dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Reeperbahn: Intriger
Intriger (LP) Reeperbahn
1983
Stranded/Polygram
8/10

Nåt speciellt

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag hörde talas om Reeperbahn var när jag lyssnade på Bea Uusma-Schyfferts superba sommarprogram i P1 för några år sen. Hon berättade bland mycket annat om hur hon och en kompis hade varit och tågluffat i Europa, och i Hamburg hade dom köpt ett vykort föreställande Reeperbahn (Hamburgs ”nöjesgata”) och skickat till Beas (eller kanske var det kompisens) dåvarande pojkvän som var med i bandet.

Någon månad senare var jag på biblioteket och där bland bläddrandet i skivhyllorna dök plötsligt en samlings-cd med Reeperbahn upp. Jag kom ihåg Beas program och lånade plattan, och det var knappast något jag behövde ångra.

Bandet bildades i Vaxholm i slutet av 70-talet och lät från början ganska mycket som en slags mix av pubrock och Rolling Stones, med svenska texter. På det självbetitlade debutalbumet och uppföljaren ”Venuspassagen” delade basisten Dan Sundqvist och gitarristen Olle Ljungström broderligt på sång och låtskrivande, med ganska tråkigt resultat. Det lät väl okej, men inte alls speciellt spännande. Det var först när Sundqvist lämnade bandet och Ljungström hamnade i centrum som musiken började leva.

”Peepshow” släpptes i början av 1983 och ”Intriger” följde bara 8 månader senare. Båda är smått fantastiska, men det är ”Intriger” jag gillar bäst. Efter att många medlemmar kommit och gått med basisten Peter Ivars självmord som tragiskt klimax var stämningen i bandet inte den bästa och det här kom att bli deras avskedsalbum. Men vilket avsked. Reeperbahn bestod vid den här tiden av Ljungström (sång och gitarr), Eddie Sjöberg (gitarr), Fredrik Holmqvist (keyboards), Latte Kronlund (bas), Fred Asp (trummor) och systrarna Schultz (kör).

”Intriger” låter som om sena Ebba Grön och Bootsy Collins hade fått en bebis, och övertalat Philip Oakley att vara gudfar. Finurliga melodier och funkigt sväng kryddat med knorrigt mjuka analogsynthar. Olle Ljungström(vilken man!) var redan nu som 22-åring en av landets vassaste textförfattare, med titelspårets underhållande pastisch på meningslösa såpoperor som möjlig höjdpunkt:

”Frank har just skjutit Bill
Bill ringer från en mack till Pete
Pete har precis satt på Pat
Pat håller på att missa ett möte med Jane
Jane röker hasch tillsammans med John
John förlorar tio dollar till Sam
Sam betalar av en skuld till Mike
Mike är på väg för att skjuta Frank”

Att han också kan skriva mer allvarsamt visar han på min favoritlåt på skivan, den drömska ”Utanför din dörr”. ”Nåt speciellt” låter som ett disco med asiatisk temakväll, ”Rider i takt” är sensuell på ett sätt som Tomas Ledin alltid velat vara och alltid misslyckats med. ”Vackra minnen(klär bäst i rött)” är drypande fet funk, och pianoballaden ”Små druvor” som enligt häftet är skriven av Fred Asp får mig ibland att misstänka att Thåström kanske inte låg bakom allt i Imperiet, där ju Asp spelade trummor på flera plattor.

Det känns inte nödvändigt att fortsätta räkna upp låtar, ”Intriger” är helt enkelt en skiva som det är svårt att inte tycka om. Reeperbahn känns helt oförtjänt lite bortglömda idag och jag tycker att dom har en självklar plats i musikhistorien bredvid band som Ebba, Imperiet, Docenterna och Lustans Lakejer. Dessutom kan mycket väl Idde Schultz bedårande skrik efter 1.46 i ”Upptäck din kropp” (genial titel, genial låt) vara en av dom absoluta höjdpunkterna i svensk musikutgivning.

Peter Willem, sommargäst

Publicerad: 2002-08-17 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-17 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1579

10 kommentarer

Bra rec.

Bollo Oregistrerad 2002-08-17 00:16
 

hmm. jag har alltig älskat Peepshow… fast det har känts lite som att det räcker. men jag får väl ta och gå och köpa denna då då.

gu Oregistrerad 2002-08-18 00:55
 

Denna cd har jag sålt. ”Små druvor” och ”Det var länge sen” som även finns på samlingen är helt överlägsna övriga låtar. Resten låter 80-tal i ordets sämre bemärkelse.

Jesper C Oregistrerad 2002-08-20 19:53
 

Min favoritlåt är definitivt ”Små Druvor” som jag anser vara en av de bästa låtarna någonsin i Sverige, ja kanske en av mina favoritlåtar alla kategorier! Fantastisk låt med det vinbrusande ackompanjemanget till Eddie Sjöbergs gitarrspel! Små Druvor lyssna och njut!

/Mats TCM

Mats TCM Oregistrerad 2007-04-25 22:16
 

Den enda låten som jag kan komma på och som är något bättre än ”Små Druvor” är Alphavilles ”Afternoons In Utopia” och möjligtvis Scarborough Fair/Canticle med Simon & Garfunkel. Annrs är utan tvivel ”Små Druvor” den bästa svenska poplåten genom tiderna! Jag har hört att Fred Asp har gjort en nyinspelning på den låten på hans ”Gracefully Chasing The Tail” platta. Låten heter då ”Afraid Nellie”. Någon som vet hur jag får tag i den?

/Mats TCM

Mats TCM Oregistrerad 2007-04-26 09:44
 

Nix, Mats TCM är död! Det vet jag och hävdar bestämt! Det är tydligen någon idiot som skriver lite varstans i hans alias på diverse hemsidor. Men död det är han. Han dog för rätt länge sedan.

Jag vet vad som hände

Jag vet vad som hände Oregistrerad 2008-08-07 19:16
 

Vem är det som hela tiden misskrediterar ”Mats TCM”? Vem är du egentligen? Mats TCM är död sedan en ganska så bra tid sedan men någon försöker att smutskasta honom! Mats TCM är död!

Jag vet vad som hände

Jag vet vad som hände Oregistrerad 2008-08-09 18:15
 

hej. jag heter olle och var med i bandet. tack för omtanke. den 4 mars släpps min nya skiva. köp den. sno den. lyssna iallafall. eller inte. glädje. och tack igen////olle

olle ljungström Oregistrerad 2009-02-18 02:03
 

Den idioten som använder Mats TCM:s alias är ingen annan än den motbjudande amöban ”Makarow”. den ökända mördaren!!!

Arne Måhl Oregistrerad 2009-08-30 16:28
 

[...] Läs den välskrivna recensionen, författad av Peter Willem, i sin långa version här. [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig