dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mando Diao: Motown Blood
Motown Blood (CDEP) Mando Diao
2002
Majesty/EMI
6/10

London, New York, Borlänge

Lyssna

Sök efter skivan

Jag förstår inte hur Mando Diao lyckades smyga sig förbi mig och hända lite grann utan min vetskap. Efter ett snack med några kompisar visar det sig att de funnits ett tag och ”är ett sånt där band som Bjurman skrivit om”. Då klarnade det lite, men inte helt. För samtidigt som jag gärna spelat mina demos med White Seeds och försökt tala om för helfrälsta Strokesfans att de inte alltid har helt rätt, så har Mando Diao bara seglat förbi. Utan att göra väsen av sig. De borde ha dykt upp i något sammanhang.

Det visar sig att det rör sig om omständigheter. Jag har helt enkelt inte varit tillräckligt uppmärksam. Mando Diao plockades upp av Majesty (antagligen i höstas) och har nyligen fått släppa en ep. Med bolag i ryggen har de nått till rätt människor och därmed finns det många som kilat omkring och nynnat på låtarna från ”Motown Blood” innan mig. De var ett självklart band för en hel del när jag började fråga runt.

Många var positiva när jag frågade dem om bandet och även jag gillar Mando Diao. Trots att jag i dagsläget inte kan säga något annat än att de satsats på för att de passar i Strokesmallen. Sånt är aldrig roligt, men det händer hela tiden och det finns inte mycket att göra åt det. Därmed inte sagt att bandet haft några intentioner att låta som spolingarna från New York. Det vet jag inget om.

Mando Diao sjunger om Motown och gillar gammal amerikansk rock och soul. Det hörs. Men de gillar även brittisk musik. Aha, gammal garage säger du som inte hängde upp dig på Strokespratet alldeles nyss. Kanske, kanske inte, säger jag. För det här soundet har ping-pongat över Atlanten och blivit något åtminstone marginellt originellt. Det låter nämligen brittiskt amerikanskt istället för tvärtom. Alltså, en britt snodde ju soul och r'n'b och gjorde brittisk invasionspop av det hela. Amerikanerna svarade med att skapa garagerock och Mando Diao från Borlänge började tänka brittiskt när de ville göra sin version av amerikansk garage. Det svänger och låter pop samtidigt som musiken har en krispig ton som gör att det inte går att kalla det här för annat än rock.

Fyra spår med fin popbetonad rock finns det i alla fall på den här epn. Och alla är bra. En eller ett par sticker kanske ut under själva lyssningen, men jag kommer inte ihåg mer än fraser och detaljer jag inte kan placera efter det att jag spelat genom skivan. Den blir till en skön bagatell som jag vet att jag kommer att ta fram och fingra på så fort jag får en chans att spela skivor för andra. Men jag vet inte om jag kommer att spela den hemma en helt vanlig tisdag.

Jag väntar med spänning på mer material från det här bandet. Jag tror att de kan växa.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2002-07-05 00:00 / Uppdaterad: 2002-07-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1524

15 kommentarer

De ska vara med på kalas

Peston Oregistrerad 2002-07-05 00:05
 

Våghalsig titel!

Pete Oregistrerad 2002-07-05 00:07
 

Jag kan informera recensenten och övriga om att detta band bör ses live! Mando Diao är faktiskt en jättestor anledning att gå på Kalas. När jag såg dom live var det i en liten klubblokal i Uppsala och dom röjde runt på den lilla scenen så att blodet yrde.

Låtarna Lady och Motownblood förtjänar enligt min bedömning minst en 8:a. Det här är riktigt svängig garagerock. Och det finns fler bra låtar som förhoppningsvis dyker upp på fullängdaren.

Ninjakillen Oregistrerad 2002-07-05 10:44
 

Håller med Ninjakillen jag såg dem på Popaganda och blev helt förtrollad.

skrot Oregistrerad 2002-07-05 14:05
 

Kalas? Nästa år?

Vismut Oregistrerad 2002-07-05 14:18
 

Nej i år pucko.

Sören Sören Oregistrerad 2002-07-05 16:10
 

Pessimistiskt värre att ge en 6a! Jag är väl bara lite extra sur eftersom jag precis har skrivit en recension på den här skivan men märker nu att ni redan har en.

Tre ord till är allt jag har att säga: 10 av 10!!!

Thomas Jansson Oregistrerad 2002-07-05 16:46
 

fick den här ep:n från majesty, blev förälskad direkt. värt minst en åtta.

dak Oregistrerad 2002-07-05 23:48
 

Jaha, ännu en anledning att gå på Kalas alltså. Blev ännu mer nyfiken nu än jag redan är inför Kents, Thåströms, Varanteaterns, TBN motorjunkies,HallacoptersKalasturnépremiär i Norrköping i morgon. Det ska bli sååååå jävla kul. See ya.

Kentflickan Oregistrerad 2002-07-11 20:22
 

Såg dem i NKPNG på Kalas. Bra live måste jag säga. Än mer mersmak. Och än mer brittiskt. Inte så mkt garage som jag trodde. Ska bli kul att höra låtarna på skiva.

mikael, dagensskiva.com Oregistrerad 2002-07-15 20:20
 

tyckte att dom va riktigt shyssta på kalas i Hbg iaf! lyssnar på ep'n (vinyl!!) mkt!

Rebecca Oregistrerad 2002-07-21 22:44
 

jag köpte en ep på kalas för det var det bästa jag hört på länge, bättre än Kent till och med som jag egentligen var där för att se. första gången jag lyssnade gav jag den också en 6:a. nu lyssnar jag hela tin o det har blivit en 10:a! lätt!

bajamaja Oregistrerad 2002-07-31 18:54
 

en lyssnade ep och en lyssnade debut skiva…Mando Diao var namnet…

Billy Oregistrerad 2002-09-24 15:51
 

”lysande” menar du väl, dyslexi-barn. För övrigt så är dom så jävla kaxiga och diviga och trycker ner artister som The Strokes och Hives, som det absolut inte är nåt fel på. Gustav Norén (sångaren) påstår även att han tycker det är bra att de jämförs med tex The Strokes för att ”det är ju inte kul att jämföras med ett band som är bättre”. Vilket jävla pucko, vill han att Mando Diao ska jämföras med ett skit-band? då tyder ju det på att dom också är dåliga. Jag vill inte ens lyssna på musiken för att han är ett sånt stort jävla as, och det är synd och skam att musiken är så jävla bra.

sonic Oregistrerad 2003-01-10 18:37
 

Klockren. jag älskar den. och mando diao.

Medlem 2005-06-25 18:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig