dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ola & Gorillan: Ola & Gorillan
Ola & Gorillan (CD) Ola & Gorillan
2002
V2 /SVT
8/10

Inte som dom andra

Lyssna

Sök efter skivan

Ola Lindholm och hans gorilla, spelad av Mats Ågren, har fått barn att skratta och trivas framför SVT:s Söndagsöppet ett bra tag. Men nu har de sagt tack och adjö till sina unga tittare. I princip samtidigt som de lämnade tv (och varann) släpptes denna skiva.

Det skulle vara lätt att avfärda detta som ytterligare ett cyniskt exempel på exploatering av barn genom tv:s dragningskraft. Men då kanske man inte vet att hjärnorna bakom skivan, nämnda Ola Lindholm och Oscar Söderberg – som står för arrangemang, produktion, musicerande och låtskrivande – redan tidigare gjort två fantastiska barnskivor, nämligen Myror i brallan och Världens bästa skiva. De har också turnerat och satt upp Världens bästa show på Cirkus i Stockholm och som bekant varit en del av Söndagsöppet. Allt med stor framgång hos barn i hela landet.

Själv insåg jag dessa herrars storhet när jag tillsammans med ett stort antal skrikande och skrattande barn med föräldrar såg just Världens bästa show på Cirkus i vintras. Jag tror aldrig jag sett en mer entusiastisk publik någonsin. Min egen dotter var i konstant extas under de dryga nittio minuter showen pågick och dansade och sjöng med och skrattade så tårarna rann. En av förra årets riktigt stora konsertupplevelser faktiskt. När ett par hundra barn unisont sjunger Ett, två, tre, fyra – jag är en partymyra till svängig disco/soul får man ha ett hjärta av sten för att inte ryckas med i glädjen.

Det sköna med Ola och Oscar är att de närmar sig barnen med stor respekt. Texterna är alltid roliga på ett barnsligt sätt. Handlar om partymyror, elefanter med trumpeter i snabeln, bajskorvar som pruttesterar och annat som barnen givetvis tycker är oerhört kul.

Men det som gör det hela riktigt perfekt är att musiken inte är någon dussinproducerad Hits for kids-skit, utan riktig musik. Oscar Söderberg gör barnlåtar baserade på soul, disco och funk ibland, eller calypso och reggae ibland. Hela tiden med ett bra driv och riktig instrumentering – bland annat skönt svängande blås. Oscar Söderberg gör barnmusik på influenser han gillar. Resultatet är som sagt riktigt, riktigt bra. Olas texter och Oscars musik i harmoni.

På denna skiva, som alltså är den tredje i ordningen, har Ola och Gorillan efter att ha slutat på TV börjat sända radio istället. På radiostationen händer olika saker och de träffar allehanda konstiga figurer.

Partymyrorna bjuder upp till kalas med soul/disco-stänkaren Kom igen kom loss kom ner. Riktigt skönt glam med blås, handklapp och allsångsparti. Det är svårt för föräldrarna att stå still (och tråkigt för barnen när de vuxna spelar låten om och om igen, hela tiden).

Petter hälsar på i rollen som hårdhudade råttan Pjåtår i låten med samma namn. Man skulle väl kunna kalla den en typisk Petter-låt, fast med en text om råttan Pjåtår istället för om Petter själv, och med en ny sidekick i Gorillan.

Ännu mer glam möter barnen i låten om förkunnelsen om Hansson kryddad med mustaschdisco-rytmer av rang. Det svänger faktiskt riktigt oemotståndligt.

Bajskorvarnas pruttestsång är en musikalinspirerad sak om hur svårt det faktiskt är att vara bajskorv. Storstilat bjuder låten förstås på ett massivt körparti i mitten där bland annat Fredrik Virtanen, Jessika Gedin, Josef Zackrisson, Magnus Fridh och de andra i The All Star Bajskör sjunger för kung och fosterland:

Och sen tar vi över världen
och regerar den
från bajskorvarnas huvudstad
i Bajskorvien
människorna skall få flytta
från denna planet
nu är det bajskorvens tid
bara så ni vet

Att sedan Dåligt monster påminner om Anders Glenmark och Tomten på Mallorca låter som dansbandscalypso gör liksom inget. Barnen skrattar och älskar det. Sedan avslutas ju skivan med funk-orgien Funkar som handlar om den trasiga låten som faktist börjar funka i refrängerna.

Jag är imponerad av Ola och Oscars förmåga att skapa en helhet av musik, text och sketcher som är helt på barnens villkor. Det svänger som tusan, är gjort med stort hjärta och respekt för barnen.

Det betalar sig. Varje gång de möter en publik full av hysteriskt lyckliga barn hoppas jag att Ola och Oscar förstår att de fyller en viktig funktion. De får barn att må bra. Och vi föräldrar kan utan att skämmas stampa i takt och svänga på höfterna – och må bra tillsammans med våra barn.

Det här är en stor skiva. Köp den till ett barn i din närhet. Ta med de två föregående skivorna också. Alla barn förtjänar att få lyssna på Ola och Oscars musik istället för Hits for Kids och annan skit som cyniska skivbolag kör ner i halsen på dem.

En asbra barnskiva helt enkelt. Barnsligt kul och respektfullt gjord. Inte som dom andra.

Fixad av Ola.

Fredrik Welander

Publicerad: 2002-04-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 14:57

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1402

20 kommentarer

jag tror den floppar! haha..

Emanuel Oregistrerad 2002-04-14 23:59
 

hehe, tufft ju att recensera en sån skiva.

tigervispa Oregistrerad 2002-04-15 00:02
 

Vars är Kenneth?

Karatehunden Oregistrerad 2002-04-15 00:09
 

haha, kul recension!

Anders Oregistrerad 2002-04-15 00:12
 

Ah – Kent har bytt namn till Ola & Gorillan.

Tjoho Oregistrerad 2002-04-15 00:28
 

Kul att ni recenserar denna plattan

Ola fixar Oregistrerad 2002-04-15 06:05
 

Va!?

Inge mer Gorillan i TV?

Naaaj…

Gorillan regerar!

Ed Oregistrerad 2002-04-15 10:54
 

Underbar titel på recensionen! Låt kent recensionen ta den tid den tar;)

Hanzan Oregistrerad 2002-04-15 11:00
 

Vi kan väl vänta tills i morgon…

Knut Oregistrerad 2002-04-15 11:49
 

Mm, kul recension. Det får gärna droppa in en recension av Tomas Andersson Wijs nya också.

Anders Oregistrerad 2002-04-15 12:54
 

Humor.

Björn Oregistrerad 2002-04-15 14:09
 

Verkar lovande, jag köper hela lagret.

Lo Fi Håkan Oregistrerad 2002-04-15 19:50
 

tror nästan jag blir tvungen att köpa alla tre till barnen i min närhet.

riffe Oregistrerad 2002-04-15 21:33
 

det behövs ingen recention av Tomas Andersson Wij`s nya skiva. Det är bara skaffa den !

Mag Oregistrerad 2002-04-15 23:20
 

Kents ”Vapen & Ammunition” släpptes idag. Kommer DU ihåg det?

Mauvaise Foi Oregistrerad 2002-04-15 23:54
 

KP, jag tror jag e ker. Ker i Ola & Gorillans songer. Vad ska jag gora? Ola er ju lika gammal som pappa. Kera helsningar Molgan

daniel Oregistrerad 2002-04-16 10:06
 

Låter nästan som i Trazan och Banarnes kaliber.

Smalf Oregistrerad 2002-04-18 09:00
 

Ola & Gorillan är bäst!!

funderar starkt på att skaffa den skiva… och kanske då en unge oxå !

Masse Oregistrerad 2002-04-21 12:47
 

Ola o Gorillan är fan bland det vidrigaste jag sett i TV!!!

Kalle Oregistrerad 2002-05-04 04:42
 

Den skivan och Myror i brallan borde finnas på Spotify!!!

Fia Oregistrerad 2010-11-30 23:17
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig