dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Belle & Sebastian: If You're Feeling Sinister
If You're Feeling Sinister (CD) Belle & Sebastian
1996
Jeepster
10/10

En viskning ur högtalarna

Lyssna

Sök efter skivan

1999 och jag hade insett att för varje gång jag slet sönder, flådde mig själv, stirrade samma mjuka rosaaktiga kött tillbaks. 13 år och insikten att världen inte alltid är vacker och människor inte alltid lyckliga var ganska svår att ta.

Jag lyssnade på ”Venus in Furs” och fyllde ett rutigt kollegieblock med ångest varje vecka. Blå ögon och bilder av skogar, kärlek, ändlösa vägar, precis som i filmerna, och förståelse hade skrämts av misslyckanden. Tänkte att om jag bara nådde botten så skulle jag vara säker, skyddad från besvikelser och söndertrasade förhoppningar.

Något slags snett ”apathy is bliss”-motto. Och jag bar bruna linser över mina blå ögon.

Jag hörde honom viska till mig ur högtalarna. Kl. 22.13 och tjejen på radion, hon som var från det underbara programmet Karlavagnen, sa att det där, det som vi nyss hörde, var Belle & Sebastian. Låten hette ”Fox in the Snow” och mannen som smög ner små rosor i mina betongförsvars sprickor var Stuart Murdoch.

P4 gav honom 3.56 och på den tiden gick jag från självförtärande till leende. Han talade om för mig att det var okej att inte veta. Att vara redo för bårhuset varje gång någon skrattade åt dina dikter för att nästa dag genom sin blotta existens tillföra en ny dimension till lycksalighet när man på nytt insåg att det finns en horisont, tre paket chokladglass med marshmallows i frysen och något så storslaget som imorgon.

Att allting inte är svart eller vitt och att det ena inte utesluter det andra.

Tvivel och rädsla för smärta flyr rätt snabbt när man hoppas. Maskrosor är bara fula om man vill att de ska vara det och han påminde mig on mina drömmar.

Skaffade skivan och jag har en bestämd känsla av att den skulle sväva iväg, sakta och självklart, om någon försökte något så brutalt som att släppa den utför ett stup. De, som jag, har en aning om vikten av att leva för att man vill och inte för att man är född. Konsten att skratta för att om inte annat trotsa elände, och att dansa ännu snabbare när spridda rop och generade skratt når dig från rummets hörn.

Sår och tårar inslagna i månsken och rosa cellofan och den stilla tron att någonstans, trots barnen som kastar legoklossar efter dig och vännerna som försvinner, så finns det ett lyckligt slut.

Jag tänker inte gå in på låtar, eller försöka slå i någon att jag har det minsta lilla objektiva seende kvar. Det kommer en pojke hit om en kvart och vi ska dricka lite flädersaft och springa runt halvnakna i trädgården tills grannarna klagar. Och hela tiden sjunger Stuart i bakgrunden, om mitt liv.

”Yeah you're worth the trouble and you're worth the pain
And you're worth the worry, I would do the same
If we all went back to another time
I will love you over
I will love you”

Världen är inte alltid vacker och människor inte alltid lyckliga. Men vi hoppas, och jobbar på det.

Kajsa Holmberg, sommargäst

Publicerad: 2001-06-30 00:00 / Uppdaterad: 2001-06-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #979

47 kommentarer

Finns det något vackrare, ärligare och mer oskulldsfullt än belle & sebastian? En tia är den mer än värd…

MrTambourineMan Oregistrerad 2001-06-30 00:31
 

onekligen bland det vackraste jag någonsin har hört…

niklas Oregistrerad 2001-06-30 06:03
 

its amazing that it got published. you be proud now.

k. Oregistrerad 2001-06-30 09:56
 

bra recension. helt klar 10:a.

Sic Vicious Oregistrerad 2001-06-30 11:34
 

Jättefin recension, närmast poetisk. Antar att Kajsa har tagit en del rader från något av hennes ågestfyllda rutiga kollegieblock. Jag gillar verkligen meningen: ”Skaffade skivan och jag har en bestämd känsla av att den skulle sväva iväg, sakta och självklart, om någon försökte något så brutalt som att släppa den utför ett stup.”

Skitsnyggt! Grymt bildspråk, jag ser det verkligen framför mig… Tack Kajsa!

Anders Oregistrerad 2001-06-30 13:28
 

tack väldigt väldigt mycket. :) jag skriver fortfarande konstant även om innehållet i mina block inte är detsamma som förut så ofta.

kajsa Oregistrerad 2001-06-30 14:56
 

Så bra recension är bara en så bra skiva värd. Jag gråter nästan.

lars Oregistrerad 2001-06-30 14:59
 

allvarligt? tror du nån bryr sig lipsill? kass recension! det beskriver skivan men på en dåligt sätt, alla reagerar väl olika.. berätta istället om låtarna osv..

robert Oregistrerad 2001-06-30 15:09
 

Hörru Robert! Ta och tagga ner lite va? Är du månne avundsjuk eller nåt? Kajsa har skrivit en lysande recension. Tom en som inte har hört skivan, t ex undertecknad, förstår hur den låter och känns. Vill du ha en mer specifikt beskrivande recension kan du läsa Anders recension, annars är du välkommen att skicka in den ultimata recensionen själv.

Kompis är bättre än dissning.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-06-30 16:38
 

Det finns inga tråkigare recensioner än de som berättar om låtarna en efter en. Detta är en hemskt fin recension.

anton Oregistrerad 2001-06-30 17:51
 

Otroligt bra skrivet. Fick mig att plocka fram skivan som varit bortglömd alldeles för länge. Och jag vill stjäla alla dina block…

David Oregistrerad 2001-06-30 17:52
 

du är min nya idol men vänta tills min kommer……

john Oregistrerad 2001-06-30 19:24
 

Det bästa med musik är hur självklart den kan radera världen omkring oss. Att fungera som en subwoofer på våra känslor. När jag läser Kajsas recension känns det som om saker och ting nog kommer att ordna sig till slut. På något sätt.

Och jag som aldrig gett B & S en ärlig chans… Får väl göra det. Väntar bara på regn.

Ola Oregistrerad 2001-06-30 19:38
 

Efter denna recensionen känner jag mig nästan tvungen att skriva upp ”If You're Feeling Sinister” på min inköpslista trots att jag aldrig egentligen lyssnat på Belle & Sebastian tidigare. Det ska bli intressant.

lilou Oregistrerad 2001-06-30 21:53
 

utmärkt fin recension av en utmärkt skiva.. :)

mycket vågat och ärligt skrivet, otroligt fint..

jag känner igen mig själv, totalt.

niklas, corrupt@multi.fi Oregistrerad 2001-06-30 22:56
 

esteter…

robert Oregistrerad 2001-07-01 23:38
 

Vackert… Resentionen träffade så rätt att alla tidigare resensenter av plattan måste känna sig så fruktansvärt misslyckade nu…

Nova Oregistrerad 2001-07-02 17:37
 

en rescension är något subjektivt och på sätt och vis totalt onödigt, men om man lyckas beskriva känslan när man lyssnar på en skiva så är det en bra rescension. hejdå!

Abe Oregistrerad 2001-07-06 19:46
 

SKitbra recension! De flesta misslyckas med att skriva sådana beskrivningar som du, men dina blev aldrig platt fall. Mycket bra gjort!

martin friberg Oregistrerad 2001-07-07 09:46
 

Wow…

Mindre enn 12 timer tok det, fra jeg leste dette til jeg kjøpte CDen. En av de aller vakreste skivene jeg eier nå, kanskje? (Og det går jo helt greit å sitte oppe midt på natten med Belle and Sebastian. Sommer.)Tusen, tusen takk :)

Ingeborg Oregistrerad 2001-07-08 03:21
 

ou jag blev helt tagen av denna recension. hur kan man skriva sådär? jag älskar kajsa.

mattias-mig själv Oregistrerad 2001-07-09 00:13
 

Jag håller med övriga människor. Fantastisk recension.

Tänk om man kunde få se liknande recensioner på fler ställen-

De enda som nästan kommer upp i samma nivå är väl människorna på Twisterella.

….ju mer jag tänker på det….frågan är om det inte är den bästa recension jag någonsin läst

Anders Oregistrerad 2001-07-10 19:13
 

helt ointressant recension. jag bryr mig inte om hur du reagerar, jag vill veta hur det låter. det skulle lika gärna kunna vara en metalskiva

kuken Oregistrerad 2001-07-19 15:16
 

Den vackraste recension jag någonsin läst. Otroligt bra. Passar Belle & Sebastians musik perfekt. Ärligt, enkelt (men ändå svårt) och målande ljud & ordbilder. Tack!

havet Oregistrerad 2001-07-24 17:36
 

ni recenserar ju bara mespop som denna skiva eller boybands som linkin park, blink 182.. var är den alternativa musiken (jo just det, ni har ju mespopen..)? många lysande skivor har släppts det senaste året; ohgr (från skinny puppy), welle erdball, katastrophy wife, jack off jill osv osv. men ingen får höra om det för ingen skriver om dom..

tonight we murder Oregistrerad 2001-07-26 11:50
 

Jag håller med tonight we murder lite grann. Den här sidan känns lite smal emellenåt med tanke på att ni är ganska många recensenter. Fast det är ju inte bara ”mespop” som det skrivs. För övrigt är recensionen ovan den bästa jag har läst. Helt fantastisk.

CLaus Oregistrerad 2001-07-26 19:29
 

känner mig lite efter här, missade att se den här recensionen. Måste be att få falla in i hyllningskören, det här rär verkligen den bästa recension jag någonsin läst. Ingen onödig namedropping, inget tröttsamt rabblande bara oerhört vackert skrivet.

Du känner inte för att bli skribent åt intromusik :)

intromusik.com - Magnusson Oregistrerad 2001-07-29 17:28
 

men herregud, jag måste få instämma med den som kallade övriga kommentatorer för ”Jävla esteter”. det här är ju pinsamt! så fort någon skriver att de skär sig i armarna så tävlas det om att tycka synd. det här är måhända en känslosam text men det hindrar inte det faktum att den är relativt dåligt formulerad och inte värd att kallas recension!

basta! Oregistrerad 2001-08-01 02:32
 

Visst snyggt skrivet, verkligen!, men det känns ändå inte som om jag som läsare får någon klok uppfattning om själva skivan.

Lofi Oregistrerad 2001-08-05 23:12
 

skriv en bok eller något, och håll ditt tonårsdepp borta från det vackraste bandet i universum! när jag läser en recension vill jag inte bli överöst med någon annans känslor, jag vill upptäcka skivan själv!

alchemy Oregistrerad 2001-09-02 13:50
 

Att förmedla den känsla man känner inför en skiva i ord är något av det svåraste man känner. Det är de recensionerna jag läser med störst behag och behållning. Och jag klarar dessutom att upptäcka skivan i fråga på egen hand ändå. Tonårsdepp är förövrigt förmodligen den starkaste skapandekraft som finns inom musiken.

Ola, dagensskiva Oregistrerad 2001-09-02 20:10
 

alchemy: vad försökte du få ut av recensionen då?

m Oregistrerad 2001-09-05 16:18
 

konstigt formulerat,

vad försökte du få ut av att läsa recensionen då?

m Oregistrerad 2001-09-05 16:29
 

jag är bara så trött på alla dessa deprimerade indiekids. det är bara det.

alchemy Oregistrerad 2001-09-23 18:02
 

Alchemy, jag håller med dig till fullo, vart man än tittar, ser man dikter o. dyl. i den här stilen…..det är så fruktansvärt tråkigt att läsa, och känns inte alls särsklit ärligt.

Emmy Oregistrerad 2001-12-13 15:59
 

Vem kan avgöra om texten är ärlig annat än personen som själv skrivit den? För läsarens skull gäller det bara att ta emot intrycken och så länge texten lyckas rör dig på något sätt, få dig att känna något, om det så är vind i håret eller tårar i ögonen, då är den väl värd allt beröm i världen. För mig är den här recensionen det.

Jesper Oregistrerad 2001-12-18 00:25
 

Ett angeläget budskap. det vore kanske lämpligt om ni kallade det existensiell kris isället för tonårsdepp, herr Ola? Jaja, recensionen gav mig tårar i ögonen, jag har själv blivit uppsliten ur min kris av en fysisk manifestation av Belle & Sebastians budskap.

Joakim Udd Oregistrerad 2001-12-18 00:36
 

oh, så vacker, en av de finaste skriva rec. jag läst. men var hon bara tretton år? oj. eller missförstod jag..

janique Oregistrerad 2001-12-18 14:24
 

När recensionen skrevs var Kajsa 15 år, men hon hörde Belle & Sebastian för första gången när hon var 13.

Vetaren Oregistrerad 2001-12-18 19:19
 

user recension, säger ju inget om låtarna, stilen eller albumet… hennes ångestfyllda liv bryr jag mig inte om.

andreas Oregistrerad 2001-12-18 19:25
 

Visst, skivan ar fruktansvart bra och fortjanar nog en tia.. eller nia.. men den har recensionen var inte alls bra tycker jag, den sager inget om skivan och den skulle passa battre i nan tragisk konstfilm om en 13 arig flicka som tar livet av sig..

Megatron Oregistrerad 2003-09-27 09:07
 

otroligt vacker och bra recension!!! 15år??? helt otroligt!

jag Oregistrerad 2003-12-30 20:00
 

jag brukar läsa den här recensionen någon gång i månaden, jag ryser väldigt mycket varje gång.

kajsa, jag har aldrig läst en bättre recension.

jag är kär i din recension.

så.

Medlem 2004-04-13 00:47
 

En sjukt vacker skildring. Otäckt vackert skrivet.

Elegia. Oregistrerad 2004-08-31 20:23
 

jo, väldigt vacker recension, precis som skivan. världens bästa popskiva.

seo Oregistrerad 2004-10-14 11:54
 

De som fäller ut taggarna och klagar på alla deprimerade indiekids är säkert deprimerade själva, men vågar inte erkänna det ens för sig själva, av rädsla att verka svaga. Hur intressant är det att läsa en recension där skribenten helt objektivt beskriver hur ljudet låter som kommer ut ur högtalarna. Då skulle de väl lika gärna skriva ut tabulatur och ackord istället för att skriva en recension. Något annat som är tråkigt i recensioner är ändlös namedropping, där ändamålet verkar vara att lyckas pressa in så många obskyra bandnamn som möjligt i en text. "Se på mig, jag lyssnar på en massa annorlunda musik som ingen hört talas om, jag är indie på riktigt!" Det är även tråkigt när recensenterna använder objektet de ska recensera som en språngbräda för att få uttrycka sina egna åsikter, och hävda sig. Denna recensionen innehåller inget av detta. Oerhört vackert skrivet, den bästa recensionen jag kan komma ihåg att jag har läst.

Medlem 2004-10-27 21:12
 

förmodligen fortfarande den bästa recension jag läst. det hjälper nog till att skivan är så magiskt vacker också. speciellt meningen "det kommer en pojke hit…" får mig att smälta på nåt sätt.

Medlem 2005-10-07 21:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig