dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Machine Head: Supercharger
Supercharger (CD) Machine Head
2001
Roadrunner/Arcade
4/10

10 år för sent

Lyssna

Sök efter skivan

Att lyssna på ”Supercharger” känns som att flytta sig tillbaka i tiden till tiden runt slutet av åttiotalet, början av nittiotalet. Om den här kommit då skulle den kännts fräsch och ny. Nu känns den mest gammal, med en svag stank av ord som säljegenskaper och målgrupp.

Efter ett inledande larm av ”Decleration” som övergår i en skrikande gitarr och smattrande trummor i ett spår som kallas, men inte är en, ”Bulldozer” slår besvikelsen hård mot mig. Heavy metal-riffet i låten väger upp en del när låten kommer igång, men när Robert börjar sjunga versen ryser jag. Whatever happened to my rock n roll?, är den första frågan jag ställer mig. Alltför snällt och harmoniskt. Och kompet som borde trycka ner mig och jämna mig med marken lämnar mig stående och med ett frågande ansiktsuttryck. ”White-knuckle blackout” lovar ju gott med sin titel men bandet ställer inte upp. Det låter för mjukt och jag frågar mig varför de lagt trumljudet så lågt i mixningen? Kanske golvade det här för tio år sedan, men nu står jag upp och vill ha mer när ett band som Slipknot kliver på med alla sina trumkonstellationer. Jag kräver mer. Det räcker inte att väsa ”Fuck you” i slutet på låten för att vara hård.

”American high” beskriver Roberts skoltid, men gör det på ett sådant sätt att jag inte vill lyssna. När han dessutom inleder låten med ett Tarzan-vrål som minner om ”Tarzan boy” med Baltimora vill jag inte vara med. I ”Blank generation” är han inne på ett samhällskritiskt spår men nivån blir så låg att jag helst velat vara utan. Jag kunde haft överseende med det här om musiken varit mer intressant.

Men jag har redan en skiva som låter så här. Och den är mycket bättre. Anthrax ”Sound of white noise” från 1993 kör över ”Supercharger”, backar tillbaka och kör över igen. Och det stör mig verkligen. Jag vill att man ska ha kommit längre. Året efter nämnda Anthrax-skiva kom Machine Heads debut ”Burn my eyes”. Den var kompromisslös och efter en egen mall. ”Supercharger” är regression från debuten, på sämsta sätt. Det känns som Machine Head sitter med fingret i luften och letar efter vad som kan funka bra just nu, inte kompromisslöst någon stans. Och det är inte numetall, utan dåmetall som är melodin just nu.

Det finns några bra spår, som ”Crashing around you”, ”Kick you when you're down”, ”All in your head” och ”Nausea”. Men de lyfter bara skivan över bottenskiktet. Inte mer.

Om du inte har ”Sound of white noise”, köp den istället. Om du har den, sätt på den och var tillfreds med att du gjort ett bra val. Om du verkligen måste ha Machine Head, gå tillbaka till ”Burn my eyes”. Om du vill ha nytt och hårt så har du redan Slipknot.

Kal Ström

Publicerad: 2001-10-26 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1145

8 kommentarer

Kan inte annat än hålla med. ”Burn My Eyes” står fortfarande som en av de mest kompromisslösa metal-plattorna som kommit de senaste åren, och kommer utan tvekan att användas som måttstock länge än. Det är Machine Heads ”Vulgar Display of Power”, deras ”Nevermind”. Förhandssnacket inför ”Supercharger” utlovade tillbakagång till just ”Burn My Eyes”-soundet, men i mina öron är detta till och med ett steg tillbaka från ”The Burning Red”, som förvisso verkligen har sina stunder, men inte direkt framstår som Machine Heads starkaste ögonblick. Hur som helst. Ett av de bästa livebanden i genren är de i alla fall. Missa dem INTE i december.

Martin Larsson Oregistrerad 2001-10-26 08:36
 

you mean pantera, dude.

lolo Oregistrerad 2001-10-26 09:45
 

Nej det menar han inte, tiger.

Robert Oregistrerad 2001-10-26 11:22
 

tragiskt är vad det är. De kan ju om de bara vill! TMTC tillsammans med At the gates ”Slaughter of the soul” är enligt mig de bästa metalskivora som gjorts. Vem ersätter Machinehead?

Blir det nåra konserter i Sverige? Jag ringde KB men de visste inget om någon MH-spelning.

skitarg Oregistrerad 2001-10-28 13:06
 

Jovisst kommer dom till KB… Den 16 december. Har precis beställt biljetter.

Per Oregistrerad 2001-10-28 20:11
 

ML: tycker du verkligen att ”burn my eyes” är så mycket bättre än ”the burning red”? håller inte med, men jag lovar att spisa den när jag kommer hem bara för att kolla. älskar ”the burning…” en av 90-talets starka i genren.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2001-10-29 13:09
 

mikael: Ja, det menar jag. Inledningen på ”Davidian” får mig fortfarande att spontant börja svettas. Det finns en styrka i ”Burn My Eyes”, något primalt, som polerats alldeles för mycket på efterföljande släpp av Machine Head. Jag säger inte att ”The Burning Red” är dålig, bara att den inte håller samma klass. För övrigt måste ”Trephination” vara bästa spåret på ”Supercharger”.

Martin Larsson Oregistrerad 2001-11-19 08:48
 

Tycker att detta var den mest skitiga recension någonsin machine head är i sina bästa år skulle jag vilja påstå,, så det så!!!!!

Wicked Oregistrerad 2002-10-08 21:52
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig