dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Anathema: A Fine Day to Exit
A Fine Day to Exit (CD) Anathema
2001
Music For Nations/Zomba
4/10

Svårt att hänga med i svängarna

Lyssna

Sök efter skivan

Det är inte helt svårt att bli förbryllad av Anathema. Dels bjuder ”A Fine Day to Exit” på en del plötsliga, musikaliska krumsprång från grunden, som befinner sig i Radiohead-land, och flirtar med hårdrock av det gamla goda brittiska slaget. Något som inte var helt lätt att hänga med i. Och som grädde på moset, när man just börjar kunna hantera den musikaliska mixen, så visar det sig att Anathema egentligen brukar spela dödsmetall.

Det är då man känner att man egentligen borde ta det lugnt och göra något annat än att recensera skivor. I alla fall en dag som denna.

Till en början kunde jag inte fatta varför det inte gick att få fram någon information om detta melodiska band i den brittiska rock-pop-skolan. Promo-exet från skivbolaget gav inte mycket mer info än att de nu hade en ny medlem och att de äntligen gjort skivan som de laddat för i tolv år. Men hur jag än sökte på nätet hittade jag bara dödsmetallbandet Anathema.

Inte ens en länk kunde de bjuda på. Inte en stavelse om vad de gjort tidigare. Framförallt inte ett knyst om dödsmetall.

Inget ont om dödsmetall. Men vi kan väl konstatera att det inte riktigt är min pryl. Och att Vincent Cavanagh tidigare brölat fram sina texter till metalliska doom-riff går inte att… Det går liksom inte att föreställa sig. Det är ungefär som om Thomas DiLeva skulle börja spela kängpunk. Niklas Strömstedt, grindcore och…

Men nu släpper vi det där med det förflutna och koncentrerar oss på ”A Fine Day to Exit”.

Början med inledande ”Pressure” låter så mycket old school-Radiohead att det skulle vara svårt till och med för originalet att överträffa det. Möjligtvis skulle Coldplay kunna ge Anathema en match, men det är knappt. Låten sveper fram med ett enkelt piano som grundstomme. Först i refrängen får gitarrerna vara med. En lovande början.

Det råder inget direkt tvivel om att det är brittiskt.

”Release” följer upp och visar att Anathema inte räds det pretentiösa, utan penslar på med ett lätt svulstigt arrangemang och körer. Här börjar rocksläktskapet träda fram. Först i form av återhållsam progressiv rock och i tredje låten ”Looking Outside Inside” rycker man till av förvåning efter dryga två minuter. Den försiktigt uppbyggda låten går via ett parti som för tankarna till ”Operation Mindcrime” med Queensrÿche rakt in i hårdrocksbetongen. Vincent Cavanagh låter som korsning mellan Bruce Dickinson och Geoff Tate. Distpedalerna väcks ur sin slummer och testosteronhalten tredubblas med ens.

Det är då man förstår att det här inte är en mittemellanplatta. Det här kan bara gå på två sätt. Antingen så bär det eller så brister det. De plötsliga kasten har sått ett osäkerhetens frö i lyssnaren som gör att man sitter och väntar på vad som händer härnäst. Antingen med spänd förväntan eller med oro i kroppen.

Själv kan jag aldrig riktigt slappna av. På det negativa sättet. Jag är inte övertygad om att jag egentligen vill höra vart det tar vägen härnäst. Som sämst är det när de inte kan hålla sig från att rocka. I ”Panic” låter de som Therapy? Och det är väl inte en av skivans höjdpunkter om man säger så.

Däremot är de lugna låtarna ”Temporary Peace”, ”Barriers” och det avslutande gömda spåret riktigt lyckade. Då är de långtifrån att rocka och Vincent Cavanagh får utnyttja sin röst. Det är då man känner att man nog kommer att kolla upp nästa skiva också.

Undrar om de gamla fansen känner på samma sätt?

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-09-28 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-28 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1103

9 kommentarer

”Brukar spela dödsmetall” är väl ändå att ta i. Visst vrålade förre sångaren dödsmetallaktigt tills han kickades -95, men även på den tiden var musiken långsam och stämningfull. Efter att Vincent tog över micken har dock musiken mer rört sig i ”Pink Floyd-land”.

Jag kan grymt rekommendera bandets förra platta ”Judgement” (från 1999) och deras första ”Crestfallen EP” från 92.

Loket Oregistrerad 2001-09-28 09:22
 

Ja, dom gamla fansen kommer att kolla upp nästa platta också. Jag tycker fortfarande att Crestfallen och Serenades är kanonplattor men hur spännande hade det varit om Anathema fortfarande låtit likadant. Likt tidigare inlägg vill jag också höja Judgement till skyarna.

Daniel Oregistrerad 2001-09-28 09:32
 

Jag vill borja med att papeka att jag aldrig hort Anathema, men nar jag laser recencionen kommer jag smatt att tanka pa dreamtheather.. eller kanske tom det brittiska bandet muse..

har jag helt fel eller finns det nagon likhet?

David Oregistrerad 2001-09-28 10:16
 

Angående Anathema så kan man inte annat än att instämma. Att förre sångaren Darren White kickades var ett smart karriärsdrag från bandet. I och för sig vrålar Vincent rätt friskt på första skivan utan White, The Silent Engima. Personligen tycker jag att bandets höjdpunkt ren låtskrivarsynpunkt kom med Eternity från 1996. Även Alernartiv 4 som följde den håller väldigt hög klass. Jag är däremot inte speciellt nöjd med resultatet på Judgement som jag tycker mer känns som upprepningar på de två tidigare plattorna. Aningens bättre produktion dock. Men givetvis innehåller även den en och annan höjdarlåt.

David, likheten med de nämnda banden är faktiskt helt fel. Lycklightvis måste jag väl säga eftersom Dream Theater är otäckt överskattade. Lyssna själv på Anathema och skaffa dig en uppfattning.

Skål.

Lucy Oregistrerad 2001-09-28 12:53
 

Härligt med oaser av okunnighet och metaforer.

Har du hört dödsmetall?

MiseryLovesCo Oregistrerad 2001-09-28 22:00
 

Jag gör ju ingen direkt hemlighet av att jag inte är hemma på dödsmetallscenen eller att jag inte hade hört Anathema förut. Enligt den info jag lyckades gräva fram så spelade de tidigare dödsmetall. Därav klassificeringen. Ni som känner till bandets tidigare plattor är välkomna att bena ut det hela närmare – precis som ni gör. Min recension är av ”AFDTE”, men när jag lyssnade på skivan var det svårt att släppa tanken på hur de lär ha låtit tidigare.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-09-29 00:17
 

Patrik, personligen tycker jag att det är roligt att denna skiva överhuvudtaget figurerar på denna sida då Anathema aldrig brukar få någon uppmärksamhet. Jag har absolut inga problem med att du inte gillar skivan. Tycker snarare att det är roligt att läsa sågningar än hyllningar. Nu gav ju inte du skivan vädelöst betyg i alla fall. Det är musik som växer. Jag har lyssnat på bandet sedan 1994. Med tanke på det så måste jag erkänna att jag i dagens läge uppskattar deras senare skivor betydligt mer än deras första. Dessa lånar jag aldrig mitt öra längre. Det är positivt med band som utvecklas i samma mån som en själv.

Tack för din recension Patrik.

Mr Lucy Fire Oregistrerad 2001-09-29 01:05
 

Har ännu inte hört ”A fine day to exit” (längtar…) men är den bara hälften så bra som ”Judgement” så jublar jag. Införskaffa denna skiva om ni gillar dystra tongångar… Att du nämner Therapy? och Radiohead i recensionen ger mig bara ännu större förhoppningar. Gött.

limpan Oregistrerad 2001-11-02 00:35
 

Måste påpeka att sparkningen av Darren White var inte ett karriärsdrag,dom var helt enkelt inte nöjda med honom då hans texter började bli konstiga(pga droger) och han kunde inte komma upp med bra sång slingor OCH enligt andra medlemmar såg han anathema som hans band som en Morrison typ. Jag tycker dock då inte Anathema spelade dödsmetal på deras första plattor utan mer doom metal, dödsmetal spelade de på sitt första demo men på andra demot de gjorde så blev det betydligare långsamt.

Måste också säga att anathema är ruskigt bra live då jag bevittnade dem nere i Köpenhamn i December…jag rekomenderar er verkligen att de dem live!!!

Robin Oregistrerad 2002-01-31 12:08
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig