dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Slipknot: Iowa
Iowa (CD) Slipknot
2001
Roadrunner/Arcade
7/10

Barnsligt, grinigt och precis vad vi behöver

Lyssna

Sök efter skivan

Slipknot är hela tiden väldigt nära att dribbla bort sig själva i sina masker och sin egen tramsighet. De räddar det med en furiös attack mot mina sinnen.

Det hela blir så klart i ”Everything ends”. Corey #8 sjunger:

”You're wrong, fucked, and overrated / I think I'm gonna be sick and it's your fault”

Det slår mig att Slipknot är som ett gäng ungar som har piggarna utåt mot världen. Och det är fantastiskt charmigt. Texten är genomgående ganska löjlig, på ett plan. Men på ett annat, den viktigaste texten i världen. Och universums centrum. Som känslor skall vara när man är ung. Man behöver inte nyansera då. Man kan säga ”People equal shit” utan att vara löjligt. Trots att det i själva verket är ganska löjligt att säga så. Slipknot är inte i kulturens högborg, de står utanför med en murbräcka och slår ner porten för att sedan sätta eld på innanmätet. Nu är inte de nio medlemmarna i Slipknot några ungdomar längre. Men de försöker inte heller vara något de inte är. Det de är ute efter är att smälla på en till trumma, riva av ännu ett riff, skrika ur sig ännu en rad och sälja några skivor. ”I'm just a bastard, but at least i admit it / At least I admit it” (”My plague”).

De har klivit fram ett steg till på ”Iowa”. Tryckt reglaget längre mot max. I låtar som ”Wait and bleed” på förra plattan tyckte jag det fattades något. Det ruskade inte riktigt om och de vann inte på kvalitet. Nu är den mjukare ytan borta, till förmån för hårdare metalmangel och mer industriella influenser. White Zombie och Ministry dyker upp i ljudbilden, på ett sätt de själva inte presterat på länge.

Bäst på skivan är ”The Heretic anthem”. Sämst är alltför lugna ”Gently”. Postrockiga avslutningen och tillika titelspåret ”Iowa” lovar gott inför framtiden. Det finns fler sidor av Slipknot att ta från.

Sen är omslaget faktiskt helt fantastiskt. Det känns så djävulskt och så mycket som ett ondsint pentagram, trots att det bara är ett beskuret foto av en get på silverbakgrund. Heder åt det.

Kal Ström

Publicerad: 2001-09-12 00:00 / Uppdaterad: 2001-09-12 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1063

15 kommentarer

Vet inte om jag håller med, Gently är en fruktansvärt arg, brutal och elak låt, den är av de många topparna på skivan. Men People=Shit är en riktigt mästerverk, en underbar låt… ojojoj, jag var och är fortfarande i extas över Iowa!

Life IS Peachy Oregistrerad 2001-09-12 13:58
 

Suck …vad tråkig platta ..den kommer inte i närheten av förra plattan ,stor besvikelse..

Bulldozer Oregistrerad 2001-11-11 23:01
 

jag tycker IOWA är ett rent mästerverk från historiens argaste och brutalaste band 10/10 och första skivan är också väldigt brutal och arg men dom levde upp till förväntningarna på IOWA

slipknot spelar den perfekta genren: brutal arg och kraftfull metal….

wicked Oregistrerad 2001-11-14 13:38
 

man får lust att slå sönder grejer omkring sig när man lyssnar på dom

adrenalinkicken man får av slipknot är värd att dö för …rock on (666)

wicked Oregistrerad 2001-11-14 13:41
 

wicked –> ”historiens argaste och brutalaste band”…snälla lilla du

styleWar Oregistrerad 2002-10-03 12:17
 

har du nåt bättre att komma med ”style war” så gör det. Du verkar ju inte veta så speciellt mycket om denna genre. Jag tror du hör hemma på pop fronten där kanske dina små känslig öron trivs ”Fuck You”

wicked Oregistrerad 2002-11-10 14:35
 

Den här plattan är gryym! bästa metal plattor just nu: messuggah – nothing

system of a down – steal this album

korn – untouchables !!!

SAM Oregistrerad 2002-11-29 18:23
 

Slipknot är tyvär kanske det mest komersiella som finns på metal marknaden tillsammans med metallica… Ingenting de gör känns äkta. utan enbart en massa blaj. Vill ni höra elak och brutal musik så finns det en hel drös med norsk death-metal som får slipknot att verka som en argare variant av NSYNC… Nä ska man ha arg brutal och snabb musik med känsla så får man väl rekomendera Sepultura – Arise från 1991.

SumPan Oregistrerad 2002-12-04 10:58
 

Skivan är kanooon. Disasterpiece det bästa spåret. Tll SumPan: death metal fucking sucks. försvinn härifrån, du kan sitta och tillbedja satan medan vi andra spelar slipknont musik tills du spyr :) fuck face.

Corey T Oregistrerad 2003-02-21 10:55
 

Denna skiva är sjukt bra, men bästa metal skiva som någonsin gjorts är SOADS Toxicity.

Claus Oregistrerad 2003-03-12 19:19
 

… gently är en skön instrumenlat låt för övrigt… gaah

uwen Oregistrerad 2003-06-16 09:22
 

men nu är gently inte instrumental.

jocke Oregistrerad 2003-10-08 01:09
 

du sågar glassjaw totalt och sen ger du ett skitband som slipknot så här bra betyg, fy f*n

ENi Medlem 2006-06-25 16:41
 

Jag tycker denna skivan är ett modernt mästerverk. Varje gång jag drar igång den i cd-spelaren får jag lust att slå sönder allt jag kan se. Någon som sa här ”Man får en adrenalinkick värd att dö för”, håller med dig! Och allt detta jävla snack om att dem suger osv. Lyssna inte på det då om det inte behagar era öron, men var glad för den musiken de gör.

Och du ”Corey T”, vad fan menar du med att ”Death Metal sucks” du vet att IOWA plattan är inspirerad av ren djävla death metal. Och att tillbedja satan är inget som helst fel, alla har sin religon, jag har valt att all religion är en ren jävla smörja för att få oss inbicilla människor att söka tröst hos, men jag säger bara såhär..

Så länge man har Slipknot och musiken tillhands så har man alltid någonstans att vända sig till att söka tröst.

Victor Oregistrerad 2008-09-09 00:31
 

Håller med Victor!
Även om jag skriver två år senare! Haha!

Juneau Oregistrerad 2010-01-27 23:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig