dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fugazi: Argument + Furniture
Argument + Furniture (CD) Fugazi
2001
Dischord/Border
7/10

Imponerande

Lyssna

Sök efter skivan

Jag trodde Fugazi skulle vara historia år 2001. Att deras roll i historien sedan länge skulle vara klar. Så är det inte. Istället måste ett refererande till bandet anknyta till en speciell skiva, eller ett visst år. I alla fall om det är musik vi talar om och inte politik.

De principer Fugazi verkar efter har inte ändrats mycket genom åren. De skivor bandet släpper genom Ian MacKaye och Jeff Nelsons etikett Dischord kostar aldrig mer än tio, respektive åtta, dollar. Spelningar kostar fem dollar (förutom i Los Angeles där de kostar sex) och är öppna för besökare i alla åldrar. Spelningarna bokar de själva. De trycker inga tröjor och figurerar de i media så är de av eget val. De har total kontroll och stor integritet.

Det vore lögn att säga att den attityden inte avspeglar sig i bandets musik. Det gör den. Nu på ett annat sätt än tidigare.

Fugazi har gått från driven och med små medel högljudd, något spretig och dissonant post-hardcore till ett mer återhållet och polerat, nästan poppigt post-hardcoreband. Dynamiken finns fortfarande där, men inte på samma sätt. Explosiviteten och det tyglade raseriet har fått stå tillbaka något. Produktionen är också tilltjockad. Fugazi låter inte längre lika naket.

Det är lätt att jämföra musiken på ”Argument” med den musik andra band gjort med Fugazi som influens. Det patenterade soundet har utvecklats i en riktning som givit ett suggestivt och oroande melankoliskt gung. Trummorna driver på utan att hetsa (på hälften av albumets låtar spelar dessutom två trummisar samtidigt), basen pumpar fram tunga slingor och snirkliga små gitarrmelodier slåss om lyssnarens uppmärksamhet tillsammans med förvånande soft sång.

”Argument” är en 45 minuter lång svängande och krängande helhet med postrockiga tendenser. Med poprefränger, ooo-körer, handklapp och piano. Inget känns malplacerat eller fel. Sent på kvällen med dämpad belysning är det lätt att mysa till skivan och känna det lite som att man sitter tillsammans med Fugazi i en bubbla under vatten och betraktar resten av världen. Bandet tillgodeser soundtracket till verklighetssåpan och texterna förklarar den.

Helheten var något bandet arbetade mycket med. Det är därför Dischord samtidigt med ”Argument” släpper Epn ”Furniture”. De tre låtarna passade inte på skivan. ”Furniture” är en gammal låt som bandet spelat live från och till sen 1987, men aldrig släppt. ”Number 5″ är en snabb instrumental urladdning och ”Hello Morning” är en snabb skramligare låt med vansinnessång. Epn visar att Fugazi fortfarande kan spela den typ av hardcore de gjorde från början. Och de gör den fortfarande minst lika bra.

Det är kul att jämföra de tre låtar på ”Furniture” med den bästa låttrion på ”Argument”, ”Life and Limb”, ”The Kill” och ”Strangelight” och slås av den imponerande bredd Fugazi har.

Ibland tappar bandet fokus något på ”Argument”. Samtidigt har de levererat ett i högsta grad intressant (och riktigt bra) album som visar att de fortfarande är med och utvecklar musiken. Året är 2001 och Fugazi skriver fortfarande historia. 14 år efter det att bandet bildades.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-10-19 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1129

7 kommentarer

mindre Ian = skitbra!

Johannes Oregistrerad 2001-10-19 11:26
 

har alltid haft lite svårt för fugazi, men den här plattan är ju klockren!

jonteman Oregistrerad 2001-10-19 15:29
 

är det Ian som har lite ljusare röst, och sjunger i t.ex Do you like me ?

John Oregistrerad 2001-10-19 15:51
 

Halla! Inga latar pa skivan ar nya! Alla ar gamla latar, nyinspelade! Det ar inte bara Furniture som ar sa. Helvete! Skivan ar skitbra! Fugazi ar varldens basta band! Ja! Har Andres Lokko hort Fugazi? Ah, vem fan bryr sig. Kuk!

Pepelipep!!!!!!!!!! Oregistrerad 2001-10-20 15:05
 

FUGAZI ROCKAR!

ja Oregistrerad 2002-11-21 00:08
 

Fugazi är ett förbenat bra band. Helt enkelt.

marx Oregistrerad 2002-12-16 21:28
 

En av de bästa skivorna jag någonsin hört, har man lyssnat den 2 år nu konstant och den bara blir bättre är det ett bevis på att den här skivan är jävligt bra.

Inget band är som Fugazi, det näst bästa bandet någonsin.

Medlem 2006-01-23 05:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig