dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sharon Jones and the Dap-Kings: Dap-dippin with...
Dap-dippin with... Sharon Jones and the Dap-Kings
2002
Daptone Records/Import
10/10

Otidsenligt och helt fantastiskt

Lyssna

Sök efter skivan

Om någon utsatte mig för en lyssningsfrågesport där målet var att årtalsbestämma låtar, spelade något från ”Dap-dippin with…” och gav mig alternativen 1959, 1969, 1979, 1989 och 1999 skulle jag utan att tveka svara 1969.

Retro är med andra ord en stämpel som skulle kunna sättas på Sharon Jones and the Dap-Kings färska debut. Det vore å andra sidan onödigt och lättvindigt avfärdande.

Det här är för bra för att avfärdas.

Vi bjuds in i Sharon Jones and the Dap-Kings värld av emcee Binky Griptie som hälsar oss välkomna till Daptones Super Soul Revue. Det påminner inte så lite om de otaliga liveinspelningar med The James Brown Show som släppts. Likheterna med Mr Dynamite och hans turnerande sällskap är flera.

Musikaliskt handlar det här om rå opolerad funk som den lät när 60-talet sakta men säkert blev 70-tal. Funk som ännu inte skakat av sig soulen. Funk som inte riktigt hittat sin form. Hårt svängigt med din skakande rumpa som enda mål.

Bästa sortens funk.

Jag trodde inte att sådan här funk spelades in längre. Jag trodde att funken på 2000-talet skulle handla om Atlanta och d-funk. Jag hade inte klagat om det blivit så. Jag älskar den med.

Det här är en bomb. Det här är svett, sex och dans dans dans. Musik som får kroppar att spritta och sprätta. Musik som gör det omöjligt att sitta still. Musik som bara kan stavas på ett sätt: F-U-N-K.

Sharon Jones låter som en förlorad syster till Lyn Collins, Marva Whitney, Vicki Anderson eller valfri favorit ur James Browns stall. Om jag hört någon av låtarna härifrån insprängd på samlingen ”James Brown’s Original Funky Divas” hade det inte kännts konstigt. Det hade varit helt naturligt.

Men det här är inspelat i år och jag kan knappt tro att det är sant.

Hälften av låtarna har tidigare getts ut på vinylsinglar. Så precis som många av albumen från den äldre generationens funksystrar handlar det här till viss del om en samling. Att kalla den hitsamling vore däremot kanske att ta i, åtminstone om man med hit avser försäljningsframgång. Till skillnad från systrarnas album finns ingen utfyllnad i form av snabbt avrivna soulstandards här. Varje spår är skrivet, framfört och inspelat med full fokus och största möjliga kärlek.

Hur mycket jag än älskar alla mina skivor med Lyn, Marva och alla de andra så innehåller de i ärlighetens namn oftast ett par svagare spår. Låtar som jag lika gärna hoppar över när jag lyssnar på skivorna. Det finns inga sådana låtar här.

Texten på omslaget som räknar upp tre av skivans titlar följt av orden ”and many more Smash Hits!” känns inte som någon överdrift. Jag vill inte vara utan någon av låtarna här. För min del hade gärna alla skivans låtar kunnat sättas på omslaget.

Bröder och systrar, det här är den bästa renodlade funkskivan på mycket mycket länge.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-06-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-21 20:48

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1517

11 kommentarer

fin recention

AYO Oregistrerad 2002-06-28 00:00
 

Det står ”Jamse Brown” i ”Recenserat”

Här är en kommentar ni kan ta bort Oregistrerad 2002-06-28 00:01
 

När kommer recensionen av Korns nya?

Morris Oregistrerad 2002-06-28 00:28
 

hmm.. verkar mycket intressant, den här skivan

jakobb Oregistrerad 2002-06-28 00:46
 

Kul att någon annan än Funk-Fifi fick göra denna recension. Jag gillar henne skarpt, men det är kul med variation ibland :)

snigelmannen Oregistrerad 2002-06-28 10:04
 

Morris: Den kommer nog inte. Det är mest recensioner av obskyra skivor från band man aldrig hört talas om här.

sulan Oregistrerad 2002-06-28 14:40
 

Oasis, Kate Bush, David Bowie, Bob Dylan.

Jävligt obskyra och okända artister eller hur sulan?

jonte Oregistrerad 2002-06-28 15:03
 

”Sulan” ? Vad är du för typ av sula egentligen?

en knippa dill Oregistrerad 2002-06-28 16:00
 

”Mest”…Betyder även de flesta i detta sammanhang. Trodde begreppet var känt för de flesta med läs/skrivkunnighet.A: Abramis Brahma/Dansa tokjävelns vals; Adam F/Kaos-The anti acoustic nånting; Afu-Ra/ Body of the lifeforce…Någon som hört talas om dom här jepparna?? Inte jag iaf. Korn är väl lite för ”common” för att platsa här??!

sulan Oregistrerad 2002-06-28 20:47
 

Tydligen inte eftersom ”Issues” är rescenserad.

stenöken Oregistrerad 2002-06-28 21:12
 

Finns skivan att få tag på i Sverige?

duplo. Oregistrerad 2002-06-29 14:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig