dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hello Goodbye: Heart attack
Heart attack (CD) Hello Goodbye
2002
Racing junior
7/10

Hello, Hello Goodbye

Lyssna

Sök efter skivan

Jag fastnade för två meningar i Erlend Loes ”Naiv. Super.” som jag läser för tillfället. I det fallet handlade det om en Volvo, men jag tycker dess enkelhet med lätthet kan appliceras på indierock.

Så här stod det: ”Full fart, för alltid. Och sol hela dagen.” Indierock är enkelt. Ska vara enkelt. Full fart mot mig. In i mig. Och sen sol hela dagen.

Skivan börjar med att Lisa Lundkvist räknar in och med ens blir hon ackompanjerad av handklappstakt. Handklapp funkar alltid och leendet breder ut sig på mina läppar. Det känns nästan som ett billigt trick för att få mig att falla. Sol hela dagen. Full fart framåt och sen en gång till, ”One more time, boys” som hon uppmanar sina kumpaner, Frode Fivel (gitarr och sång), Alex Kloster-Jensen (gitarr och produktion) och Johannes Kanschat (trummor).

Visst har det varit ganska många band nu ett tag med minimalistisk sättning som aldrig låter ljudbilden fyllas ut helt. Men det gör ingenting. Mellanrummet säger något. Visst kan det tyckas utstuderat, att så här gör man indierock. Och visst kan hon sjunga bättre än hon gör. Visst kan de spela mindre slarvigt. Visst kan det bara vara en pose. Ytterligheterna skivan svallar mellan skulle också kunna tas för att de känner efter med fingret i luften, men det låter inte bara så. Country, New York-punk, blues och skandinavisk indiepop samsas i en fungerande mix. För att de vill och för att det funkar. Inte det ena eller det andra. Ytterligt medvetna om indierockformen, men ändå passande i den.

När Lisa har sången låter det fränt och modigt, om än lite tillgjort i partier. Men detta kontrasterar skönt när Frode tar över i några spår utspridda på skivan. Tillsammans blir det mer än en skiva med var för sig skulle vara.

Bäst är inledande Have You Seen My Boy?”, Frodes I Won't Let You Go and I Won't Change My Mind och Pussycat. Sämst är Windy Fields och Second Hand Teenagers i skivans mitt som faktiskt kunde kvitta helt.

I Norge, där skivan släpptes först, är skivan hyllad över alla bräddar i tidningarna. Så bra är det inte. Men Norge känns ganska kul just nu, bättre än någonsin. Som att något stort är på gång där bortom bergen. Det är bra och ännu ett skäl att åka på Quart-festivalen i sommar.

Kal Ström

Publicerad: 2002-04-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 14:06

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1423

14 kommentarer

Fan, norrmännen tar in på oss…

Kalle Oregistrerad 2002-04-28 03:00
 

verkar vas en grym skiva typ….too bad jag orkar inte kommentera den nu….dp

jag vet inte.... Oregistrerad 2002-04-28 04:31
 

Heter det inte ”bräddar”?

SAOL Oregistrerad 2002-04-28 12:00
 

Käre Sture: Nej, och det borde väl du veta. Men det heter däremot bredder och inte breddar som jag skrev först.

Kal Ström Oregistrerad 2002-04-28 13:48
 

Även om skivbolaget Racing Junior är norskt så är inte Hello Goodbye det, de är från Göteborg. En av tre medlemmar är i och för sig norrman. Om ni tycker att HG verkar intressanta kan ni även kolla upp deras nya 7″ ”Last take, Cheesecake”, släppt av Booff, http://www.booffrecords.com. Och lyssna på P3 Pop imorgon, då intervjuas HG. Samt Comet Gain!

Stefan Oregistrerad 2002-04-28 16:44
 

de har med en låt på en make it happen-samling också. den är faktiskt riktigt bra.

erik Oregistrerad 2002-04-28 19:33
 

skönt att dom inte var norrmän.-… norrmän ska alltid va bättre än oss.

Orff Oregistrerad 2002-04-29 08:54
 

Under ”bonusinfo” står det: ”Erlend Loe är också från Norge”

Också? vilka mer är därifrån?

heythatsmybike Oregistrerad 2002-04-29 09:37
 

Alla norrmän?

discobob Oregistrerad 2002-04-29 10:15
 

Förklaringen har kommit bort i någon redigeringsrunda. Frode är norrman, liksom Alex Kloster-Jensen, producenten som numera är att betrakta som medlem i bandet. Johannes och Lisa är inte norrmän och bandet bor för närvarande i Göteborg där Lisa går konstskola. Karriären inleddes i Norge.

Kal Ström Oregistrerad 2002-04-29 11:45
 

ok! men jag ser dom som ett svenskt band.

heythatsmybike Oregistrerad 2002-04-29 13:01
 

Hello Goodbye rules, jag såg dom på bommens Salonger med St. Thomas !!!

Gøte Oregistrerad 2002-04-30 18:32
 

Nej, ”bräddar” heter det. Se t.ex. ”Bonniers svenska ordbok”, 6:e uppl. (Stockholm 1994), s. 78f.

Henrik Oregistrerad 2002-05-03 14:07
 

Sorry, naturligtvis. Jag är ute och försöker böja fel ord. Så går det när man försöker vara stursk. Bra att ni säger till igen.

Ursäkta mig och tack SAOL och Henrik.

Kal Ström Oregistrerad 2002-05-04 00:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig