dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Eye n' I: Radiorevolution
Radiorevolution (CD) Eye n' I
2001
Bananrepubliken/BMG
6/10

Varierat intill splittring

Lyssna

Sök efter skivan

En skiva om kärlek. Kärleken till hiphopen. Det var det Eye 'n’ I ville spela in. En vilt sprittande skiva som skulle bryta ner, bryta sönder och bygga upp på nytt. Min förväntningar inför första singeln var långt från höga. De saker som hittills släppts ut från Bananrepubliken har varit mer eller mindre trötta fortsättningar på president Petters framgångsrecept. Sakta men säkert har mitt förtroende för republiken sjunkit. Det var väl egentligen inte särskilt mycket som pekade på att Eye 'n’ I skulle bli den som bröt mönstret.

Men, sen kom singeln ”Höger Vänster”. Buh-yuh-kah! Mitt i mellangärdet. Bonusspåret ”Upp” i en utmärkt remixen signerad Topaz höjde också mina förväntningar. Plötsligt började jag se fram mot att få höra ”Radiorevolution”.

Inför eller om det var under inspelningarna åkte Eye 'n’ I på pilgrimsfärd till Jamaica. Han plockade med sig några låtar. Kanske kunde han hitta någon som ville lägga några rader på någon låt. Slutresultatet blev att legenden Bounty Killer lånade sina djupa stämmor till en ny version av ”Höger Vänster”. Slutresultatet blev allt jag någonsin vågat hoppas på. De partier som jag hade som svårast för i originalversionen är som bortblåsta. Nu sitter låten precis som den ska. Det är oerhört förvirrande att inte den versionen släpptes som singel. Tyvärr är albumversionen av ”Upp” betydligt tråkigare än singelverisonen, till och med ganska tam och trist.

Men om vi lämnar spåren från singeln bakom oss, finns det mer att hämta? Jodå. Det gör det allt. Den retroraggadoftande Collén & Webb-produktionen ”Hardkår” faller mig på läppen. Det samma gäller ”Soundclash” där Orups ”Är Du Redo?” möter ett Timbalandskt Jamaica möter mellanöstern-beat. Där är Eye 'N’ I på topp.

Däremot är kanske old school-svängande ”Phenomena 3″ mer kul och nostalgisk än riktigt bra, även om det är den första svenska hiphoplåten på väldigt länge som det går att dra en rak linje tillbaka till Just D. På tal om nostalgi och retro så är väl ”Schhh” en väl ohämmad hyllning till Ice Cubes 90-talsarv?

Lite märkligt är det de båda spår där Petter gästar som jag tröttnar på först. Märkligt därför att jag alltid diggat Petters och Eye 'n' I:s samspel. Men, både ”Permanent Avbrott” och ”Låt Det Brinna” är låtar som jag lika gärna hade klarat mig utan.

Så, när jag räknar efter och sammanställer inser jag att det är knappt hälften av låtarna som jag verkligen tycker är svinbra. Resten hade jag lika gärna sluppit höra. Kanske hade det varit bättre att släppa några tolvor först och sedan byggt vidare från det. Det slår mig också att det är i de raggahårda Jamaicanska ljudlandskapen som Eye 'n' I kommer till sina fulla rätt. Släpps det en remix-tolva på ”Höger Vänster” och en efterföljare med ”Hardkår” och ”Soundclash” klarar du dig lika bra med dem som hela albumet. Tyvärr.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-09-21 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1079

8 kommentarer

Nu är det bara så här att ny svensk hip-hop suger och Eye n'I får bara släppa en skiva för att han är Petters ”sidekick”… (Minns den gamla goda tiden med JustD)

Johan Oregistrerad 2001-09-21 09:16
 

I mitt tycke är det endast Latin Kings och Tomas Rusiak som har lyckats göra bra och svängig hip-hop i Sverige.

Allt annat känns mer som dussinakter.

Per Oregistrerad 2001-09-21 09:39
 

Jag tycker att du som tyckte thomas rusiak svängde=det är inte hiphop det är pop!

Ken har gort skivor som svänger!!!!!!

SLUGG Oregistrerad 2001-09-21 10:26
 

SLUGG: Rusiak gör den bästa hiphop i sverige, och det e allt annat än pop. Ken har dessutom inget att komma med, ingen orginalitet och han skriver inte ens br rhymes.

Eye n' Is platta vet jag inte om den e så bra som dom skriver här, jag har inte hört den ännu men har absolut inga höga förväntningar efter jag har hört singeln, den var ju pinsamt dålig.

Rackafella Oregistrerad 2001-09-21 11:06
 

Eye 'n’ I eller Eye 'N’ I eller Eye 'n' I? Eller Eye n' I? Hur stavas egentligen hans namn?

Kennet Oregistrerad 2001-09-21 12:58
 

håller med per latin kings är kungarna på svensk hip-hop scenen inte för att det nu är nån bedrift i sig! deras andra platta i skuggan av betongen kommer på release snart eftersom den ahr utgått elelr är slutsåld den trycktes ju endast i 10 000 ex eller nått! och rusiak är oxå otroligt bra men jag kan hålla med om att det är rätt mycket annat än hip-hop men om det är pop vet jag inte om jag vill sträcka mig till! och vad det gäller ken så borde han inte få vara i musikindustrin för han suger nått otroligt fast detta visar ju på hur radio anpassat och kommersinellt allt är i svensk musik industri för att inte tala om hela världens musikindustri! och vad det beträffar bananrepubliken är jag gravt besviken på det skit som kommit därifrån!

Och för att avsluta bäst efter TLK i hip-hop sverige så är det ju såklart Looptroop! utantvekan!

mattias Oregistrerad 2001-09-21 13:54
 

Ken är hårdare än johnny thunders. ord upp!

lefty Oregistrerad 2001-09-21 14:18
 

per> har du hört t ex looptroop eller sedlighetsroteln? de gör väldigt svängig hiphop!

jesper Oregistrerad 2001-09-22 16:28
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig