dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bright Eyes: Lifted or The Story Is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground
Lifted or The Story Is in the Soil, Keep Your Ear to the Ground (CD) Bright Eyes
2002
Saddle Creek/Clearspot
7/10

Fler bra låtar

Lyssna

Sök efter skivan

Jag brukar inte tänka på Conor Obersts ålder. Inte heller på att han skulle jämföras med Elephant 6-kollektivet, Bob Dylan eller andra singer/songwriters. Istället tänker jag på att han verkar ha tankar om sitt ursprung, vart vi är på väg och hur samhället ser ut. Som soloartist under namnet Bright Eyes eller i bandet Desaparecidos. Om jag sen håller med honom eller sympatiserar hör inte hit. Jag tycker om att han funderar och delar med sig.

Jag tänker också på att han inte verkar bry sig om att polera upp sitt musikaliska uttryck. Han släpper på det lilla Omahabolaget Saddle Creek och spelar med vem han vill och hur han vill. Han säger att det är mer spännande så.

Det kanske är därför jag tycker om Conor Oberst. Hans musik, funderingar, historier och lidanden finns på skiva för alla som vill lyssna. För alla som mäktar med och inte väljer att avfärda det hela som ett evigt gnällande och melankoliskt dravel.

Förpackningen är inte särskilt lättillgänglig den här gången heller, men det var rätt väntat och är egentligen inget att klaga över. När man väl tagit sig igenom finns det mycket att glädjas åt. Eller gråta till om man så vill.

Samtidigt är det förpackandet av låtarna som är mitt stora problem med nya skivan. Jag lyssnar och tycker om det mesta, men jag får ingen ordning på låtarna och vad som hör hemma var. Den är alldeles för lång. De tretton låtarna klockar in på 73 minuter och jag märker att jag mer än varannan gång börjar på låt åtta, ”Nothing Gets Crossed Out”, bara för att hinna lyssna på slutet av skivan innan musiken förvandlas till gemytlig ljudfond för att jag inte har ro till att lyssna koncentrerat under så lång tid som krävs.

Det kanske är tur att fler musiker är inblandade på den här skivan. Vi får ofta större arrangemang med blås och stråkar som fyller ut ljudbilden och förstärker det uttryck han är ute efter. Resultatet är en skiva full med låtar som många kan stå för sig själva om man separerar dem från den ibland tunga helheten.

De som inte hört något Conor Oberst gjort kan antingen börja med den här skivan och leta sig bakåt, eller börja med den EP som släpptes strax innan; ”There Is No Beginning to the Story”. EP:n är visserligen mer pop än skivan som visar upp mer bredd, folkligare tongångar och countrydoft.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-08-27 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1594

24 kommentarer

det är just den större ljudbilden som är problemet. jag vill inte ha orkestrerad bright eyes om man säger så. bright eyes har aldrig varit tung och mäktig musik. snarare sparsmakad, på ett bra sätt.

superqult Oregistrerad 2002-08-27 00:03
 

fin skiva. värd minst en åtta. men du har en poäng. den är lite för lång. gillar än så länge fevers and mirrors bättre..men den växer

Gustaf Oregistrerad 2002-08-27 00:43
 

skivan e ju underbar, gossar å töser. desto längre den är desto mer connor och desto bättre.

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-08-27 00:59
 

det här inlägget har inget med musik att göra men jag måste ju dela med mig på något sätt:

tänk att allt kan förändras så snabbt… igår kung… idag aska…

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-08-27 02:52
 

och vad exakt hade det med skivan att göra…?

Gustaf Oregistrerad 2002-08-27 12:14
 

jag håller me gustaf, fevers and mirrors är än så länge bäst.. men den här skivan växer ju mer jag lyssnar.. tyckte inte om den alls i början..

johan Oregistrerad 2002-08-27 13:21
 

nya är mycket bättre än ”fevers..” som allt som oftast känns lite ojämn. håll ut, skivan växer som sagt, en låt som ”false advertising” kändes lite trist först men är absolut en av skivans höjdpunkter för att inte tala om ”you will.you?…”

loke Oregistrerad 2002-08-27 17:47
 

njea…kan nog tänka mig att denna skivan snart är bättre än fevers.. Men jag håller med om att låtarna är en aningens för långa.

Men fan, klart en av de bästa skivor i min samling iaf.

Gustaf Oregistrerad 2002-08-27 17:52
 

”Lifted” är inte riktigt samma sorts album som ”Fevers and Mirrors”, så jag tycker nog att jämförelser är en smula fruktlösa. Båda albumen är däremot riktigt, riktigt tokbra.

bjorn@twisterella.com Oregistrerad 2002-08-27 21:05
 

skivan verkar ju helt magisk, jag stör mig mest på att man stavat fel på undertitleln på konvolutets rygg. ”..the answer is in the saoil”? obra.

kalle@rehnstrom.com Oregistrerad 2002-08-30 16:42
 

jaha, jag ska ju inte säga nåt..”the story is in the saoil” står det ju förstås. pinsamt..

kalle@rehnstrom.com Oregistrerad 2002-08-30 16:45
 

Nämeh! Vaddå för lång? Jag tycker det är underbart att Conor Oberst gör musiken fritt från popregeln 3-4 minuter per låt. ”False Advertisement” är nog det bästa jag hört i år! Fastnade direkt! Sprang runt hela Göteborg för att hitta ”Fevers and mirrors”, men det gick bara inte! Får beställa den eller nåt. Apropå långa låtar: Sigur Rós ”Ágætis Byrjun” är 72 minuter med 9 låtar, den är ändå fanimej den bästa platta som gjorts!

Mikael L Oregistrerad 2002-09-01 00:40
 

Fantastisk plate. Minst en 9'er. Nydelig! Ser at anmelderen ofte starter på låt nummer 8. Og det er jo litt dumt. Går glipp av mange låtet som kanskje blir popklassikere om noen år. De fortjener i hvertfall det. ”You Will. You? Will. You? Will. You? Will” og ”Bowl Of Oranges” er f.eks. to av årets flotteste låter spør du en nordmann som meg.

Vegard Smevoll Oregistrerad 2002-09-02 21:11
 

V: Jag menar att jag alternerar för att kunna lyssna på alla låtarna lika mkt. Det orkar jag inte om jag alltid börjar från början.

mikael, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-09-03 14:45
 

Ska kolla upp den här, men jag tycker bättre om Desaparecidos än Bright Eyes

Jeez Oregistrerad 2002-09-04 11:15
 

Alltså! Denna skivan är genial! En 7:a? Hmpf, en 9 snarare… Intressantaste skivan på MYCKET MYCKET länge…

MrTambourineMan Oregistrerad 2002-09-08 12:32
 

Måste säga att jag till en början höll med rescencenten. Men efter ett antal lyssningarna blir det klarare. Den här skivan är genial. Ska jag ge en skiva i år en tia är det den här som ska ha den. ”Let's not shit ourselves” är utan tvekan årets låt, och helt klart en kandidat till tidernas låt. ”Lifted” är en skiva som växer för varje lyssning. Fevers var otrolig, men det här slår högre, mycket högre.

Petter Boman Oregistrerad 2002-09-09 13:39
 

Dont Know When But A Day Is Gone

är ju genial låter som sången där är ju snarlik kurt cobain

inge Oregistrerad 2002-09-15 18:14
 

”Förpackningen är inte särskilt lättillgänglig…”

Menar du själva omslaget/bookleten så förstår jag inte vad du menar. Den är ju skitcool vilket för mig betyder lättillgänglig.

Robert Oregistrerad 2002-09-18 09:34
 

visst, den e lång..men han har talang som heter duga! Köpte Fevers and Mirrors på måfå när den släpptes efter att ha lyssnat på ett program i radio…ingen besvikelse, han hänger med mig fortfarande vart jag än går!

S Oregistrerad 2002-10-14 20:43
 

Skivan är helt underbar, men det visste ni redan. Enligt mig minst en nia, men snudd på en tia. Läste just vad Nöjesguiden tyckte (för att jag fick ett tips om att de var idioter) och insåg att de var idioter. :)

Shilian Oregistrerad 2004-02-25 05:36
 

alldeles för snålt betyg!

jimmyjazz Oregistrerad 2004-04-16 14:44
 

Nej, nu blir jag tvungen att ingripa här känner jag. Att ge "Lifted …" en sjua är inget mindre än en hädelse. Det borde vem som helst som hört skivan iaf tre ggr förstå. Lyssna på musiken och framför allt texten istället för att döma den utifrån hur lång den är…

Karl Böhlmark Oregistrerad 2004-05-31 21:05
 

Jag tycker att det här är connor's bästa skiva. Bättre än Fevers and mirrors till och med.

Medlem 2005-09-10 11:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig