dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Håkan Hellström: Luften bor i mina steg
Luften bor i mina steg (cdep) Håkan Hellström
2002
Dolores Recordings/Virgin Records
8/10

Visor i sorg och i kärlek

Gränsen mellan pretentiös och patetisk är hårfin. Så hårfin att både den ena och den andra människan trillar över gränsen. Det är inte alltid den gränsen är farlig att bryta, inom operan görs det ständigt med ganska spännande resultat.

Jag tyckte om Håkan Hellströms första skiva Känn ingen sorg för mig Göteborg. Tyckte om kanske var en aning i underkant, jag kom att dyrka den. Den förenar det pretentiösa och det patetiska på ett sätt som får mig att rysa. Hos Hellström förenades den eviga sorgen över kärleken och den eviga kärleken till sorgen på ett sätt som jag knappast lagt märke till innan Prinsessan Eva fick ett liv och innan Annas vän körde iväg i en bil.

Men sanningen är väl den att allt detta har funnits innan Hellström kom att materialiseras i form av en cd-skiva i mitt, av pubertal pojkdoft ångande, killrum. Nog har det funnits kompositörer, textförfattare och artister som fångat den säregna melankolin i att alltid vara i underläge både mot samhälle och människor. Fyra av dessa fångar nu Hellström på en ep: Mats Paulsson, Ted Gärestad, Olle Adolphson och Fred Åkerström.

Släppet av en skiva med denna inriktning kunde nog Lasse Berghagen förutspått efter Hellströms segertåg på Skansen i somras, jag hade inte gjort det. En viss skepsis infann sig i mitt sinne när jag hörde ryktet. Jag måste emellertid erkänna att skivan efter ivrigt men kritiskt lyssnande ännu en gång ger mig upplevelser med rysningar efter ryggraden. Nu i trippel bemärkelse. För det första är ep:n en skiva präglad av den första fullängdaren. Det hörs vad det är. Hellström sjunger så där snyggräsligt som vanligt, och musiken är alltid precis på gränsen till att låta för svag i sin styrka när Hellström och kör nästan på muren till skrik fångar känslan av paniklycka i partier av låtarna. För det andra minns jag själv artisterna som framfört låtarna. Jag kan se Åkerström med darrande basröst framföra Jag ger dig min morgon. Jag glömmer inte Ted Gärestad och hans liv på gränsen när jag hör Äntligen på väg. För det tredje är det nästan omöjligt att släppa minnen från musiklektionerna i femman när vi tvingades (jag erkände aldrig att det var kul, då hade jag nog fått stryk av Jerka) framföra Visa vid vindens ängar. För det tredje minns jag nog framförallt hur den svenska visskatten delgavs mig av min pappa och hans gitarr ofta i formen av Olle Adolphson (Hellström gör Trubbel på ett formidabelt sätt).

Men en skiva lever förstås inte på gamla framgångar, vare sig egna eller andras. Men precis som Hederos och Hellberg tillför Hellström en ny dimension i musiken. Han ger dessa visor nytt liv med sin sång och med sitt och Timo Räisinen arrangemang. De väcks på något sätt ur sin dvala, utan att Hellström blir ironisk någon ända gång. Hellström menar allvar med varje tolkning, allvar i sorgen och kärleken.

Visst kommer någon säga att detta är alltför patetiskt, eller för den skull alltför pretentiöst. Det är just det detta är, och det är därför det är bra. Som opera ungefär. Som Håkan Hellström. Som visor med en kille från Dåliga gatan liksom.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2002-01-22 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-06 20:51

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1269

37 kommentarer

Detta är ett genidrag av Håkan att ge ut en coverskiva, och samtidigt inte behöva känna pressen som hade uppkommit om han släppt en fullängdsskiva… Men ändå kunna njuta av kritikernas reprishyllningar!

Emanuel S Oregistrerad 2002-01-22 00:02
 

tack för att ni för en gångs skull får upp recensionen i tid! och bra var den också. men jag är skeptisk…

dRoger Oregistrerad 2002-01-22 00:11
 

Föga överraskande att Håkan skulle bli hyllad igen. Om man dömer efter idrottsgaleframträdandet så är den här EP sämre än ”Känn ingen sorg…” som ju dog efter två lyssningar. Hypen av Håkan är lika tragisk och oförstålig som den av Kent.

Fabian S Oregistrerad 2002-01-22 00:13
 

Ett givet köp. Håkan gör en lycklig. Innan man sett honom live på riktigt så kanske man inte förstår det, men de flesta som har gjort det vet hur glada och lyckliga är och vilken underbar stämning det brukar vara.

P.S. Varför måste alltid folk hacka just på Kent och Håkan? Tänk om vi som gillar dem skulle hacka tillbaka på den musik som hackarna gillar varenda gång den förs på tal?

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-01-22 07:41
 

… hur glada och lyckliga FOLK är… ska det vara

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-01-22 07:42
 

P.P.S. Den här gången var ju inte ens Kent på tal.

Johannes Bengtsson Oregistrerad 2002-01-22 07:48
 

Håkan gör det knappast för pengarna. Snarare för att han älskar det han håller på med.

Han kommer att få mycket skit för det här men jag tror inte han bryr sig om det. Han får ju bara syssla med det han vill.

Keep it up, Håkan!

Dave Oregistrerad 2002-01-22 08:37
 

Hade han kunnat sjunga så hade den här skivan kanske varit bra.

jazzman Oregistrerad 2002-01-22 08:57
 

Till Johannes Bengtsson. På denna sida är det ju legitimt att hacka på allt som man inte gillar. Alla ”förstå sig påare” kapar ju t.ex. all amerikansk nu-metal vid anklarna bara för sakens skull.Därför måste man ju få hacka på Håkan (inte alls så bra som alla säger) Hellström och Kent (de var bättre förr) om man nu inte gillar dessa akter så mycket som många på denna sida säger att de gör.

Danne Oregistrerad 2002-01-22 09:30
 

En bra sångare behöver inte nödvändigtvis sjunga rent.

Erik R Oregistrerad 2002-01-22 09:31
 

Hacka ned. Legitimt kanske, men föga konstruktivt, eller ens intressant att läsa.

Håkan Hellström? Jag tyckte första singeln var kul, skippade albumet. Men så såg jag honom på Roskilde, och kände tokglädjen som strömmade från scenen. Jag kan fortfarande inte bestämma mig om jag helt gillar hans musik eller ej, men den gör mig glad. Ändå.

jonas Oregistrerad 2002-01-22 10:15
 

Håller med Erik R. Hur bra sjunger Neil Young? Min egen husgud!!!

Dave Oregistrerad 2002-01-22 10:31
 

Jättebra att lägga ut en länk som inte funkar!?

Dave Oregistrerad 2002-01-22 10:33
 

jag hörde tyllgardinlåten på p3 pop. den var helt ok. men den lät ju typ exakt som att den skulle kunna vara med på debuten, lite tråkigt kanske. det här blir nog inget köp iaf…

erik Oregistrerad 2002-01-22 12:05
 

Dave> Det saknades ett ”www.” i länken. Lätt hänt, men nu är det fixat. Finns nu också en länk till nya? Hellströmwebben.

David Drazdil Oregistrerad 2002-01-22 13:11
 

Håkan Hellström. Jag älskar honom.

The Major Oregistrerad 2002-01-22 17:40
 

Det är en konst att lyssna på Trubbel

liggandes på rygg

Hörlurarna glider ständigt ur

mina tårfyllda öron

J Oregistrerad 2002-01-22 20:08
 

ÖVERSKATTAD!

gabba Oregistrerad 2002-01-22 20:34
 

Är han bra på något? enj han får mig inte ens glad på det sätt som alla snckar om. Det kanske bara är jag eller såp är det bara ni.

Mattias Oregistrerad 2002-01-22 21:26
 

efter några timmars lyssnande vet jag fortfarande inte vad jag tycker. t.ex. ”jag ger dej min morgon” är inte i närheten av pelle osslers fantastiska version från förra året. men samtidigt är de sista 2,30 min. i ”vind över vindens ängar” helt makalöst bra…i klass med ”atombomb” t.om. men kontentan blir nog att det hittils är en okej skiva men inte mer.

svahn Oregistrerad 2002-01-22 23:06
 

själv tykcer jag bara att det är trubbel som är bättre än orginalet, men ingen är ju dålig i alla fall…

dRoger Oregistrerad 2002-01-22 23:19
 

patetiskt tycker jag inte det är, men däremot halvbra !

Jag ger dig min morgon är inte ens hälften så bra som Åkerströms original, ju !

reirr Oregistrerad 2002-01-23 04:48
 

gärDestad

fis Oregistrerad 2002-01-23 12:15
 

Lyfter på hatten för recensenten och tackar för en hängiven recension! Med tanke på all skit som det har snackats här under en tid ska ni, hela gänget, veta att det finns dem som läser det ni gör, tycker om det.

Klart att skivan är bra.. Skippa pizzan och köp. Stöd Håkan i sin kulturgärning. Kidsen behöver ledas in i den svenska vistraditionen.

Fredrik Oregistrerad 2002-01-24 18:10
 

>Fredrik: Vi vet det, men det skadar inte att få höra det ibland. Tack!

Patrik E - dagensskiva.com Oregistrerad 2002-01-24 23:18
 

”All my favourite singers couldn't sing” som DC Berman sjöng.

En strålande EP av Håkan och en välskriven recension.

Dagensskiva är min kompis. Respekt.

revolver-mattias Oregistrerad 2002-01-25 10:31
 

Epn är otroligt vacker. Det går inte annat än att älska Håkan Hellström. Han är ju sverges pop kung.Denna ep gör iallafall inte mig speciellt besviken.

lillebror_matros Oregistrerad 2002-01-28 19:34
 

Precis, en bra sångare behöver inte nödvändigtvis sjunga rent. Eller som Kent sade: Vad är sjunga vackert? Är det opera eller Henrik Berggren?

Zanzibar Oregistrerad 2002-01-28 22:19
 

jeg har bare hørt visa vid vindens ängar originalt -og den er jo vakker! så jeg var litt skeptisk til håkans utgave første gangene jeg hørte den. men nå… ep'n er ryffsigt bra! jeg tas med til sommer og sol og smaken av jordgubbspaj! sangene går rett inn i hjertet mitt -og blir der! håkans stemme er så virkelig -den forsterker sangene rett og slett. og det er utrolig stilig av håkan og gjøre noe han virkelig har lyst til -uten å tenke på kritikere og det kommersielle. håken er ekte. håkan er kung! musikken hans gjør meg glad :)

lea Oregistrerad 2002-01-29 09:27
 

Japp, det är så det är, när man väl har sett Håkan Hellström live kan man inget annat än dyrka honom. Han gör en lycklig. Hör honom live!*tips*

Charlie Oregistrerad 2002-01-29 17:27
 

Håkan har det som räknas i längden, det som gör att man aldrig tröttnar på viss musik. Den rätta andan. Andan är allting.

Dali Oregistrerad 2002-01-30 01:25
 

håkans EP är underbar!lyssnar på den minst 3 gånger om dagen!

emelie Oregistrerad 2002-01-30 14:23
 

Håkan gör väldigt personliga och vackra tolkningar av fyra 5+ låtar. ”Jag ger dig min morgon” gör visserligen herr Åkerström snäppet vassare. ps Håkan live var bäst på sjöhistoriska i somras.

Mutten Oregistrerad 2002-02-05 14:54
 

HÅKAN KAN VISST SJUNGA!

Melissa Oregistrerad 2002-02-23 21:13
 

”Äntligen på väg” får mig att lyfta. Jag ogillar i vanliga fall sådan här musik men ibland måste man göra undantag, och detta är ett sådant tillfälle. Håkan gör mig glad och det är värt mycket i en annars så dyster musikindustri.

Mattias Oregistrerad 2002-03-19 22:50
 

Finns det något att disskutera?? Håkan e ju helt klart en helt underbar person som sjunger såå bra! för att inte tala om hans texter.. ni som inte gillar hans låtar, de måste bero på att ni inte förstår er på dom! ni har ingen känsla för musik!!

Linda Oregistrerad 2002-04-05 22:39
 

Töntpop

Teddy Oregistrerad 2004-08-15 12:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig