dagensskiva.com

48 timmar

Recension

El-P: Fantastic damage
Fantastic damage (CD) El-P
2002
Def Jux/MNW
6/10

Trasig

Lyssna

Sök efter skivan

När jag hör Fantastic Damage blir jag inte ett dugg förvånad över att det är just El-P som gjort en skiva tillsammans med Alec Empire. Aldrig har jag hört en så trasig produktion på en hiphop-skiva.

El-P (Jaime ”El-Produkto” Meline) har sin bakgrund i Company Flow från New York som gjorde några skivor i slutet av nittiotalet. Sedan de upplöstes har El-P skapat sitt eget skivbolag (Def Jux), lyft fram Cannibal Ox till framgångar, gjort ovan nämnda skiva med Alec Empire (Shards of Pol Pottery) och varit med och producerat Zach de la Rochas kommande soloskiva.

Med Company Flow hördes försmaken av vad El-P nu blivit. Vägen till Fantastic Damage är helt logisk. Och jag är glad för att han vandrat den. Det var länge sedan jag blev förvånad över spännande produktion på en hiphop-skiva, men nu blir jag det. Timbaland förvånar fortfarande ibland, men det är på något sätt ganska väntat och det var ganska länge sen nu. The Automator och Dr Dre med flera är alltid bra, men behöver gå vidare för att förvåna. Neptunes trampar vatten. Jag kan fortsätta, men jag tror ni förstår.

Det är inte så att El-P har hittat ny naturlig svängning eller börjat låna toner från oväntade hörn av världen, det är mer hur han närmar sig produktionen. Han är inte bara vän med elektroniken, han är också dess fiende. Han visar det med missljud, elektroniska störningar och råa toner från för länge sedan kasserade synthar. Bäst visar han det i Accidents Don't Happen. Om Digital Hardcore Recordings bara fick skulle de gladeligen ge ut den som tolva.

Om jag skall likna det vid en annan skiva blir det Deltron 3030s skiva. Inställningen är inte densamma, men futurismen. Även om tempot är lågt känns El-Ps produktion konfrontativ som ingen annan. Han har den möjligheten som skivbolagsdirektör, producent och främste rappare för sin egen skiva. Naturligtvis skulle det här snabbt kunna bli ett problem. Ingen som säger ”Ingen mer studiotid för dig” eller ”Koncentrera dig på rimmen, du”. Det första är inget problem här, möjligtvis har han lekt lite för många gånger med Macens text-to-speech-funktion utan att någon sagt nej. Rimmen är ett större problem. Nog för att El-P gjort det till sin grej att faktiskt inte rimma. Att istället trycka in så varierande ord som bara är möjligt, gärna i fel läge. Men produktionen har fått ta överhanden här. Jag har inte så mycket emot det, för den funkar verkligen bra.

Jag tycker bäst om Accidents Don't Happen, Tuned Mass Dumper och funkiga Dr. Hell No vs The Prayin Mantis, men skivan funkar också i en helhet. Allra bäst i hörlurar.

Kal Ström

Publicerad: 2002-05-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-06 17:42

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1439

11 kommentarer

Detta tas snart bort.

The Major Oregistrerad 2002-05-10 01:55
 

Eller klarade jag mig?

The Major Oregistrerad 2002-05-10 01:55
 

Grym skiva. Liten besvikelse när man tänker på sista Company Flow 12an (DPA / Simian Drugs) och El-Ps helt sjuka produktioner åt Slug och Aesop Rock på sistone. Fast grym ändå alltså. Kunde du inte gett en sjua Kal?

Fredrik Blom Oregistrerad 2002-05-10 09:21
 

El-P ar bara trakig och bitter. Att han redan samarbetade med Alec Empire pa ”Handsomeboy modelling school”-skivan namns dock inte i recensionen. Buck 65 ar grymmare an 3 El-Ps (och 12 ganger sa snygg/smal)…

S Oregistrerad 2002-05-10 10:32
 

Nämnas bör att galningen Cage medverkar på skivan…

Jimpa Oregistrerad 2002-05-13 00:47
 

En 6:a är alldeles för lite, en 8:a ska det vara.

Martin Oregistrerad 2002-05-13 11:41
 

sen när behövde man vara snygg/smal för att göra bra musik?

Håller med Martin, en åtta ska det vara. Att Ill Bill från Non Phixion är med är också värt att tillägga. Ett av första halvårets bästa album.

ANdreas Nilsson Oregistrerad 2002-05-13 20:21
 

Detta är en skiva som växer. Efter 10 genomlyssningar skulle jag nog gett den betyget 6-7. Nu känns det snarare som en 8:a eller 9:a. Årets bästa skiva så här långt.

Björn W. Oregistrerad 2002-05-18 16:15
 

Jag sprang och kpte den direkt efter att lönen hade kommit i måndags och den går inte att slita sej ifrån. Så sjuuukt fet.. Bättre o bättre för varje lyssning…

Den här skivan äger. Oregistrerad 2002-05-30 14:48
 

När man lyssnat in sig på den här skivan är den bäst. Fast det krävs tid, hörlurar och tunelbaneresor.. Det är bara Dr. Hell No som inte passar in, ananrs är FanDam den optimala musikaliska upplevelsen.

PhlopOne Oregistrerad 2002-10-20 17:25
 

Fantastic Damage är tillsammans med …And You Will Know Us by the Trail of Dead – Source Tags and Codes årets två bästa skiva enligt mig.

daniel Oregistrerad 2002-11-12 11:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig