

ja den var bra ”lo and behold…” :-)

Anna Oregistrerad 2002-09-07 16:31
 

hahaha… skitbra!

…men Benjamin… morgon??

jompa Oregistrerad 2002-09-07 17:13
 

tack tack! man skante racka ner på sommargäster!

recensionen var bra, och jag önskar att jag likt mikael kunde få upptäcka ett stycke sorgsen pianomusik på en vidsträckt väg ute i ingenstans mitt under ihållande höstregn. det måste ha känts magiskt, på något vis.

har du fått tag på ngt av deras material här i sverige? brukar ju vara lite halsvårt att få tag på skivor o dylikt från band som man upptäcker utomlands, så att säga. jag skulle vilja höra den där om konstantine.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-09-07 17:54
 

Tack!

Har precis fått tag på deras debutskiva. Aningen dyr dock, import på skivhugget. 219:-

Låten ”Konstantine” finns ju tyvärr bara med på samligen ”Welcome To The Family”, vet inte om den går att få tag på i sverige.

Låten finns att ladda ner på mp3.com om du är haj på hur det fungerar.

Mikael Håkansson Oregistrerad 2002-09-07 18:12
 

jag tyckte det är finfint med sommargäster. bara bra med folk som väljer sina favoritskivor, det är roligare än vanliga skivor, tycker då jag. jag köper hellre en skitbra skiva med några år på nacken än ett nytt, hett släpp.. det här var finfint, konstantine finns på kazaa. ;)

heylisa.net/bob Oregistrerad 2002-09-07 20:21
 

Jag bör nog tillägga att det finns två inspelningar av ”Konstantine”. Den första spelades in live till deras demo ”Ready…Break”.

Den andra versionen spelades in i studion och är enligt mig den bättre.

Mikael Håkansson Oregistrerad 2002-09-08 10:17
 

Bra rececsion! Somthing Corporate rockar hårt, gör många av deras labelmates på Drive-Thru oxå!

Mattias Oregistrerad 2003-01-08 01:04
 

vad glatt överraskad jag blev att det fanns en something corporate-recension.

det är nåt speciellt med konstantine…tröttnar aldrig på den. men varför recenserar du låten om den inte finns med på den här skivan?

nangilima Oregistrerad 2004-01-14 18:33
 

Konstantine är en av de vackraste låtarna som gjorts, syns att resten av bandets material är ganska dåligt.

Medlem 2005-02-13 23:27
 

Live versionen av Konstantine slår allt!

Felspel på pianot och en röst som bryter i de högre registren a’la Håkan.(inget negativt utan det här är BRA) Men fyyy faaa* om man inte får gåshud när Konstantine kliver ner för trappen..i underkläderna tillråga på allt.

Ohyggligt roligt att se denna recension då jag nog inte kan påminne mig sett dom nämnas alls i sverige förr.

Toro Oregistrerad 2007-04-23 12:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig