dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Stakka Bo: jr.
jr. (CD) Stakka Bo
2001
Beverage Records/Stockholm Records
5/10

Elektropop med stil

Lyssna

Sök efter skivan

Jag tillhör de som blev rejält förvånade när första singeln från ”jr.” började spelas. Kombinationen av gitarrer och elektroniska inslag i ”Mute” var en både oväntad och angenäm överraskning. Att sedan låten var en av de bättre Stakka Bo skrivit gjorde ju inte saken sämre direkt.

Egentligen borde man inte bli förvånad. Det vore ju inte första gången Stakka Bo gör ett tvärt musikaliskt kast mellan två skivor. Skillnaden mellan debuten ”Supermarket” och uppföljaren ”The Great Blondino” är ju onekligen ganska markant. Nu har det dessutom gått sex år sedan den sistnämnda släpptes. Gott om tid att skaffa sig nya influenser och intryck.

Men hur mycket har ändrats då? Gör Stakka Bo på ”jr.” gitarrpop? Svaret är både ja och nej.

Visst är gitarrer nu ett betydligt större inslag i ljudbilden än på tidigare skivor men samtidigt är grunden i Stakka Bos musik fortfarande samplingar, programmerade rytmer och synthar. Skillnaden jämfört med ”The Great Blondino” är inte så stor som man kunde tro efter att ha hört ”Mute”.

Fortfarande hänger det, precis som tidigare, en vemodig stämning över musiken. Däremot så gör gitarrerna och stråkarna att låtarna nu har en helt annan värme. Så trots att de elektroniska inslagen dominerar låter allt mycket fylligare. Inte sällan smyger det sig in retrovibbar också. ”High and Low” kunde lika gärna ha varit skriven i England 1986 och småmystiska ”Linger” med sitt sköna blås påminner lite om musik ur någon film-noir.

Så även om man lätt känner igen sig är soundet både uppdaterat och fräscht. Dessutom har Stakka Bo också gått framåt som låtskrivare. Materialet är betydligt jämnare än på tidigare skivor. Här finns kanske inte någon låt som riktigt kan mäta sig med ”Mute” men både ”Love of a woman”, ”Sinister” och inte minst Jocke Berg-samarbetet ”Killer” hör till skivans höjdpunkter.

Allt det här sammantaget är tillräckligt för att göra ”jr.” till Stakka Bos hittills bästa fullängdare.

David Drazdil

Publicerad: 2001-09-27 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-27 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1102

5 kommentarer

men han är en äcklig trend nisse ju!

indie-huvud Oregistrerad 2001-09-28 16:22
 

ja vad säger man… visst är ”killer” en toppenlåt. Men utan Jocke Bergs medverkan hade den nog inte lyft. Det finns de med talang, och de utan… samt de mittemellan. Stakka Boo tillhör väl de sistnämnda, Jocke Berg definitivt de förstnämnda.

kent Oregistrerad 2001-09-28 17:17
 

High and Low, skriven av J. Berg är skivans absoluta höjdpunkt. Den håller ypperlig Kent-klass.

pug Oregistrerad 2003-10-09 07:43
 

Jag tycker om skivans ljudbild och här finns många bra melodier. Men ofta så tar stakka bo melodierna och driver dom för långt så att flera låtar blir tjatiga. Synd. Kunde ha blivit mycket bättre.

Dejvan Oregistrerad 2004-02-06 21:57
 

Ljudbilden är som sagt trevlig på den här skivan. Stenhård, vass. Och här finns flera bra melodier, däribland favoriten Killer. Men flera av låtarna är väldigt tjatiga och på andra så har det vassa tagits bort och ballader som smörar sej fram och som verkar ha fastnat i en slemmklump i Stakka bos hals har skapats. Så onödigt då dom är sega som snor. Enda balladen jag gillar är Silver som är mysig.

Medlem 2004-04-13 22:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig