dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Leonard Cohen: Ten New Songs
Ten New Songs (CD) Leonard Cohen
2001
Sony Music
6/10

Nere från berget

Lyssna

Sök efter skivan

Karriären är drygt fyrtio år lång. Nio diktsamlingar. Två romaner. 14 album. Låtar som ”Suzanne”, ”Bird on the Wire”, ”First We Take Manhattan”, ”Everybody Knows” och ”I'm Your Man”. Leonard Cohen, 67, har hunnit med en hel del. Hyllad av många under sextio- och sjuttiotalen. En stilbildare för många nutida lågmälda artister. Nu är mannen med rösten tillbaka.

Det har gått nio år sedan senaste studioalbumet ”The Future” släpptes. Under tiden har Leonard Cohen spenderat den mesta tiden i ett litet rum på ett Buddist-kloster, placerat på ett berg utanför Los Angeles. Som munk gavs Cohen namnet Jikan – Den tyste. Nu har Cohen kommit ner från berget för att öppna munnen igen och ge ut tio nya låtar.

”I'm turning tricks, I'm getting fixed, I'm back on Boogie Street” sjunger Cohen på sitt karaktäristiska vis i ”A Thousand Kisses Deep”. Dock utan att få sina riktigt gamla fans att hoppa jämfota av upphetsning. Leonard Cohen anno 2001 låter nämligen precis som han gjorde på ”I'm Your Man”.

Tillsammans med Sharon Robinson har Cohen skapat tio sånger som låter som att de är skapade samtidigt som låtarna på ”I'm Your Man”. Det är trummaskiner, Chris De Burgh-gitarrer och kvinnlig körsång som osar åttiotal. Inte så spännande om man vill att Cohen ska låta som på sextiotalet.

Många störs av att Cohen inte längre låter som i början av karriären, då han precis som Nick Drake gjorde spröda, vackra sånger med sin gitarr. Själv tycker jag att det är en onödigt reaktionär syn på denne gentleman. Cohens dova pratsång och bistra lätt samhällskritiska texter ramas in snyggt av åttiotals-produktionen. Melodierna är helt ok. Inga underverk, men väl så passande i Cohens kostym. Långsamt, tillbakadraget, melankoliskt och förbaskat värdigt.

Under tiden Cohen var på berget kom en rad artister och band fram, som inte fått samma genomslag utan den gamles framgångar. Sverige-aktuella Tindersticks är ett sådant band. Cohen smiskar väl inte ungdomarna på fingrarna direkt, men visar ändå att han fortfarande kan beröra.

För berör gör han i låtar som ”A Thousand Kisses Deep”, ”Here It Is” och ”By the Rivers Dark”. I övrigt är albumet i sin helhet ett passande ledmotiv till höstens förälskelse eller avsked.

Om Nick Drake levt idag, hade han varit avundsjuk på Leonard Cohen.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-10-11 00:00 / Uppdaterad: 2001-10-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1121

8 kommentarer

leonard cohens låt till soundtracket till natural born killers Waiting for the Miracle är grymt bra kan någon säga vilken skiva den kommer ifrån? eller är den special skriven för natural born killers

osslan Oregistrerad 2001-10-11 09:33
 

den kommer från the future från 1992.

am Oregistrerad 2001-10-11 09:47
 

i'm your man albumet verkar väldigt bra. och han har ju ett antal bra låtar, men det nya känns väl ganska ointressant..

erik ogenstedt Oregistrerad 2001-10-11 17:24
 

Gillar du ”I´m your man” kommer du också gilla det här, tror jag.

Fredrik Welander Oregistrerad 2001-10-11 18:43
 

det är mycket möjligt att ten new songs är av den tråkigaste skiva jag någonsin hört

Erik Oregistrerad 2001-10-18 08:49
 

varför skulle nick drake vara avundsjuk på leonard cohen….

nisse Oregistrerad 2002-04-08 21:25
 

Den här upprepningen tyder på att du inte jobbat med din text: ”Under TIDEN har Leonard Cohen spenderat den mesta tiden…”

Crister Berge Oregistrerad 2002-12-14 14:24
 

Språkpolisen: tid 'spenderar' man inte på svenska. Tid tillbringar man, och det som spenderas är pengar

Medlem 2004-08-17 09:49
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig