dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Coldplay: A Rush of Blood to the Head
A Rush of Blood to the Head (CD) Coldplay
2002
Parlophone/EMI
6/10

Såg smällen komma

Lyssna

Sök efter skivan

Det är lättare att hinna ducka om man ser smällen komma. Man hinner förbereda ett försvar. Höja garden eller sätta fart på fotarbetet. Annars kan det lätt sluta med en golvomfamning.

På gott och ont.

När det gäller musik är det som med kärlek. Man blir gärna träffad hårt och hänsynslöst. Det är då det känns som mest. Det är då det är som bäst. Då är garden oftast bara i vägen.

Kanske var det till stor del överraskningsmomentet som gjorde det? Frågan är hur man skulle rangordna de två fullängdarna om släppordningen varit den omvända. Hade jag hållit ”Parachutes” lika högt då? Ingen aning, men det känns definitivt som om ”A Rush of Blood to the Head” inte är i närheten av debuten. Kanske är det förväntningarna som spelar in? De som utgör garden?

Inte för att ”Parachutes” var en brutal skiva på något sätt. Inte annat än att den är brutalt vacker möjligtvis. Men den knockade mig då den dök upp från ingenstans. Slag för slag – låt för låt, till dess att jag tagit räkning till 10 och den hamnade i toppen av år 2000:s skivsläpp.

Det är ingen gigantisk skillnad mellan hur Coldplay låter nu jämfört med för två år sedan. De gör fortfarande vacker, svävande och melodisk pop med Chris Martins falsett svävande högst av allt. Till viss del har man släppt de raka fyrtaktstuggande gitarrerna och är lite friare i formen.

”Daylight”, ”Clocks” och ”A Whisper” visar upp ett mer experimenterande Coldplay. Lite mer musikermusik. De är något på spåren men har inte riktigt hittat rätt än.

Även om det finns en del höjdpunkter så är de inte på samma nivå som på ”Parachutes”, och dessutom känns det som om skivan trampar vatten på sina ställen. Utfyllnadslåtar om man så vill.

Det börjar bra med pumpande, snudd på dramatiska ”Politik” som följs av förstasingeln ”In My Place” som växer för varje lysning. Även stegrande ”God Put a Smile on My Face” tillhör de starkaste låtarna.

Sedan smyger sig känslan på efter ett tag. Känslan av att inte alla låtar håller samma klass. Känslan av att de flyter ihop. Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är, men känslan finns där. Det är bra, men inte riktigt klockrent.

”Green Eyes” är farligt nära hästjazz och dansband och det är snudd på att man hör ljudet av hovslagare i fjärran. ”Warning Sign” siktar på samma storslagna nakna känslor som de lugnare låtarna på ”Parachutes” gjorde, men det blir inte lika naket och vackert och det gör inte lika ont. ”Amsterdam” är närmare målet men känns ändå som en slags lillebror till låtar som ”We Never Change” och ”Trouble”.

Jag saknar Jonny Bucklands gitarrer. De har tyvärr en mindre framträdande roll på ”A Rush of Blood to the Head”. Till stor del var det de i kombination med Chris Martins sång som gjorde ”Parachutes” till en så helgjuten platta. I ”God Put a Smile on My Face” blir man påmind om hur gitarrerna kan låta och det gör nästan saknaden ännu större.

Grundkravet för en bra skiva är naturligtvis bra låtar, men utan de små detaljerna blir aldrig helheten riktigt bra. När jag varvar lyssnandet på ”A Rush of Blood to the Head” med ”Parachutes” står det klart att debuten slår uppföljaren på samtliga punkter.

Men å andra sidan såg jag ju smällen komma den här gången.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2002-08-29 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-05 07:58

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1599

31 kommentarer

e jag först??

Måns Oregistrerad 2002-08-29 00:02
 

nej, du är bara jobbig

nov Oregistrerad 2002-08-29 00:04
 

:-D

Maria Oregistrerad 2002-08-29 00:08
 

Hästjazz? :-D

bobbis Oregistrerad 2002-08-29 00:15
 

Kan någon berätta vad omslaget föreställer?

Tom Oregistrerad 2002-08-29 00:49
 

Kolla på länken till specialsajten ovan så finns en större bild. Ser ut som en torso med ett halvt huvud på. Starkt stiliserat. ”Flärpen” till vänster kan antingen vara arm/axel eller en slips kanske? Sen är det nåt som är kört genom huvudet också, tror jag. Kanske finns några ledtrådar i texterna? Känns som en blandning av teknik, stress och våld.

gunga din Oregistrerad 2002-08-29 01:03
 

jävlig ful är den iaf.

längtade ju efter denna skiva. fan. vad ska man nu göra. får vänta till nice price.

Gustaf Oregistrerad 2002-08-29 03:14
 

Helt rätt det där med gitarrerna. Vart tog dom vägen? Men skivan är i mitt tycke ändå väldigt bra.

Spärrvakten på Sockenplan Oregistrerad 2002-08-29 08:04
 

har i dublin hojs denna platta verkligen till skyarna, den spelas i alla ALLA skivaffarer och har gjorts sa i en vecka nu.

babylon zoo Oregistrerad 2002-08-29 12:56
 

usch. typ världens tråkigaste band. =P

soldansbarnet. Oregistrerad 2002-08-29 18:26
 

Jag är besviken, efter In my place väntade jag mig en skiva lika bra som Parachutes och så kommer denna. Fan.

Erik Oregistrerad 2002-08-29 19:48
 

”A Rush of Blood to the Head” är som sammet för öronen. Att hela tiden jämnföra den med ”Parachutes” ser jag som ett stort misstag. Låt istället ”A Rush of Blood to the Head” stå för sig själv som en ensam enhet. Den funkar bäst så. Det finns otroligt många små detaljer som är så mycket värda på denna skiva. Visst, till en början må den kanske vara svår att ta till sig. Men sedan ser man helheten. 6/10 är i snålaste laget. 8/10 vore mer passande.

morten Oregistrerad 2002-08-30 12:10
 

Lysande recension! Men hästjazz, ”Green Eyes” är ju ett av plattans bästa spår…

Simon Oregistrerad 2002-08-30 13:30
 

de flesta låtarna är ju över 5 min, tröttsamt. och jag förstår inte vad alla hör i ”green eyes” .. country? jag mår illa. men annars så är den riktigt bra, iaf bättre än det mesta britterna lyckats åstadkomma i år ;P

slå mig Oregistrerad 2002-08-30 17:06
 

”den” som i ”a rush of blood to the head” då.

slå mig igen Oregistrerad 2002-08-30 17:07
 

jo. bra.

MEN som sagt var åtminstone mina förväntningar väldigt höga. för höga.

coldplay har blivit mindre personligt än förr, berör inte på samma sätt.

eller har jag vuxit ifrån dem?

cecilia Oregistrerad 2002-09-02 15:38
 

ja så var det då dags att som vanligt såga skivan efter en lysande debut! men det gör inte jag, faktum är att A rush of blood to the head berör míg ! och det står jag för. Känns kanske som om detta alster i hopp med r.h.c.p ”by the way” kommer vara de plattor som varit mest underskattade under detta år (huhaa)

o Oregistrerad 2002-09-19 17:41
 

Efter en månads lyssning så kan jag konstatera att den enda låten jag har tröttnat på är ”God Put A Smile Upon Your Face”. Bästa låtarna enligt mig är ”Green Eyes”, ”Warning Sign” och ”Daylight”. Skivan håller väl inte samma klass som ”Parachutes”, men det är en mycket bra skiva trots allt.

dude Oregistrerad 2002-10-11 20:34
 

o: När blev 6 av 10 en sågning? Om du läser recensionen så ser du att recensenten gillar skivan bara inte lika mycket som ”Parachutes”. Tycker gott att betyget kunde varit ett snäpp högre.

undrande Oregistrerad 2002-10-11 20:46
 

Hmmm. Klart att man är lite tveksam till att en grupp ska kunna följa upp en så bra platta som ”Parachutes” men å andra sidan försöker jag alltid bedöma plattor efter deras egna förutsättningar, inte jämföra dem hit och dit.

Hmmm.

Funderar fortfarande. Väntar på att skivan ska fastna. Tvekar lite.

Men det har jag å andra sidan gjort med varenda Kent-platta hittills också, så det finns väl hopp för Coldplay än.

sara Oregistrerad 2002-10-23 16:57
 

Ge skivan tid… Lyssna på hög volym…så kommer ni upptäcka hur vacker den här skivan är. Den har sina dalar och toppar, men nog är den en värdig uppföljare till ”Parachutes”. Politik, In my place, The Scientist, Clocks, Green eyes, AROBTTH, Amsterdam…är låtarna som gör skivan. De övriga kan kännas lite som utfyllnad eller experimenterande, men jag förkastar inte skivan för det…

Martin Oregistrerad 2002-12-04 19:46
 

sluta klaga för fan.

det här är bra.

Green Eyes är en underbart vacker låt.

hästjazz? haha…

over and out.

Lindman Oregistrerad 2003-01-31 17:15
 

coldplay är ett av nutidens töntigaste band, helt i klass med travis. tacka vet jag originalen: radiohead och i sverige kent.

http://www.stilren.cjb.net

Oskar Oregistrerad 2003-02-25 14:02
 

Coldplay's Parachutes är hittils den bästa plattan som gjorts på 2000-talet. Denna kommer inte så långt efter. Makalöst vacker musik är det.

Törr Oregistrerad 2003-04-02 15:49
 

Man ska inte skriva en recension där man bara jämnför me de förra skivan. Det är en mycket bra skiva och den håller hela vägen underbar platta som kanske inte kommer upp riktigt te parachutes men nästan. Jag skulle ge den 10/10 ändå, den sista poängen må vara med ett minus i kanten men de ä en 10 lik förbannat :)

Revolver Oregistrerad 2003-05-30 17:33
 

Bara på en sida som denna tillåts en sådan usel recension.

Phille Oregistrerad 2003-09-09 09:52
 

Haller med, detta ar en 10a, den ar lika bra som parachutes trots att det ar mindre gitarrer etc.. vafan, annars skulle det ju vara en upprepning rakt igenom..

Megatron Oregistrerad 2003-10-25 16:26
 

En utav världens allra tråkigaste band någonsin.

Palace le Dusch Oregistrerad 2004-05-17 02:56
 

Det jag älskar med detta albumet är dess användning av vanligt piano istället för flygel/elpiano. Ett väldigt varmt och nära ljud som ger tyngd åt låtar som 'Daylight'. Och Amsterdam måte vara 2004 års vackraste låt.

davidl Oregistrerad 2004-08-08 12:56
 

Det här är definitivt en 9. Kanske även en 10. Vet inte varför tidningar gav den här så snåla poäng. Det är minst lika bra som Parachutes. Det måste väl vara tillåtet att göra två snarlika album i rad. Som dessutom är hur bra som helst.

Leifi Oregistrerad 2004-10-12 17:22
 

okay älit 6 e för lågt ja vet att albumet inte har samma klass som parachutes men God Put A Smile Upon Your Face är nog deras bäst låt så en 7-8 förtjänar den den låten får mej nästan att gråta….

Medlem 2005-01-30 15:27
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig