dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lars Demian: Sjung hej alllihopa
Sjung hej alllihopa (CD) Lars Demian
2002
Demian/BMG
7/10

Samma gamla visa

Lyssna

Sök efter skivan

Demian är tillbaka. I dubbel bemärkelse. ”Sjung hej allihopa” är den första riktiga plattan sedan ”Elvis, Jesus & jag” som kom 1997 (om man bortser från skivan som såldes i samband med föreställningen ”Lars Demians sista frestelse”) och det låter som Atlantis-studion även fungerat som en tidsmaskin.

Det är Demian som han lät på den ”gamla goda tiden” som strömmar ut ur högtalarna. Tongångar och texter känns igen från plattor som ”Pank”, ”Lycka till” och till viss del även ”Man får vara glad att man inte är död”.

För tiden har inte stått still sedan sist, den har vridits tillbaka. Borta är den experimentlusta som präglade underskattade ”Elvis, Jesus & jag” och den har ersatts med ursprunget: den klassiska vistraditionen som är hans signum. Rödvinspoesi, tango och en och annan vals.

Ta det inte som något negativt. Det är mer ett konstaterande.

Ibland är likheterna så stora med äldre låtar att det känns som kärleksfulla passningar till egna alster. Tangon i ”H&M” känns som ett sladdsyskon till ”Stjärnan och karriären”, såväl musikaliskt som textmässigt. Som en negativ spegelbild. Humoristisk framgång är utbytt mot kallt skildrad tragedi.

Jag vet inte om det döljer sig några klassiker bland de tio låtarna, exklusive förspel; sånger som kan komma att konkurrera med ”Alkohol”, ”Häxan” och ”Stjärnan och karriären” vad gäller högljutt framförda muntliga önskemål på kommande konserter – det kan bara framtiden utvisa – men ”Konungens skål” har ett oemotståndligt klezmerstomp och en text som gör att jag inte kan sluta le. Den befängda situationen där Demian och Bernadotteklanens överhuvud sitter och dricker Metaxa på en bar i Grekland och ”C-G” blir så varm i kläderna att han sjunger en visa från Lundsberg.

”Den lille liberalen” är en annan favorit. En skön och välbehövlig drift som känns extra aktuell så här i valtider. Huvudpersonen i låten är en dyrkare av marknadskrafterna som är på väg hem efter en festnatt:

”Han stapplade mot sin våning som låg på übermalm.
Visade fingret åt en tiggare som satt och sjöng en psalm.
Sen snubblade han till och tog ett steg från trottoaren,
men då dök det upp en BMW och den körde fort som fan.
Men ingen skall nu klandras för hur allt det här gick till
vi måste ju vara fria att köra så fort vi vill.
Och när bilen började bromsa då var gatan våt och hal
där flög han genom luften en blodig liberal.”

”Hipp krog” är en kommande livefavorit. Redan nämnda ”H&M”, ”Hipp krog” och ”Sjung hej allihopa” är svåra att stå emot när spelglädje kombineras med starka melodier.

Två steg bakåt – men ett fall framåt, för det kom äntligen en Demian-platta igen. Och även om jag förväntat mig mer – det blir ju lätt så att förväntningarna blir höga när det dröjer – så är det bara att konstatera att ”Sjung hej allihopa” är, om inte en breddning, så ett bra komplement till de tidigare plattorna.

Nu vill jag ta igen det jag gick miste om i Arvika. För Demian på skiva i all ära, men det är på scenen hans musik ska avnjutas.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2002-09-06 00:00 / Uppdaterad: 2002-09-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1607

8 kommentarer

Nu blir jag redigt sugen på att köpa skivan. Sätter Demians två första skivor mycket högt. Kul förresten att ni länkat Sundisrecensionen från startsidan två gånger nu, nästan så man kan förlåta att den inte hamnade där ;)

Johan H Oregistrerad 2002-09-06 00:14
 

Per Hägreds recension av plattan i expressen var strålande, det finns inget som slår en bra skriven klockren supersågning. Överkorsad geting fick den och Hägred kunde inte hålla sig för skratt när han hörde pretto-texterna och de trötta påhoppen. H&M. Kom igen.

Bubbelpojken Oregistrerad 2002-09-06 00:51
 

längesedan jag lyssnade på demina… ska ta mig tusan göra det medan jag borstar tänderna! han har en skön röst. att kalla honom trött förstår jag inte vitsen med. det är ju meningen att han ska vara trött!

ösuhauohfsudyöof fdv Oregistrerad 2002-09-06 02:20
 

Apropo Expressen. Kenns inte rubriken ”Samma gamla visa” po denna recension skremmande lik rubriken po veckans nya skivor i Expressen i april: ”Samma gamla fina visa”? Er monne ctrl + c & ctrl + v lika vanligt inom journalistkoren som webbdesign-branschen?

Copyright Oregistrerad 2002-09-06 03:00
 

Nån mer än jag som minns Demians ”karriär” som syntpopnisse på Stranded i början av 80-talet ..?

37 minuter i Sthlms city Oregistrerad 2002-09-06 08:36
 

Copyright: nästan samma rubrik som Expressen hade i _april_? öh… nej det kan ju knappast vara ett sammanträffande att båda skribenterna använt sig av det hypervanliga uttrycket ”samma gamla visa”. uppenbarligen har patrik varit för lat för att hitta på en egen rubrik, och bläddrat igenom gamla expressen för att hitta en som passar. mhmhmhmh.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-09-06 13:25
 

>copyright: :D

Det är nästan synd att din teori inte stämmer, för det vore rätt kul faktiskt att bli ertappad när man snor så unika uttryck så hejlöst. Men fantasilöst nog så är det så enkelt att jag valde att använda det slitna gamla utrycket utan att konsultera Expressen först. Det är en tidning som jag väldigt sällan läser. Var reportaget nåt att ha?

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-09-06 19:43
 

Lars Demaian ar sa javla kukdalig att det inte ar sant.

Ica Nord Oregistrerad 2002-09-06 20:31
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig