dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

System of a Down: Toxicity
Toxicity (CD) System of a Down
2001
Columbia/Sony
9/10

Bra nu-metal(?)!

Lyssna

Sök efter skivan

Vem gillar att sätta etiketter på band egentligen? Limp Bizkit, Linkin Park och andra storheter har säkert gjort sitt för att många slutar läsa redan när de ser ordet nu-metal i rubriken. Nio gånger av tio skulle System of a Down troligen kallas just nu-metal, vilket antagligen fått en massa folk att inte köpa den här skivan.

Synd. Den är helt fantastisk.

Serj Tankian rappar inte. Finns ingen anledning när man har en sån grym röst. Den är hård men inte hardcore-rå. När han sjunger ut på de mer melodiösa partierna (som är många) är det svårt att inte tänka på Mike Patton. Serj skruvar till sången på ett sätt som kanske inte passar alla. Jag gillar det skarpt. Det ger en härlig distans till hårdheten. Hårdrock med glimten i ögat är definitivt en bristvara.

Det är just den glimten i ögat som gör singeln ”Chop Suey!” till en så grymt bra låt. Toksnabba verser mynnar ut i en otroligt pampig, allsångsvänlig megarefräng som det inte går att motstå. Hårdrock kanske inte ”ska” få en att le men den här låten gör det. Lika mycket idag som när den var ny förra hösten.

Att System of a Down lyssnat en del på Faith No More är uppenbart, inte bara för sången. Lyssna till exempel på det maffiga musikstycket som avslutar ”Psycho”. Ett gitarrsolo och stråkparti som Billy Gould skulle varit stolt över att ha skrivit.

Skivan öppnar stenhårt. ”Prison Song”, ”Needles” och ”Deer Dance” startar med tokrens men System of a Down tvekar inte att bryta upp det hårda med något oväntat. Inte någon standard kraftansamling inför sista refrängen som alltför många hårda band nöjer sig med. Det rör sig mer om intressanta vändningar i låtarna som får dem att höja sig ett par snäpp. Mellanpartiet på ”Deer Dance” skulle jag till och med våga kalla vackert, trots den ganska mörka texten: ”A deer dance, an invitation to peace, war staring you in the face, dressed in black, with a helmet, fierce, trained and apropriate for the malcontents, the disproportioned malcontents, the little boy smiled, it will all be well”.

Det är en del politiska texter på skivan, även om det är något nedtonat om man jämför med den första, självbetitlade skivan. ”New, what do you own the world? How do you own disorder, disorder?” sjunger Tankian på titelspåret. Min egen tolkning är att ”new” syftar på George W Bush som troligen timade sin första tid som president med att System of a Down skrev den här skivan. Texterna är liksom musiken härligt blandade. Ovannämnda rader trängs med kul nonsens som ”I brought my pogo-stick just to show her a trick” i ”Bounce”.

”Toxicity” är riktigt kul lyssning. Det förra albumet var mer stenhårt rakt igenom. På ”Toxicity” är de fortfarande hårda men slänger sig ut i flera riktningar. System of a Down visar att de kan skriva grymma melodier utan att det någonsin blir patetiskt. Det är heller aldrig Korn-frustande, självömkande à la Papa Roach eller Kid Rock-löjligt. Men om att sorteras in i samma fack som de artisterna hjälpte ”Toxicity” att hamna på Billboardlistans första plats lär inte System of a Down klaga. Så länge de fortsätter bevisa hur otroligt bra dagens hårdrock faktiskt kan vara klagar inte jag heller.

Olof Hänel, sommargäst

Publicerad: 2002-07-06 00:00 / Uppdaterad: 2002-07-06 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1525

27 kommentarer

Jag säger inget…

Nr 1 Oregistrerad 2002-07-06 00:00
 

Numero uno!

Number one!

Nummer ett!

Det var allt jag mäktade med.

PS.

Det finns ingen bra nu-metal.

Bamse Oregistrerad 2002-07-06 00:01
 

hmmm. tja… recensionen duger väl, men jag har kommit att förvänta mig litet mer än detta av en sommargäst, av någon anledning.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-07-06 00:12
 

det här tyckte inte jag var en alltför högklassig recension. det jag menar är väl att om det här var en av de utvalda så borde den kanske varit lite bättre. det känns lite som en bonusrecension.

papa roach är dock ännu sämre.

erik Oregistrerad 2002-07-06 01:06
 

Tycker att recensionen är bra. Välskriven och man får en känsla av vad det är för typ av musik och varför han gillar den. Även intressant eftersom det är en rätt bespottad genre. Att det sen inte är det jag lyssnar på hemma är en annan sak.

Lill-Olle Oregistrerad 2002-07-06 01:58
 

till och med stenhårda hc-killar medger att soad är bra. politiskt engagemang med viss distans och suverän blandning av melodi och rens. skitbra!!!!

daniel Oregistrerad 2002-07-06 03:19
 

och fnm's king for a day är fortfarande en av världens bästa skivor

daniel Oregistrerad 2002-07-06 03:52
 

och lo behold bla bla bla och alla andra pretto-grabbar. Att du har ”kommit att förvänta dig mer av en sommargäst” betyder väl antagligen att du vill att någon superhip-spela-i-band-kille ska ge någon skithäffig rockskiva 10/10?! Eller?!

daniel Oregistrerad 2002-07-06 03:56
 

Daniel: bra iakttagelse. Precis det jag tänkte också…

Henric Oregistrerad 2002-07-06 07:36
 

Nummer 1!!! .. neeheej..

Bambse.. du måste känna dig ganska patetisk va?

Robert Oregistrerad 2002-07-06 10:31
 

tycker recensionen är mkt bra, får med känslan för soad:s musik perfekt!

uppenbart att lo and behold.. och någon till aldrig har lyssnat på toxicity för då kan man inte lägga in en sådan kommentar… men Olof skulle ha höjt betyget lite

calle Oregistrerad 2002-07-06 11:22
 

Bra recension av en av förra årets absolut bästa plattor. SOAD är och förblir grymma!

Tomas Oregistrerad 2002-07-06 12:03
 

mycket stabil recension

martin Oregistrerad 2002-07-06 13:00
 

stabil var ordet!

doktorn Oregistrerad 2002-07-06 20:18
 

bra recension. nu-metal är dock en med rätta bespottad genre. iaf så länge det finns limp bizkit och andra lallare. men recensionen var riktigt bra.

armitage Oregistrerad 2002-07-06 22:16
 

Håller med Armitage; få fack innehåller så mycket skit som nu-metalen. MEN, Toxicity är precis som rescensionen förtäljer en riktigt grym platta.

Problemet med nu-metalen som jag ser det är att för många grupper inte bara tog sångstilen, utan även importerade sin attityd från hip hopen(”life ain't nothing but money and bitches..”).

Rocco Oregistrerad 2002-07-07 12:43
 

daniel o kanske ngn mer: Jag skulle vara mer glad om Malin, 12 år, skrivit om varför hon gillar Britney Spears så mycket. Visst, det är inget fel på recensionen (bra skriven osv), men det är i mina ögon inget mer än en standardrecension. Jämför gärna med förra gästrecensionen så förstår du (ni) förhoppningsvis vad jag menar. eriks inlägg säger ungefär vad jag ville få fram. Recensionen är möjligen intressant eftersom den handlar om ett band från en genre som verkar vara illa omtyckt (se Lill-Olle) – dock tycker jag inte att den bjuder på så mycket mer än en ”ordinär” recension. Det har inget att göra med om jag gillar eller ens har hört bandet ifråga. Det jag har kommit att förvänta mig av gästrecensioner är kanske inte lika mycket en musikrecension som intressant läsning. Det ska vara ngt som man kan uppskatta oavsett om man hört bandet eller inte. Sett mot bakgrund av att dsc i år fått fler gästrecensioner än tidigare (enligt dem själva) och så vidare så tyckte jag bara att denna verkade oväntat… slätstruken, på ngt vis.

De superhippa bandkillarna får gärna gå och slänga sig på en soptipp – jag vill ha ngt kul att läsa. Detta var inte tråkigt på ngt vis, men hade inte riktigt… ”det”.

I övrigt: vart kom pretto ifrån..?

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-07-07 17:39
 

Okej! När jag först hörde skivan var den så otroligt annorlunda allt jag tidigare hört i mitt liv, men samtidigt så satt dom där klockrena otroligt för mycket upprepade fraserna kvar i huvudet ”They´re trying to build a prison” och den lysande refrängen till ”Deer dance” och för att citera Olof här; ”Mellanpartiet på ”Deer Dance” skulle jag till och med våga kalla vackert” Men skivan och bandet känns lite hopplockat på något vis, ungefär som PMRC hadde agerat manager för att skapa ett Rockband med något så när politiskt intresse, men som läger ner sin glöd i anti-knark / anti-krig fasoner, med uppgift att skapa mönster ungdommen i USA. Som den otroligt löjliga texten till ”Shimmy” men ser man bort från detta så är SOAD kanske, kanske äkta. Men fortfarande löjliga

Innova Tee Bird Oregistrerad 2002-07-12 08:22
 

blir så jävla förbannad när alla ska hacka ner på nu/neo-metalen……den innefattar så mkt mer än limp bizkit, p.o.d. och linkin park…..men eftersom dessa är d enda banden ni känner till (och jag håller med om att de suger) så är det klart ni får för er att all nu-metal är dålig….sanningen är dock att nu-metallen är som alla andra genrer….det finns bra grejor och det finns skit…..och som nästan alltid är det skiten som hamnar på mtv…..

fruppa Oregistrerad 2002-07-14 01:19
 

ang. Innovas kommentar…det är knappast troligt att SOAD skulle vara ngt branschtillverkat ”moral”-band. deras politiska manifest presenteras i bookleten till deras första (och bästa) skiva och avslutas med uppmaningen ”Down with the system” och innehåller i övrigt citat som ”freedom can only be found in revolution or death”. det är knappast troligt att ett amerikanskt skivbolagstillverkat band, som ligger på ett amerikanskt bolag, skulle stå så långt till vänster och vara så anti-amerikanskt som SOAD.

Anton Oregistrerad 2002-07-16 11:51
 

Toxicity är ett lysande album. Helt jävla skitbra!

fuck the... Oregistrerad 2003-02-20 17:39
 

1) Skivan äger

2) Nu-metal är inte dåligt

3) Det är löjligare att vika sig för mainstream-vågen än att följa den. Dvs skulle jag sluta lyssna på band om Linkin Park / Limp Bizkit etc. bara för att mainstream-folket fått upp ögonen för dem så skulle jag gå emot alla principer jag någonsin haft och då vara ännu mer patetisk än folk som kritiserar band som ovanstående bara för att mainstream-folket lyssnar på dem.

Runar Oregistrerad 2003-03-24 11:29
 

System of a down är inte nu metal, . punkt slut..

lär er vad som verkligen är nu metal… Nu metal är lika med musik som inte görs från hjärtat,, för mycket skivbolag inblandat..

wicked Oregistrerad 2003-04-14 18:11
 

de som rackar ner på denna skiva ska ju lixom DÖ!!!

Soad är fan de bästa som hänt MUSIKEN på år!

Soad-fanet Oregistrerad 2003-04-26 18:55
 

jag tycker recensionen var bra…. denna skiva är också riktig bra…”chop suey” och titelspåret ”toxicity” är mästerverk som ändast Slipknots ”wait and bleed” kan mäta sig med inom metal-genren

johan Oregistrerad 2004-01-29 19:03
 

Denna skiva äger f*n världen!!!!!SOAD!!!!PUSs*

IZZA Oregistrerad 2004-07-15 23:06
 

bra platta, bra recension. tänk gruppsex när du lyssnar på bounce så funkar det.

saala Oregistrerad 2004-09-16 18:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig