dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Mission: Aura
Aura (CD) The Mission
2001
SPV/Playground
2/10

Färdigmissionerat

Lyssna

Sök efter skivan

Det var med blandade känslor jag mottog beskedet från redaktör Hamberg att jag skulle recensera ”Aura”. The Mission är nämligen ett av banden vars skivor stod längst fram i skivbacken på pojkrummet i Malmö och som spelades oftare än vad som antagligen anses vara nyttigt. De var ett favoritband helt enkelt. Men efter albumen ”Gods Own Medicine”, ”Children” och singelsamlingen ”The First Chapter” har de inte direkt rosat marknaden. De skivor bandet släppt sedan dess är samtliga mer eller mindre umbärliga.

På nya ”Aura” är sig det mesta tyvärr likt. Samma mollstämningar, gamla bekanta ackordbyten, drivande basgångar, dundrande trummor och ekande ljudbild. Allt förpackat i en unken produktion från 1986. Och Wayne Hussey låter precis lika ansträngd som vanligt när han i inledande ”Evangeline” sjunger :

”Evangeline, bow down and worship the whiplash queen”.

”Smakfullt” och ”fräscht” är inte direkt de första ord som dyker upp. Det är inte helt lätt att smälta en sådan inledning. Ett intryck som inte blir mindre när Hussey i ”(Slave to) Lust” förkunnar:

”I'm sick of masturbation, of playing with myself. I don't wanna go blind”.

En bild jag inte gärna har på näthinnan.

Nu har The Mission genom åren inte direkt gjort sig kända för att aspirera på Nobelpriset i litteratur med sina texter men frågan är om de någonsin varit så långt bort som nu. Ibland blir effekten nästan ofrivilligt komisk som när de i ”Burlesque” skaldar:

”I met her in a bar in Barcelona.
She introduced herself, said her name was Mona.
She asked if I'd like a little company,
maybe some blow, a little ecstacy.
Of course I'm the kind that would never refuse.
I had time to kill, nothing to loose”

Ja, jösses.

Ibland undrar man nästan om The Mission menar allvar. ”Aura” är nämligen späckad av liknande minnesvärda strofer. När sedan musiken överlag är så mastodonttråkig att öronen somnar blir slutresultatet bara patetiskt och outhärdligt. De avslutande 15 minuterna med ”Cocoon” och ”In Denial” är inget jag önskar att någon ska behöva bli utsatt för.

Enda låten som sticker ut från mängden är tre minuter korta gladpopförsöket! (jo, det är sant) ”Happy” där de med ett gitarrsound hämtat från The Cure-klassikern försöker göra sin egen ”Friday I'm in Love”. ”Happy” kommer inte ens i närheten men är ändå med råge det roligaste spåret på ”Aura”. Samtidigt känns det lite symptomatiskt att bandets enda försök till förnyelse är inspirerat av en låt med snart tio år på nacken. The Mission är fast förankrade i mitten av 80-talet och verkar inte ens försöka bry sig om att ta sig därifrån.

Att ”Aura” ändå släpar sig upp till en tvåa i betyg beror till viss del på att den är så häpnadsväckande jämn. Det är smått imponerande att gå iland med att göra en skiva som är så rakt igenom urvattnad, fantasilös och förutsägbar. Men det andra och övervägande skälet är betydligt mer personligt och snarare ett utslag av nostalgi än något som har med själva skivan att göra. Hade det inte varit för att The Mission under mina tonår faktiskt betydde en hel del för mig hade betyget landat ännu lägre.

För nu är det verkligen inte roligt längre. Det är dags för Hussey att en gång för alla ta av sig hatten, solbrillorna och tillsammans med Craig Adams och de andra lägga instrumenten åt sidan.

The Mission is over.

David Drazdil

Publicerad: 2001-12-09 00:00 / Uppdaterad: 2001-12-09 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1211

8 kommentarer

eller för att göra det ännu mer klyschigt.. mission: impossible.

pete Oregistrerad 2001-12-10 08:42
 

???

???

???

recensenten har ju inte ens lyssnat in sig på skivan..varför kommenteras inte dragonfly..ett fullkomligt lysande epos!

skivan är ju ett led i utvecklingen av mish nya lite tyngre sound som började med neverland..följdes av blue(mish bottennapp) och nu ”examineras” genom aura! mission är tillbaka..lite tyngre..lite modernare sound..men fortfarande med den musik som alltid kommer att förknippas med mission..och det är inte så dåligt.. det är tidslöst!

missionarie Oregistrerad 2001-12-15 13:40
 

1 ”recensenten har ju inte ens lyssnat in sig på skivan” Har du verkligen läst recensionen? Jodå, jag var så illa tvungen. Tyvärr.

2 ”varför kommenteras inte dragonfly” Var glad för det du.

3 ”och det är inte så dåligt” Det påstår jag inte heller. Det vore orättvist mot dåliga artister.

4 ”det är tidslöst!” Helt överens med dig. Skit är skit oavsett när den producerats.

David Drazdil Oregistrerad 2001-12-17 19:06
 

Måste tyvärr instämma med recencenten. Jag gillar The Mission men detta är inte bra. Möjligt att det funkar bättre ”in concert”. Jag ger skivan betyget 2 av 10.

musik@mail.com Oregistrerad 2002-07-18 18:40
 

AURA är en av The Missions bästa skivor någonsin!

Det är ytterst märkbart och pinsamt att recesenten inte har någon som helst koll. Sämsta låten på skivan är just ”Happy”. De bästa låtarna är ”Evangeline”, ”Dragonfly” och ”Shine like the stars”. Recensenten skriver: ”The Mission är fast förankrade i mitten av 80-talet och verkar inte ens försöka bry sig om att ta sig därifrån.” Fakta är att Mission tog sig därifrån redan för 10 år sedan med ”Masque” vilket resulterade i att en stor del av Missions fans kände sig besvikna och därför övergav bandet. AURA är The Missions återgång till rötterna! Det markeras klart och tydligt i First and last and always-inspirerade ”Evangeline”. Recensenten skriver också ”Det är dags för Hussey att en gång för alla ta av sig hatten…” Nu är det ju som så att Wayne Hussey slutade att använda hatt just för 10 år sedan 1992, då ”Masque” släpptes. Men det har tydligen recensenten ingen som helst koll på… AURA är bästa skivan sedan ”Carved in sand” och helt klart värt ett högt betyg! Tyvärr är det så att vissa svenska inskränkta recensenter bestämmer sig redan i förväg vad dom tycker… Det finns dock undantag. I SVD's recension står det t.ex: ”The Mission slår till med en nästan perfekt doserad omgång svartrock”, ”The Mission, är i mycket god form. Orientaliska slingor, glamrock, gothrock och snygga popmelodier smälter samman på en platta som kan vara The Missions bästa.”

Nick Oregistrerad 2002-09-28 01:13
 

en gång på 80 talet var dom allt för mig.
såg dom igår 2007 ………….oh my god.
är det jag eller the mission som blivit gamla?
inte bra va det……..

goth Oregistrerad 2007-05-25 11:44
 

The mission UK
Var det enda jag lyssnade på 85-90
Dom var bara bäst då det begav sig.
Denna platta var ”lite mossig” tycker jag.
VAr och såg dom live 2007…….Suck va tiden sprungit i från dom……..

Krille Oregistrerad 2008-06-10 10:51
 

”Deliverance” i början på 90talet var en fin gammal Missiondänga.

Jonas Wergeland Medlem 2008-06-10 11:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig