dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Guttermouth: Gusto
Gusto (CD) Guttermouth
2002
Epitaph
6/10

Lite under bältet

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har egentligen aldrig lyssnat på Guttermouth i någon större omfattning. Det har alltid känts lite som om bandet varit ett slags soundtrack till dessa oräkneliga kiss och bajs-shower som MTV på något sätt kväder fram mellan videon av Britney Spears och något skräp av Destiny's Child. Nåja till Guttermouths försvar ska ju läggas att de gjorde sin grej ett tag innan MTV insåg att de kunde tjäna pengar på att ”drop-out-slackers” badar i bajs eller får stryk av någon kristen fanatiker i Texas (Jag undrar om Guttermouth inser att det de hatar, skolan, idag inte räds att tala kiss och bajs, ens på forskarutbildningsnivå?)

När jag nu återigen stiftar bekantskap med Guttermouth så får jag fortfarande vibbar av underliv, visserligen inte hela tiden men ändå. Visst finns låten ”Pee in the Shower” med på skivan och visst är det konstigt att låten ”Gusto” avslutas med en halvskrikande gris. Slutligen kan väl kanske hela ideologin sammanfattas i följande textrader från låten ”Scholarship in Punk”: ”When you're fifteen years/Who the hell really cares/All that counts is getting laid/Hate her braces love the braids”

Det är svårt att inte dra på munnen ibland. Jag erkänner detta. Det finns en hel del fyndigheter hos Guttermouth, särskilt som det musikaliska faktiskt når oanade höjder på ”Gusto”. Förutom den så vanliga trallande skatepunken så levererar Guttermouth klockrena pop- och rocklåtar. ”Camp Fire Girl # 62″ är en surfpopdänga som inte står Fuzzmates långt efter. I ”Contagious” blir Guttermouth ett band i The Strokes eller White Stripes fotspår, och med tydlig självsäkerhet levereras låt efter låt som lika gärna kunde vara snodd ur den ena eller andra genren. Skulle någon vara road skulle det vara möjligt att se ”Gusto” som en slags antologi i 1990-talets punkrockgeografi. I varje fall den amerikanska.

Helt klart värt att lyssna på (ett tag i varje fall), men absolut inget att ge till sina barn eller till svärföräldrar. Jag tror att de bara skulle få förutfattade meningar om oss som ändå lyssnar på sådant här. Ja, vi som dessutom drar lite på munnen och trampar takten mitt i den grå vardagen.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2002-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2002-08-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1578

4 kommentarer

Bra recension… myche bra! håller med omd et mesta iaf

Pär Oregistrerad 2002-08-16 00:07
 

Jag och en vän har pratat allsvensk fotboll med sångaren i Guttermouth i Christiania. Det var underligt…..

Piotr. Oregistrerad 2002-08-16 09:52
 

Piotr: Sa ni något snällt om mig?

Magnus Erlingmark Oregistrerad 2002-08-16 11:26
 

För att citera Expressens recensent:

”Punkrockveteranerna går igenom en svår tonårsfas och lägger sig på samma mognadsnivå som första gången de såg 'Polis-skolan' och 'King fart'. Det är så pinsamt barnslig 'humormusik' att Bloodhound Gang och Blink 182 nästan framstår som intellektuella.”

Pete Oregistrerad 2002-08-17 13:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig