dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Greensleeves Reggae Sampler 22
Greensleeves Reggae Sampler 22 (CD) Samling
2001
Greensleeves/MNW
5/10

Svagt och starkt, men mest ljummet

Lyssna

Sök efter skivan

”Greensleeves Reggae Sampler” har blivit något av en institution. Om jag minns rätt så kommer det numer två volymer varje år. Nummer tjugotvå är årets första och innehåller 18 spår med artister som Morgan Heritage, Beenie Man, Sizzla och Red Rat. Ett par av spåren har jag hör tidigare, men de flesta är nya bekantskaper.

Den största skillnaden mot tidigare utgåvor är att tonvikten flyttats något. De tidigare har trots seriens titel huvudsakligen bestått av ragga. Nummer 22 innehåller en rejäl dos reggae, även om raggan dominerar. Kanske är det ett tecken på att raggan tappat lite i styrka på sistone. Här finns väldigt få dansgolvsvältare. Här finns ingen låt som når i närheten av tidigare ”G.R.S.”-favoriter som Beenie Mans ”Who Am I” eller Goofys ”Somebody just Pooped”.

Jag gillar verkligen den knasiga nasala vokalinsatsen i Ward 21 & Fahrenheits ”All About the Money” (nej, den har inget med Meja att göra). Sanchez levererar en riktigt läskig 80-talsdiscodoftande historia i ”Something’s Missing”. Beenie Man gör i ”Reasoning” en raggavariant av Linton Kwesi Johnsons dub poetry, men resultatet är väl knappast ett av hans mer minnesvärda bidrag till musikhistorien. Luciano är som vanligt turistreggaens hänförare och fortsätter förpesta min tillvaro, jag förstår inte varför han får vara med och leka. Buju Banton är aldrig riktigt ointressant, och även om han gjort betydligt bättre ifrån sig än i latinfärgade ”Be My Love Tonight”, så är det ändå ett av samlingens bättre spår. Red Rat bidrar med en av de få bra låtarna från fjolårets trista album ”I’m a Big Kid Now” när ”Put Yuh Hands Up” rullar igång som näst sista spår och räddar föreställningen från att bli riktigt trist.

Som så många andra samlingar från Greensleeves blandas starkt med svagt även den här gången. Men, ”Greensleevs Reggae Samplers” är billiga skivor som ska nå marknaden till midprice och fungera som aptitretare. Det syftet fyller även nummer 22 utan större problem. Tyvärr är det för långt mellan guldkornen den här gången för att jag ska bege mig till skivhandlaren med den stora shoppingkorgen. Men, det ska bli spännande att höra mer från Ward 21 när albumet ”Mentally Disturbed” landar och kanske borde jag ta och leta upp ”Greenskeeves Rhythm Album #6: Latino/Boasy Gal” eller #10 i samma serie.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2001-06-10 00:00 / Uppdaterad: 2001-06-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #952

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig