dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Superscientifiku: How We Gonna Fail Now EP
How We Gonna Fail Now EP (12) Superscientifiku
2002
Flyphonic Phonogram
6/10

Rökigare och dystrare

Lyssna

Sök efter skivan

Att få en ny tolva med Superscientifiku i sin hand är alltid kul. De har varit med rätt länge nu och kan väl inte direkt beskyllas för att skämma bort oss med nytt material. En tolva eller en samlingsskivelåt per år ungefär. Mer än så har det aldrig blivit. De filar tills de är nöjda och släpper aldrig något riktigt dåligt.

Klart förväntningarna är höga.

Sundsvalls bästa har tillsammans med Phonetik stått för den jazzigaste hiphopen i Sverige. Alltid på engelska. Alltid längs en egen väg.

Nya ”How We Gonna Fail Now EP” visar upp fyra helt nya låtar och en delvis nya sida. Jazzen finns fortfarande där, men den är mindre framträdande och definitivt inte av den glada sorten. Beaten går ytterligare något snäpp långsammare, stämningen är mörkare, atmosfären rökigare. Det är inte direkt någon lätt och sommarglad EP jag fått i min hand och kanske hade den gjort sig något snäpp bättre om jag fått den i höst eller under en lång regnperiod.

Även om det är kul att Superscientifiku testar nya vägar är det i de utpräglat jazziga spåren ”How We Gonna Fail Now” och ”The Pad and the Pen” som jag lyssnar mest. Den första har en refräng som är tillräckligt stark för att P3 skall våga spela den. Den senare är dystert rökblå och EP:ns absoluta höjdpunkt.

Jag gillar den inledande nästan pratade versen i ”Taking Off the Days”, men i övrigt är den inte mer än ok. Tristast är den pianodrivna ”Skip the Frown”. Den hittar jag helt enkelt inte in i, där finns inget som griper tag på allvar.

Kanske inte den starkaste tolvan från Arka (fd. Baby Ark), Mr. Noun, Erik L och Obscure, men helt klart väl värt att kolla upp. Särskilt för den som tror att svensk hiphop bara är detsamma som Masse-beat och bounce.

Och om någon ville samla gruppens samtliga tolvor på en CD skulle det vara en storslagen kulturgärning.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2002-07-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1543

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig