dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Hanson: Middle of Nowhere
Middle of Nowhere (cd) Hanson
1997
Mercury/Universal
5/10

Brödraband med guldlåt

Lyssna

Sök efter skivan

MMMBop knäckte mig när den kom. Intensiv pojksång av ett gäng bröder. Att man alltid faller. Det har ju liksom alltid dykt upp sådana amerikanska brödraband: Jackson 5, Osmonds, och Hanson. För att bara nämna några i den övre ligan.

Intressant med MMMBop är att den är en av få hitlåtar som har en bättre vers än refräng. Inget ont om refrängen, men det är i versen den bedårande sången kommer i sin fulla rätt.

Fullängdaren Middle of Nowhere kom 1997 och snurrar än idag stundom i min cd-spelare. Dock inte hela plattan. Bitvis är den fasansfull, varför det samlande betyget blir ett intetsägande 5 av 10.

När bröderna tror att de är gamla funkfarbröder eller fetmagade rockmusiker vill man att deras mor tar dem i örat och låser in dem i en mörk garderob tills de fattat att det är pubertal pop med ett litet stänk av Motown de ska göra. Speechless och Look at You, är exempel på låtar du inte ska sörja att du inte hört om du nu inte är lycklig ägare av ett ex av Hansons genombrotts-cd.

Däremot bör alla älskare av genuint lycklig musik som får det att bubbla i blodet omedelbart skaffa hem plattans bästa låt som tveklöst är Where's the Love. Närhelst jag hör den spritter det i dansbenet och jag bara måste sjunga med. Den är så jävla bra. Den är så jävla lycklig. Den är så grymt skön att alla måste fatta det. Kasta alla fördomar överbord och åk med i partytåget! En fullträff som ensam kan sudda sudda sudda sudda bort din sura min även en deppig dag då pojkvännen gjort slut, marsvinet dött, flickvännen bekänner att hon har klamydia och datorn kraschat.

Det starkaste kortet i Hanson-familjen heter Taylor och är mellanbrorsan med strupe av guld. Som han sjunger! Som han gjuter liv i tonårsangsttexterna med sin underbara stämma! Och söt är han också, ett öde han delar med den lilla muppen Zac som spelar trummor. Äldste brorsan Isaac har pagefrilla och ser ut som en häst. Han har en lätt målbrottsanstruken röst och gitarr på magen. I videorna märker man tydligt hur pliktskyldigt han visas upp i korta klipp, bara för att man måste. Kameran älskar inte denne man, men kanske är han låtskrivargeniet i denna trio? Av någon anledning misstänker jag att det är så.

Vem skrev hitsen i Army of Lovers? Någon av puddingarna? Gayikonen Jean-Pierre? Knappast va. Ful-Hitler i kortbyxor, Alexander Bard, var mannen som knåpade ihop listklättrarna. För att inte tala om hjärnan bakom Ace of Bases största hittar: Jonas Berggren. Söta systrar och en någorlunda stilig Ulf gjorde att de kunde visas upp utan att TV:n exploderade av slag, men Jonas ensam? Ja, jag vill helst inte spekulera i saken. Men han blev rik, kompis med E-Type och fick ihop det med en strippa, så han klagar säkert inte. Stackars karl. (Jag vill inte i detta sammanhang gå in på vem som skriver låtarna i Parker?)

Hansons Middle of Nowhere är ingen helgjuten platta. Men den har ett hyfsat plock av söta, charmiga poplåtar. Som den hjärteknipande Lucy. Och den har brakhiten Where's the Love. Bara därför rekommenderar jag den till var och en.

Hanson är grymma.

Eva Parker, Parker

Publicerad: 2002-03-09 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-01 20:08

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #1339

30 kommentarer

hmmm…

Pidde Oregistrerad 2002-03-09 00:02
 

hmm hade knappats tänkt mig detta när jag såg att du skulle recensera Eva men men! Trevligt med en grov utstickare…och ja du har rätt för vissa låtar hanson bröderna gjorde är inte långt ifrån det jackson 5 gjorde på sin tid. Och en sak till

Parker är grymma

(när spelar ni i göteborg?)

Mattias Claesson Oregistrerad 2002-03-09 00:18
 

Det här är en av de av de bästa recensioner jag läst på dagensskiva. Go Eva!

McBurger Oregistrerad 2002-03-09 03:22
 

”a minute without you”, framför allt refrängsvängen, är allvarligt underskattad.

lucas Oregistrerad 2002-03-09 09:00
 

mm – håller med om att Hansons är väldigt underskattade…man blir om inte annat väldigt glad av deras låtar!

Rebban Oregistrerad 2002-03-09 11:04
 

ännu en rolig recension! schysst! det knepiga med hansons (och en del andra ban, t. ex. therion) är att man kan tycka om dem, men liksom inte riktigt ”på riktigt”. så känner jag iaf. öh typ.

lo and behold it is the empire of the night Oregistrerad 2002-03-09 11:32
 

varför recensera en gammal skit skiva som den här! det kanse är en bra recension men endå…

g Oregistrerad 2002-03-09 11:37
 

svinbra recension, jag håller med till fullo.

g: klart man ska recensera ”en gammal skitskiva som den här”, vissa guldkorn glöms faktiskt bort i den eviga smiths-och-äckel-karusellen.

och isaac hanson, ja, han ser verkligen ut som en häst!

foxmama Oregistrerad 2002-03-09 12:35
 

ironi eller?

gnägg. Oregistrerad 2002-03-09 12:51
 

mmmbop är faktiskt svängig.

hene Oregistrerad 2002-03-09 13:01
 

Hur kan man bara komma på tanken att recensera Hansons debut. Fullständigt obegripligt.

Vad kommer nästa lördag, New kids on the blocks första eller kanske ännu mer otippat, John Farnhams debut.

Skärpning!

Pelle Oregistrerad 2002-03-09 16:44
 

Pelle mfl:

sluta grina.

herregud vilka tråkiga liv ni måste ha om ni börjar gnälla över nåt sånt här

nov Oregistrerad 2002-03-09 17:35
 

Bra recension! Håller med om allting. Where´s the love är bästa låten och jag är en lycklig ägare av singeln!!

Benke Oregistrerad 2002-03-09 17:45
 

eva rules. we salute you, shawing.

johanna och jonas Oregistrerad 2002-03-09 19:03
 

Oh, reaktioner! Underbart, vem vill skriva för döva ögon? Berömmet slickar jag i mig med ett gnistrande leende, jag drivs framåt av smicker och komplimanger. Bland annat. Knorrande och gnäll har också sin givna plats i tillvaron, hellre det än tystnad.

Till Mattias vill jag säga: Vi vet inte när, var och hur vi spelar framöver. Det är något vi lurar hårt på i bandet. Men det kommer, absolut. Kommer att meddelas i vårt nyhetsbrev, när tiden är inne.

Det mest kreativa tipset levereras av Pelle – Klaus och Carlos kliver eventuellt in som recensenter så småningom och New kids on the blocks eller John ”You Are The Voice” Farnhams debut kanske göms i deras samlingar, vad vet jag? Tipset skall dock framföras.

I övrigt vill jag bara säga, med anledning av vad ”lo and behold it is the empire of the night” skrev: Visst är det enklare att plocka poäng på genuint coola och kreddiga grejer som är ”rätt”. Mot min mycket starka vilja så råkar jag exempelvis gilla Patrik Isakssons genombrottssingel (shit, nu får jag spö av Carlos och Klaus, som de säger: Vissa saker behåller man för sig själv…), vad den nu heter, den där ”Du får göra som du vill”. Och det känns tungt att erkänna. (Men resten spyr jag på. Stilen, pretentionerna, texterna, smöret, P4-”svänget” – ja, ni fattar.) Men när det kommer till pudelns absoluta krita så handlar det om att bäst låt vinner. I alla fall i min värld.

Eva Parker

Eva Parker Oregistrerad 2002-03-09 19:07
 

det är ju faktiskt pinsamt att gilla Hanson, dhö. fast jag tycker att i will come to you är bra. är den stulen, känns så.

amad Oregistrerad 2002-03-09 21:59
 

kul att du valde hanson, det finns nåt bra överallt inte för att dom är mina favvisar direkt men i alla fall…

sonic-love Oregistrerad 2002-03-09 22:23
 

guldkorn eller inte den får mig att tänka på geléhallon och annat äckel…. Man får perspektiv på dagensskiva!

hansons – middle of nowhere och ryan adams -gold… jag säger som pelle: skärpning!

men smaken är som baken..

g Oregistrerad 2002-03-10 00:57
 

>Pelle + g + en hel del andra som fällt liknande kommentarer tidigare: Vad är det som är så svårt att förstå? Det här är en gästrecension. Våra gäster väljer helt fritt vad de vill skriva om. Det här är inte en redaktionell recension. Och om vi för den delen skulle känna för att recensera NKOTB eller något annat så gör vi det.

Var istället glada att våra gäster har så stor bredd i valet av sina gästningar:

klassisk art-pop

färsk finsk pop

klassisk ångvältsplatta

svensk nyskapande punk

amerikanskt poppojkband

Så ser de fem senaste gästningarna ut. Gillar du inte musiken/gruppen/plattan. Läs då texten och ta den för vad den allt som oftast är: lysande läsning, inte sällan kryddad med starkt personliga anekdoter.

Vi är stolta över att kunna presentera nya gäster varje lördag. Oavsett om det är artister eller sajtens besökare som skriver. Vi kommer att fortsätta med det och precis som tidigare kommer de att få välja precis vilken skiva de vill.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2002-03-10 10:07
 

jag tycker det är en underbar recension och mmmbop är fanemig en jävligt bra låt!

john Oregistrerad 2002-03-11 11:23
 

bu bu Hanson suger. heavy metal is the law!

Anton Oregistrerad 2002-03-11 21:56
 

underbar recension med både för – och nackdelar säger jag som är ett av denna världs största Hanson-fans! älskar dem, för evigt! by the way…speechless är grymt bra… I will come to you bräcker allt!

Ninna Oregistrerad 2002-03-11 23:52
 

allvarligt talat… hur kul hade det varit om alla recensenter hade tyckt som andres lokko? troligen inte alls.

det oväntade är alltid roligast. all heder åt Eva!

Figo Oregistrerad 2002-03-12 19:25
 

Mmmbop är skitbra de första sekunderna om jag inte minns helt fel.

uffe Oregistrerad 2002-04-15 22:22
 

Det var en bra resension,med mycket inlevelse. Jag har plattan själv och tycker ”Come to you” är bättre. Du har rätt i farbrorsmusiken, fast bara när det gäller Ike,

(Isaac)med sina gitarrsolon. Taylor har, som du säger, en härlig stämma, och tänk att Zac, (Zachary) som spelar trummor kunde redan när han var 8 år!

Resensionen får 7/10.

Farbrorsmusiken gäller bara Ike.

/patestil

patestil Oregistrerad 2002-06-27 19:05
 

HEla plattan i sig är underbar, förutom de få stunder av farbrorsmusik under låtar som m”Look at you”. Charmigt och naiv. En kanonplatta som jag ger betyget 8/10.

Hansonfan Oregistrerad 2002-11-12 21:08
 

Skivan är bäst!! Köp den

Älskar zac Oregistrerad 2004-05-24 16:05
 

min syrra avgudade den här skivan i något år. så jag har väl den med mig nånstans…

fort. Oregistrerad 2004-07-16 02:02
 

Härlig recension!

Hanson är faktiskt riktigt bra, men den skivan har definitivt sina svackor. "Lucy" t.ex. är riktigt dålig. Men "With you in your dreams" får mig att tänka på Jackson 5 och den är riktigt bra. "Madeline" är söt och glad.

Med deras senare skivor har musiken mognat, och jag kan tänka mig att de har mer att säga till om nu… och då har det blivit mycket bättre!

Josefine Oregistrerad 2004-11-19 23:37
 

Haha! Att kalla Alexander Bard för "Ful-Hitler i kortbyxor" är underbart!

Medlem 2005-08-08 21:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig