dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Oddjob: Oddjob
Oddjob (CD) Oddjob
2002
Amigo
6/10

Svängig svensk jazz

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag kastar ur mig en brandbomb till. Modern svensk jazz är trist.

Trodde ni. Trodde jag.

Det har åtminstone varit mitt intryck. När jag inte brytt mig om att lyssna. Visst, en del av det jag hört är lite platt och smetigt producerat. Lite fegt. Vill inte gärna visa varken udd eller kanter. Lite musikhögskolevarning. Skickligt, men ack så tråkigt.

Oddjob är i det sammanhanget ganska otypiska. Flera av musikerna i bandet har varit med så pass länge nu att de förmodligen tröttnat på att leta efter det perfekta ljudet och den renaste produktionen. Här finns gott om udd. Gott om kanter. Här finns framförallt sväng.

När jag skrev om det första singelsläppet från Oddjobs debut lyfte jag fram det faktum att alla i bandet spelar slagverk och att det mycket väl skulle kunna bli deras vinstrecept. Så blev det, även om det är samspelet mellan piano och blås som främst kännetecknar Oddjob.

Flera av spåren bär på tydliga inslag av latinjazzens användande av just slagverk. Det finns ett självklart sväng som om det inte ligger i förgrunden lurar i bakgrunden i de flesta kompositionerna.

”Lim” som jag på singeln upplevde som lite seg kommer bättre till sin rätt placerad i albumsammanhanget. Detsamma gäller covern av Jimi Hendrix ”Third Stone From The Sun” som känns mer naturlig bredvid de övriga kompositionerna än med just ”Lim” som enda sällskap. Båda höjer sig ett snäpp här.

Allra bäst just nu gillar jag de snabbare kompositionerna. Låtar som”Dwarf 'n' Tony”, ”Bloodstream” och ”Aisah”. Det är här slagverken får mest utrymme.

Jag kan rentav tycka att skivan mått bra av att något av de långsammare spåren fått stå tillbaka för ytterligare en upptempolåt. Den avantgardistiska ”JBT” är till exempel ett par snäpp för knasig för min smak. För lite struktur, för många galna disonanta ljud.

Oddjobs debut kanske inte lyckas kvala in bland mina partyfavoriter, tillsammans med till exempel Happy Alright. Oddjob lämpar sig bättre tidigare på kvällen. Men jag gillar ändå det här och jag tvingas återigen inse att min fördomar om svensk jazz inte håller.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2002-03-01 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-25 15:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1326

2 kommentarer

Äntligen!

Mera krautrock!!!! Oregistrerad 2002-03-01 01:27
 

[…] av de allra första jazzrecensioner jag skrev var av Oddjobs debutalbum. Trots att jag nämnde Happy Alright i recensionens avslutning klarade jag inte att dra linjen […]

» Happy Alright … och all den jazzen Oregistrerad 2013-10-09 09:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig