dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samlingsskiva: Framåt! För Palestinas befrielse!
Framåt! För Palestinas befrielse! (CD) Samlingsskiva
2002
Border Music
7/10

Gubbvänstern möter förortskillarna

Det var mellan två mellanstora städer som jag insåg det säkert hundratusentals insett före mig. Jag befann mig på ett ordinärt Intercitytåg då jag slogs av tanken på att samhället är för komplicerat för att förklara.

Jag blev plötsligt klarsynt mitt i det grumliga och förstod att inte ens den lagstiftande makten i samhället riktigt förstår alla processer. Mitt i allt det där blir det mesta, inte svart eller vitt, utan mitt där emellan. Jag som trodde att jag var så upplyst, förstod att helhetsförklaringar är nödvändiga men per definition omöjliga. Med detta faktum i ryggen förstod jag också människors passivisering och alienering. Det går nog bara att förklara delar, typ familjen, men inte något mer.

Det är en rätt ledsam bild som med svåra värkar föds fram i mitt huvud och i min omgivning. Utan tvekan finns det trots allt hopp i denna dystra bild av samhället, ett samhälle som självklart går att förändra till engagemang och kreativitet. Hoppat står till konst, musik, film, teater och alla andra estetiska uttrycksformer. Där tycks det fortfarande finnas en vilja att se helheten, att våga se den i svart eller vitt. Att tro på en förändring åt det ena eller andra hållet, och uttrycka det på ett sätt så att det är möjligt att greppa. Inte sådär svårt som svensk författningssamling gör, eller för den skull alla statliga utredningar. Näe, t.ex. musik kan dra slutsatser ur det lilla till det stora. Inte tvärtom. Teater kan få den lilla människan att förstå det stora sammanhanget, och en film kan rubba världsbilder. Estetiska former gör dock inte skillnaden själva. Det gäller att den formella sidan på tillvaron finns kvar. Båda dessa är bild och motbild beroende på vilket perspektiv du som betraktare väljer (om du nu överhuvudtaget kan välja det själv).

Det är i denna kontext som Framåt! För Palestinas befrielse ska ses. Skivan är utgiven av Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) och Border Music, och är en samlingsskiva till förmån för den palestinska intifadan och ett ungdomsprojekt i Palestina. Jag håller inte alls med RKU, jag tror inte på omstörtning eller våld, men denna skiva är mitt i vår strömlinjeformade vardag en motbild. Eller kanske en bild. Klart är dock att skivan inte passar in i det som sker i den strömlinjeformade vardagen.

Skivan, som stöds i ett stort upprop av kulturpersonligheter och politiker, är en samling av allsköns politisk vänstermusik. Här samsas Hoola Bandoola Band med Fattaru och The (International) Noise Conspiracy. Alla samlade med en vilja till förändring och en annan beskrivning av verkligheten än den som på ett lättsmält sätt levereras av Anna Lindmarker eller Hasse Aro.

Det är en bra samling, även om den innehåller en del gammal skåpmat. Men samlingen är kul för att det finns en sådan bredd både med avseende på musiksort och generation. Jag tycker själv att Stefan Sundströms Vi betalar inte är genial i sitt pekoral när en barnkör av snittet The Wall deklarerar att betalningarna blivit inställda. Och jag gillar Johan Johansson när han med sin medelålders attityd i VA?! kastar om begreppen och sedan frågar om du är särkilt kaxig då. Det är toppen. Sämre är dock Staffan Hellstrands version av hans och Lars Winnerbäcks Nästan perfekt.

Trots de gamla hjältarnas klang så ar det hiphopen som på denna samling bekänner färg, och lyckas göra det med bravur. Utan att ta för stora ord i min mun verkar det vara hiphopen som bär vidare viljan till samhällsförändring och rättvisa. Med ett patos som står få efter levererar Nabila, Fattaru, Fjärde världen, Ken, M.E.T och Menternoja ord som kan skapa nytt. Som ett soundtrack till engagerade ungdomars fruktlösa försök att påverka samhället. När jag lyssnar på skivan så återkommer ständigt The Latin Kings ord om att betongens barn nu vuxit upp och frågan om politikerna är redo för det.

Det här en bra samling med tyngdpunkten lagd på ny svensk hiphop, och kan nog tjäna ett gott syfte som tankeställare. Tyvärr når nog en skiva av detta slag främst de redan frälsta. De som behöver en motbild av detta slaget fortsätter nog se Efterlyst och dokumentärer om bröstförstoringar på TV4.

Oberoende av denna skiva föreställer jag mig att ett och annat plakat idag berör Palestina denna första maj efter ett år fyllt av hat och krig. Världsfreden är långt borta denna vår 2002. Hoppet om fred lever dock vidare i en sång av en grabb med gitarr eller en ung MC med hängiga brallor.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2002-05-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 13:36

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1427

27 kommentarer

ja ja ja… det är fruktlöst att söka påverka… bränn ner allt och låt de som eventuellt klarar sig bygga en ny värld.

lo and behold it is the empire of the N.W.O. Oregistrerad 2002-05-01 01:42
 

Fast valet är väl inte mellan det som sägs på den här skivan, och Hasse Aro och program om bröstförstoring, utan om man tycker att det är OK att spränga oskyldiga människor på bussar och caféer.

Steve Oregistrerad 2002-05-01 02:05
 

Helt sjukt! hur kan man ge ut eller medverka på en sån här skiva…. jo gör en hyllningsskiva till terrorister!!!…gör det, otroligt intilligent!…*suck*

Gabba hey hey! Oregistrerad 2002-05-01 09:59
 

Vem har rätten att definiera en terrorist? När stödjer man en människa och när stödjer man en terrorist?

Det är bara vi i den rika världen som har den möjligheten. Vem anklagar Israel för terrorism när de förstör livet för palestinska civila?

Det är väl j-kligt bra att det fortfarande finns människor som är beredda att ställa upp för andra, istället för att ligga hemma och skita i allt och klaga på tillståndet i världen med jämna mellanrum.

George W. Bush Oregistrerad 2002-05-01 10:30
 

Bra att folk engagerar sig. Men vad i helvete blir bättre av att man stöder intifadan? Det är inte precis fred RKU vill skapa med sitt budskap.

Vem predikar kärlek och förståelse?

The Major Oregistrerad 2002-05-01 11:16
 

Hämnd föder hämnd. Dessutom kan tokvänstern gå och stoppa upp sina slagord i arslet, ty deras ideologi skapade oändligt mycket lidande under 1900-talet världen runt.

Karatehunden Oregistrerad 2002-05-01 11:29
 

Kapitalism och imperialism har skördat minst lika många offer. I Australien, Sydamerika, Nordamerika…

Alla ideologier som gubbar gör till lagar för sina egna syften gör det.

Att kommunismen använts av diktatorer är knappast nån ursäkt för att låta oskyldiga människor terroriseras av andra dumma idéer.

George W. Bush Oregistrerad 2002-05-01 12:34
 

”the Major” Slog verkligen huvudet på spiken. Helt fullkomligt rätt!!!!…

Gabba hey hey! Oregistrerad 2002-05-01 13:06
 

kärlek och förståelse?

tack för den klockrena analysen.

alex Oregistrerad 2002-05-01 13:40
 

statsterrorism som Israel utövar med friskt humör är den värsta sorten av terrorism…inte så konstigt då att kränka och desperata palestinier spränger sig själva i luften bland folkmassor – liksom vad har de kvar att leva för?

Andy Oregistrerad 2002-05-01 14:49
 

Det verkar som om ni som har kommenterat här att dom stöder intifadan glömmer bort att det palestinska upproret fortsätter pga israel hela tiden kränker palestiniernas rättigheter. utan intifadan skulle inte omvärlden få reda på lika mycket om vad som händer eftersom den ökar mediabevakningen. självmordsbombningar och stenkastning är deras sätt att slåss mot en militärt överlägsen fiende. eftersom de inte har några stridsvagnar får de ta till andra vapen. jag försvarar inte deras beteende men jag kan förstå varför palestinierna beter sig som de gör, och vill man att de här aktionerna ska upphöra så får man helt enkelt sätta press på Israel och få dem att sluta hålla på som de gör.

Mats Oregistrerad 2002-05-01 15:30
 

Precis som i princip alla konflikter beter sig båda sidor precis lika äckligt. Det går inte att sympatisera med någon. Visst är det fruktansvära lidanden palestinierna får uthärda, men inget som kan göra bomber mot civila acceptabelt (det enda självmordsbomberna leder till är fler bomber mot civila, den här gången mot palestinier). Som vanligt föder våld våld. Dags för en skiva till förmån för ETA och IRA? Och glöm inte att de ockuperade områdena är ockuperade som en följd av grannländernas försök att invadera Israel. Men till syvende och sist tycker jag båda sidor är samma skrot och korn. Tyvärr.

Fascist javisst? Oregistrerad 2002-05-01 16:27
 

STAFFAN Hellstrand heter han väl?

Björn Oregistrerad 2002-05-01 17:15
 

Det mest trista är att Hitler sitter och skrattar över effekterna av hans idéer, som ledde till att västvärlden på grund av dåligt samvete skapade ett nytt land på bekostnad av andra. Ett handlande som sedan dess lett till att ännu fler judar och palestinier mördas, torteras och bespottas helt i onödan.

Hitler tackar nog segermakterna för deras agerande…

Historieläraren Oregistrerad 2002-05-01 18:07
 

En bra antkrigslåt i sammanhanget är annars ”War, what it is good for” med Edwin Starr´, utan att ta någon politisk ställning.

tobbe Oregistrerad 2002-05-01 18:50
 

Jag tycker skivan verkar bra jag. Är det inte musiken och recensionerna den här siten handlar om? :)

Jon Oregistrerad 2002-05-01 18:55
 

Det är sorgligt att se att alla verkar ha missuppfattat meningen med skivan. Vem har sagt att den stödjer intifadan eller palestinska självmordsbombare? Skivan stödjer det palestinska folkets rätt till det land som folkrätten och FN ger dom rätt till. Och det enda sättet som detta kan genomföras på är att vi alla tillsammans tvingar Israel att ge tillbaka alla ockuperade områden. Bush & Co verkar tro att det palestinska folket vill kompromissa bort landområden som de har all rätt i världen till. Och sedan skyller de allt på palestinierna vars enda mål är att återfå de områden som är deras!

Emil Oregistrerad 2002-05-01 22:25
 

Glöm inte heller att det i flera FN-resolutioner står att Israel ska dra sig tillbaka från palestinska områden.

Mats Oregistrerad 2002-05-01 22:55
 

Historieläraren skulle nog behöva några extra lektioner. att säga att bildandet av Israel beror på att västvärlden hade dåligt samvete för förintelsen är långt ifrån hela sanningen. Storbritannien skrev ett avtal (Balfourdeklarationen) redan 1917 om bildandet av en judisk stat på palestinskt område. om du är historialärare kanske du vet vem Theodor Herzl är och vilken roll han har spelat kring den judiska staten?

Mats igen Oregistrerad 2002-05-01 22:59
 

borde ni inte ha med en lista över vilka band och låtar skivan innehåller. det tycker jag är det väsentliga när det gäller samlingar!

johan Oregistrerad 2002-05-03 12:53
 

Sluta gnäll och kolla länkarna vid recensionen. Där finns alla låtar och artister.

alias Oregistrerad 2002-05-03 13:26
 

Classwar med Menteroja är en grymt bra låt!

Pelle Oregistrerad 2002-05-04 04:21
 

Ok, den här skivan kanske inte stöder intifadan eller självmordsbombningar i sig, miss av mig. Jag stödjer också gärna Palestina, men man ska akta sig för alltför våldsamma slagord.

The Major Oregistrerad 2002-05-05 20:46
 

BOMBA USA!

Det är mycket vettigare.

Med dom ur världen (bokstavligt) kan man kanske börja tänka på fred.. Det är ju dom som krigar och sponsorerar med vapen.

Ju. Hur kan ni svenskar sitta och gräla om kommunism och intifadas när man lätt kan gå till mörkrets hjärta?

På finlandsvenska: ”Huh-Huh!”

el mako Oregistrerad 2002-05-06 23:23
 

Jag hatar borgare….socialismen skola segra…den som vet det minsta om politik kan inte ifrågasätta det faktum att socialism är godhet…..

Jesus var kommunist ! Oregistrerad 2002-05-10 02:55
 

”Om inte min farfar hade hatat statarsystemet så hade du fortfarande hackat potatis åt greve von Röv

Citat apa Oregistrerad 2002-05-10 02:57
 

”Det är en solidaritetsskiva och allt överskott går till ett Barn- och Ungdomscentra i det palestinska flyktinglägret Shatila i södra Libanon”

n Oregistrerad 2003-09-16 13:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig