dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Joelbitar: Välkommen till Joelbitar
Välkommen till Joelbitar (CDEP) Joelbitar
2002
Stabil/SwingKids/Border
4/10

Nej Joel, inte vara ironisk

Lyssna

Sök efter skivan

Det har talats länge om Joelbitar, nu är debut-epn här. Fem låtar som släpps på det egna bolaget Stabil, i samarbete med USCB Allstars egna SwingKids och Border.

Först känner jag mig ganska road av Jakobs ordvändningar och skojiga textrader, men efter några lyssningar börjar jag tröttna rejält. Och jag tror jag vet vad det beror på. Det har ingen koppling till något, inte till hans liv eller till någon annans liv.

Två låtar handlar om var Jakob vill bo. Raukar om att han vill bo på Gotland istället för Stockholm, för raukar är bättre än betongen. Den andra, Skåning, om att han tycker illa om att vara Göteborgare så han vill bo i Skåne istället. Det skulle inte spela någon roll om de spelade roller, om de var några andra medan de spelade i bandet. Det skulle inte spela någon roll om de skrev om andra. Men nu gör de inte det. De skriver i jag-form, i självbiografisk stil utan att ha någon koppling till verkligheten. Känslan blir då bara larvig. Som killen som försöker vara i centrum och drar tråkiga skämt hela festen, hysteriskt rädd för att inte märkas.

Det fortsätter med Ge mig, ge mig, ge mig. Om vad Jakob vill ha. Och bland det Jakob vill ha, det är Joakim Hillson. Bland en massa andra saker som jag tror han faktiskt vill ha. Det blir bara löjligt. Och hånfullt, för jag förutsätter att han inte vill ha Joakim Hillson. Om han nu mot förmodan vill det, är det fortfarande inte bra. För bland alla påhitt finns det ingen trovärdighet. Utan trovärdigheten kvittar det om han är ärlig eller ljuger, jag vill inte lyssna i alla fall. Det blir bara en massa rimmande skämt, som passar bättre ihop som ord än i ett sammanhang.

Den som skulle funkat bäst ifall den var ärlig är Barnkalas. Nog för att det är svårt att inte tänka på en liten Joel som får paket i plastpåsar och som inte leker med någon på sitt eget kalas. Speciellt som jag är rätt säker på att presenten som omtalas är samma som Joel får, på sitt kalas. Men om jag tänker bort det. Jakob skriver om Lars som vill gå på kalas, men inte får. Det borde ju funka och gör väl det på sätt och vis, men i det här sammanhanget har jag svårt för det ändå.

Den sista låten, Jag är Galon är bäst. En ganska oreserverad hyllning till materialet galon, i jag-form. Det funkar. De gömmer sig inte bakom vitsar utan gör en ganska rak låt, som är deras ärligaste på skivan. Mer sånt.

Kanske kan de våga mer när de fått hålla på ett tag. Då kan Joelbitar bli riktigt bra. Fast kanske måste de byta namn också. Det är lite för dålig smak att döpa sig efter en mongoloid pojke i ett barnprogram. Jag skall inte hyckla, jag har också skrattat åt Joel. Det är ett roligt program. Men jag skulle för den sakens skull inte döpa något efter honom i en ironisk gest.

Musikaliskt är Joelbitar som en blandning av Hardy Nilsson och Doktor Kosmos. Lekfulla synthar, popkänsla och spjuveraktighet. Det finns något bättre i grabbarna i bandet än den här ep:n. Det tror och hoppas jag på.

Kal Ström

Publicerad: 2002-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-04 14:04

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1507

17 kommentarer

Numero Uno

nisse Oregistrerad 2002-06-19 00:18
 

men kan alla jävla idioter sluta tro att det är nån poäng med att skriva första inlägget på en recension? vilka jävla fjortisfasoner.

joelbitar är väl skapligt intetsägande. fast bengans pappas bil är en helgjuten låt

nov Oregistrerad 2002-06-19 01:32
 

man kan inte alltid leva i verkligheten, efter ett tag blir även den tråkig. joelbitar är precis den flykten från den verklighet, som du verkar sträva efter att fastna i, många behöver. vad namnet beträffar så är det döpt efter en av orginalmedlemmarna som hetter joel men visst är det inspirerat av tv-porgramet men det du som påstår att det är en ironisk gest.

chrille (chrissed@hotmail.com) Oregistrerad 2002-06-19 01:46
 

Det är exakt sådant här som förstör popmusiken. Vadå ”leva i verkligheten”? Vilken verklighet? Vems verklighet? Varför måste allt handla om stora känslor och livsförändrande upplevelser? Varför inte halvironiska smarta betraktelser över världen? Mycket musik skulle vara bra mycket roligare utan ”trovärdighets”-tvånget. Som om musiker hade något väldigt viktigt att berätta för oss andra…

JR Oregistrerad 2002-06-19 09:01
 

Kommer du ihåg när vi simma i havet

Joel Oregistrerad 2002-06-19 09:53
 

PÅ exakt vilket sätt är det ”hånfullt” att driva med Joakim jävla Hillson? Joelbitar låter som bob hund, fast utan svärta eller djup i sina texter. Och det är bra. Det där med att de inte är äkta i sina texter är bara fåningt. Hur äkta texter har Caesars Palace? Hur höga betyg för en Caesars Palace- skiva på dagensskiva.com?

Albert Oregistrerad 2002-06-19 10:40
 

originaljoel är död.

hobson Oregistrerad 2002-06-19 16:15
 

vad hände egentligen med den riktiga joel som man kunde se i tv?

dak Oregistrerad 2002-06-19 16:39
 

skivan är brra för Sverige

carl bildt Oregistrerad 2002-06-19 18:41
 

Ha Ha Ha Ha

Nr 10 Oregistrerad 2002-06-19 21:23
 

måste allt vara så allvarligt hela tiden?

kickan Oregistrerad 2002-06-19 21:42
 

JA

nisse Oregistrerad 2002-06-19 21:45
 

Joelbitar är så jävla dåliga sisst jag såg dom kändes det som om det kunde varit bob hund fast med låtar skriven av en 20 årig desperat ”vet inte vad jag ska ta mig till” typ

jävligt dåliga

Orup Oregistrerad 2002-06-19 21:49
 

orup: det vore sjysst med punker ibland.

chrille (chrissed@hotmail.com) Oregistrerad 2002-06-20 01:12
 

kommer du ihåg när vi var på ett jättekalas?

jenny Oregistrerad 2002-06-23 19:18
 

det är nog inte riktigt pk att säga mongol(o)id. downs syndrom / utvecklingsstörning heter det.

decay Oregistrerad 2002-06-26 20:48
 

Oj Oj, fastän recensenten inte gillade skivan så verkar det helt klart som om JoelBitar engagerar en hel del människor. DEt är sällan att folk diskuterar såhär flitigt. ”JoelBitar är grymma och det bästa du sett, eller kanske ännu inte sett” :)

Per Oregistrerad 2002-06-28 11:44
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig