dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lars Demian: Pank
Pank (CD) Lars Demian
1990
Matador/Alpha Records
8/10

Välkommen tillbaka!

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns artister som man har ett speciellt förhållande till. Som man alltid återkommer till. Utan att ens nödvändigtvis ha köpt deras senaste skivor. Utan att kanske ens ha lyssnat på dem det senaste året. De finns ändå där.

De kommer alltid fram i diskussioner när det en gång för alla ska spikas vilka som skrivit de bästa låtarna med de starkaste melodierna och vassaste formuleringarna.

Lars Demian är en sådan.

Hans penna är sylvass. Med små drag skissar han upp berättelser som slår det mesta. Berättelser som bjuder på både skratt och gråt. För det svarta finns nästan alltid där mitt i humorn, fyllan och galenskapen.

Mitt i det röda.

För är det en färg som dominerar Lars Demians repertoar så är det rött. Rött som vinet som inspirerar, förför och förstör. Rött som kärleken. Den sanna, den kroppsliga, den farliga, den eviga, den fria – men framförallt den berusande och tillfälliga – kärleken.

Sprit, kärlek och kärlek till spriten, har genom åren varit de vanligaste temana. Särskilt på de tidiga plattorna dominerar de Demians skapande. Relationen till dryckerna som bjuder på såväl inbjudande värme som isande kyla och död. Allt skildrat genom poetens skarpa iakttagelseförmåga. Med glimten i ögat skildras vagabondens, fattiglappens, suputens eller förlorarens sökande efter kärlek och sprit – värme och tröst – till tonerna av dragspel, trummor, gitarr och ståbas.

En av styrkorna med hans låtar och texter är att det som vid första lyssningen kan verka som en romantisering av drickande och lössläppt leverne, efter lite skrapande på ytan visar sig innehålla mycket mer. Svärtan kommer fram mitt i det röda. Livets färg.

Otaliga är de liter renat som runnit ner för svenska strupar skrålandes texten till ”Alkohol”. Örhänget som egentligen är allt annat än en fyllevisa eller hyllning till alkoholen. Otaliga är de konserter med Lars Demian som nästintill förstörts av överförfriskade personer som från början till slut stått och skrålat efter just ”Alkohol”. Detta oavsett om låten redan spelats eller inte. En hitlåt blir till mer av en belastning. Publiken förvandlas till pöbel.

”Pank” är kanske Demians minst bra skiva – om man bortser från coverplattan. Samtidigt som den bjuder på några av de största hittarna som nämnda ”Alkohol”, ”Dagen efter igår” och ”Stjärnan och karriären” så finns även en del låtar som inte riktigt håller samma höga klass. ”Vaggvisa för Amerika” hör inte till de starkare spåren i repertoaren.

Men även om det sviktar musikaliskt ibland förloras aldrig skärpan i texterna.

”Moder Amerika du drömmer
Om när du var ung och grann
Då du dansade för frihet
Då din sak var sann
Din fana vajade stolt
Du var alla till behag
Gud bevare Amerika
Vad är du i dag

Du drömmer om TV & Coca Cola
Om miljonärer och bensin
Om Kennedy & Elvis
Om Disneyland & heroin
Om en semester på Hawaii
Om pengar som kommer från Gud
Om den elektriska stolen i Sing-Sing
Om en vit Las Vegas brud”

De små detaljerna och kontrasterna skapar en helhet som erbjuder mycket för den som lyssnar ordentligt. Humorn i det vardagliga. Allvaret i skrattet. Elegansen i det till synes plumpa. Poetens syn på livet.

På ”Pank” och ”Lycka till ”dominerar dryckesvisorna mer än på de senare plattorna. ”Stjärnan och karriären” och ”Dagen efter i går” är fullkomligt lysande låtar. Klassiker. Men de är bara en del av Demians repertoar. Minst lika viktiga är de låtar som visar upp en mindre smickrande sida av vårt välfärdssamhälle. De mer uttalat samhällskritiska sångerna. Det är kanske främst den delen av Demians låtskrivande som gör att det känns skönt att han verkar vara på väg tillbaka efter några års frånvaro från rampljuset.

Det är det som gör den här texten till mer av ett ”välkommen tillbaka” än en recension. Jag längtar efter att få höra vad Lars Demian har att säga OM sin samtid, TILL densamma. Det är bara att hoppas att han hittar ett sätt att nå ut och att folk tar sig tid att lyssna.

Vi kan inte få för många skarpa hjärnor, tungor och pennor i dessa på många sätt deprimerande, trångsynta dokusåpatider.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2002-07-09 00:00 / Uppdaterad: 2002-07-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1528

17 kommentarer

kölkj

hg Oregistrerad 2002-07-08 23:58
 

Undrar egentligen vad medelbetyget ligger på de plattor som recenseras?

Måste vara högt, allt hyllas ju till förbannelsen.

Det här är inte bra Oregistrerad 2002-07-09 00:06
 

Va-fan! Det här är ju Demians bästa skiva tillsammans med ”Lycka till…” = Knasigt bra!

Waddle Oregistrerad 2002-07-09 00:19
 

Ang. höga betyg…

Jag läser ju skivrecensioner främst för att få tips om nya band och nya skivor. Jag kollar ju hellre upp ett nytt band som får bra recensioner än ett band som får dåliga recensioner. Jag ser ingen mening med att recensera skivor som får under 5/10 i betyg eftersom dom skivorna helt enkelt inte förtjänar uppmärksamheten…

Daniel Oregistrerad 2002-07-09 01:11
 

Så sant så sant.

Benjamin Orff Oregistrerad 2002-07-09 01:50
 

Skönt med kloka inlägg….

Monster Möller Oregistrerad 2002-07-09 07:41
 

bullshit.

Det kan väl vara intressant att läsa en recension av en dålig skiva med?

ca6 Oregistrerad 2002-07-09 08:46
 

En dålig recension kan vara minst lika viktig så att man tänker sig för mer än en halv gång när man köper en skiva med den där bandet vars förra skiva var så otroligt bra. Har ni aldrig rutinköpt en skiva bara för att bli otroligt besvikna?

MeMyselfAndI Oregistrerad 2002-07-09 08:53
 

Snittbetyget på våra recensioner ligger ganska exakt på en sexa.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2002-07-09 09:10
 

Snittbetyget på mig är 10!

Ola Oregistrerad 2002-07-09 09:14
 

Jao, om typ dagensskiva hade gett Strokes skiva en 0:a så hade det ju helt klart varit en intressant läsning.

S Oregistrerad 2002-07-09 13:00
 

”TV/Coca Cola/Disneyland/Las Vegas”…tröttare ”satir” får man väl leta efter. Sylvasst..?

Steve Oregistrerad 2002-07-09 13:35
 

Jag antar att vi kan glömma en Counting Crows – Hard Candy recension eftersom de ligger på samma bolag som Weezer??

Fredrik Oregistrerad 2002-07-09 16:48
 

Om en recensent som man vet har helt annan smak än en själv recenserar en skiva och ger den en etta så kan det ju ofta betyda att det är en skiva som man ska kolla upp. Eller?

Lill-Lasse Oregistrerad 2002-07-09 17:56
 

Ni som gillar Demian måste, såtillvida ni inte redan gjort det, prova Carl-Johan Vallgren. Svensk ”chanson” sångare med underbara texter och njutbara hissmusikmelodier.

Linus Oregistrerad 2002-07-10 19:49
 

Det blev lite fel när jag skulle dra i betygsreglaget. Det ska vara en åtta – de svagare låtarna till trots.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-07-10 22:17
 

Demian är ju förbluffande överskattad. Har i över tio år matats med hans ”sylvassa texter” från olika håll och jag sitter alltid bara helt upplöst av oförstående när nån skjuter in en armbåge i sidan på mig och börjar gå på om att ”lyssna, hör du, va, på pricken va?”. Fan, i övrigt omdömesgilla människor som helt tappar koncepten när det kommer till våra svenska ”rocktrubadurer”. Folk som tagit med sina Tony Holgersson-plattor genom typ tre flyttar, såna som på fullt allvar tycker att en parkas-pajas som Lars Winnerbäck har fått nånting ageläget sagt bortom rännstens- och rödvinsromatiken. Är den standardmall som dom här kvarnen-killarna bockar av varje gång dom kryper in i söderlyan och nedkallar en låt så totalt osynlig att vissa helt kan missta klyschorna och stilgreppen för nån sorts underfundighet och samhällssatir? Jag väntar verkligen på att få höra en låt av Demian som jag själv inte skulle fixa att kraffsa ner på en servett mellan toa och garderoben vid stängningsdags.

Ovan citerade och amerika-analys till exempel är ju bara för skarp! Disney och Coca-cola… ja, jävlar. Vad får killen allt ifrån?

Bemp Oregistrerad 2002-07-11 13:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig