dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Beatnuts: Classic Nuts vol. 1
Classic Nuts vol. 1 (CD) The Beatnuts
2002
Loud Records/Sony
6/10

Nya kompisar

Lyssna

Sök efter skivan

Ingen artist är komplett utan att släppa en samlingsskiva med de bästa låtarna. Även om de bästa låtarna inte var speciellt många. Eller speciellt bra. Latino-rapparna The Beatnuts har en karriär som sträcker sig över fem album och fem (eller fyra, beroende på hur man räknar) album bakom sig. Det är mer än de flesta artister som samlar sina hits kan skryta med. Då känns det faktiskt helt okej.

Fast jag måste erkänna att jag faktiskt aldrig blivit kompis med The Beatnuts. Inte ens nära bekant. Jag har hört några singlar här och där, men nästan inget har fastnat. En milt sagt ytlig relation. Därför blev jag faktiskt glad när Classic Nuts vol. 1 landade i min hand.

Första gången jag på allvar blev medveten om att jag lyssnade på The Beatnuts var när en kompis spelade It’s Da Nuts om och om igen. Med den studsande sommarplågan i bakhuvudet blev jag faktiskt rätt överraskad av den musikaliska bredden på Classic Nuts vol. 1.

World Famous och Pro Over Here är svängig jazzhiphop som skulle passat på The Pharcydes debut. Speciellt den sistnämnda svänger fantastiskt skönt. Reign of the Tec landar någonstans mitt emellan Funkdoobiest och Lords of the Underground.

Det är då The Beatnuts funkar allra bäst. När de tar på sig stora partymössan och bara kör. Den låt som faktiskt nästan svänger mest är en av de nya låtarna på samlingen: We Got The Funk. Händerna-i-luften-sväng en varm, solig eftermiddag. Det lovar gott inför framtiden.

Däremot blir det tydligt att The Beatnuts i grund och botten är producenter när de börjar rappa. Rappen saknar lite skärpa och attack. Men musiken gör ofta mer än nog för att måla över de fulaste fläckarna.

Men Classic Nuts vol. 1 känns ändå lite rumphuggen. Som ett hafsverk. Med nära ett decennium bakom sig vill jag ha mer än bara tolv låtar rätt upp och ner. Inga uppgifter om vilka skivor låtarna legat på. Ingen biografi. Bara ett tunt cd-häfte. Det är svagt. Och så är Turn It Out en riktigt irriterande låt.

Men en sak är säker: jag har i alla fall hittat ett par nya kompisar som jag vill lära känna bättre.

Ola Andersson

Publicerad: 2002-03-07 00:00 / Uppdaterad: 2007-10-01 19:52

Kategori: Recension | Recension: #1337

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig