dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sahara Hotnights: Jennie Bomb
Jennie Bomb (CD) Sahara Hotnights
2001
8/10

Näven i luften

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland dyker sådana där skivor upp som bara sätter sig och fortsätter sitta. ”C'mon Let's Pretend” med Sahara Hotnights var en sådan skiva. Jag hade hört ett rykte att det skulle vara ett toppband, och när jag sedan såg dem live (innan jag köpt skivan) så insåg jag faktum. Här kliver det in fyra tjejer på scen, direkt från Robertsfors, och de rockar mig sönder och samman. Det lät så bra, och jag blev helt galen av det. I tre veckor nonstop lyssnade jag på skivan.

Efter tre veckor insåg jag plötsligt bristerna med ”C'mon Let's Pretend”. Det lät lite för gulligt. Lite för vuxet. Live var det inte alls på samma sätt, men definitivt på skiva. Lite tråkigt, och det saknades punk liksom. Attityden som fanns hos sångerskan Maria Andersson när jag i trans såg dem live fanns inte på skivan. Någon hade slipat till de unga tonåringarna och skapat kvinnor i dräkt. Tilläggas ska väl att kvinnorna i dräkt försökte bryta sig ut det kunde jag märka.

Så kommer då Sahara Hotnights andra album ”Jennie Bomb”, och många som väntat länge är nog glada. Jag var tveksam. Jag ville inte ha ett välpolerat album och en cool liveact. Jag ville ha trummorna på samma sätt som jag hörde dem i Hultsfred eller Kalasturnén!

När ”Jennie Bomb” inleds med ”Alright, Alright (Here's My Fist Were's the Fight)!” blir jag galen. Josephine Forsmans trummor dundrar mot mig som en hord av mongoler, och eftersom jag inte har någon kinesisk mur faller jag som en kägla. Det är som det låter live, och jag har fått en uppenbarelse av fyra tjejer från Norrland som år 2001 låter somThe Clash eller Sex Pistols. De kommer inte från någon skitig förort till London eller ens en förort till Stockholm, de stiger fram ur den norrländska prärien.

Med ”Jennie Bomb” blir Sahara Hotnights vad jag hoppats på länge. De släpper lös, de låter lite ilsknare och lite mer ansträngda. Fortfarande är dock låtarna av hög klass och svänget skadar inte utan gör mig villig att dansa pogo.

Låtar som ”On Top of the World” och ”Fire Alarm” övertygar. De sätter sig där och skapar bra punkrock från fyra tjejer, punkrock som dessutom faktiskt funkar utanför just den innersta punkkretsen. Nu säger ni förstås att Sahara Hotnights inte är punk, men det beror nog bara på att ni faktiskt tillhör den innersta punkkretsen och inte Sahara hotnights.

Jag säger Sveriges The Donnas. Jag säger svensk musik när den är som bäst. I varje fall just nu.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2001-06-04 00:00 / Uppdaterad: 2001-06-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #946

27 kommentarer

sveriges the donnas? en ren förolämpning. även om jag inte gillar sahara hotnights så är de så mycket bättre än the donnas.

bw Oregistrerad 2001-06-04 11:33
 

Håller med ”bw”.

Lennart Kreivi Oregistrerad 2001-06-04 14:23
 

Håller också med ”bw”.

Gustav Jonsson Oregistrerad 2001-06-04 17:20
 

Jag håller med han som håller med ”bw”

Sören Oregistrerad 2001-06-04 19:00
 

jag gillade inte SH särskilt mkt tidigare. nu kan jag inte sluta spisa ”On Top…”. jag säger: rock!

dot Oregistrerad 2001-06-04 19:36
 

Jag gillade dom ibörjan men inte nu….fast dom är fortfarande bland dom snyggste tjejerna jag sett och fan så mycket bättre än donnas!

John Oregistrerad 2001-06-04 20:19
 

Om skivan nu är så bra… Varför då inte ge den en tia? Var finns bristerna?

Hampan Oregistrerad 2001-06-04 21:00
 

The Donnas är ju tjockt mycket tuffare än Sahara Hot-pants!! De är ju käss

M.K Oregistrerad 2001-06-04 23:49
 

varför ska folk alltid diskutera utseende när det är tjejer som spelar rock? har ju för fan inte med saken att göra! inte ens att de är tjejer har med saken att göra.

rick Oregistrerad 2001-06-05 00:02
 

sh är grymma, speciellt live. ofattbart att the donnas törs ha med sig dem på turné. hoppas verkligen att de slår internationellt!

henke Oregistrerad 2001-06-05 00:05
 

Var det bara jag som gillade liknelsen mitt i recensionen? :)

martin friberg Oregistrerad 2001-06-05 00:34
 

The Donnas spelar ju samma låt hela tiden på sitt senaste album, det gör inte Sahara Hotnights. Snacka om förolämpning mot Robertsfors gudinnor.

Gregor Oregistrerad 2001-06-05 10:36
 

inte så bra recension, känns som recensenten försöker sig på ett sätt att skriva som han helt enkelt inte behärskar.

cqd Oregistrerad 2001-06-05 16:21
 

the donnas är ju inte ens i närheten de e ju blöjrock……sahara de är bra det

star Oregistrerad 2001-06-05 17:43
 

martin f: om du menar den med mongolerna och det så håller jag definitivt med. he he he

cqd: det är nog dig det är fel på. försök vara lite mer normal, vet jag

Niklas Oregistrerad 2001-06-05 18:27
 

Så, nu har jag också hört skivan. En åtta är ett bra betyg, men som många sagt tidigare; en jömförelse med the Donnas är en förolämpning. SH är mycket, mycket bättre.

Jimmy Oregistrerad 2001-06-06 00:05
 

This is the shit right now!!!!!

g Oregistrerad 2001-06-06 11:04
 

rick: jag tänker lika mycket på hur killar ser ut i rockband jag tycker inte det är något fel att säga att någon är snygg snarare tvärt om, när någon säger att jag är sngg eller ser tuff ut så blir jag glad det kvittar (nästan) vem det är.

John Oregistrerad 2001-06-06 17:06
 

Måste nån alltid jämföra ett ”tjejband med ett annat:..*suck* men iaf Sahara rokkar mest denna sommaren

[Anonym] Oregistrerad 2001-06-08 13:27
 

Håller med recensenten! Denna skivan är grymt bra. På snudd att den spöar debuten… Håller med alla andra att The Donnas bleknar fullständigt bredvid Hotnights. Sångerskan i Donnas är något av det värsta jag hört.

Hoppas grymt att SH slår utomlands! Såg dem live för 3:e gången i Malmö i fredags! Bästa live-band jag sett.

Henke Oregistrerad 2001-06-11 16:18
 

Febers recension är mer rättvis åt den här halv taskiga skivan och framför allt mycket roligare skriven.

Heja feber! och Heja Zero 7!

Jag har feber Oregistrerad 2001-06-12 18:03
 

jag tycker att sahara som liveband har tappat skitmycket. såg dem första gången på en liten ungdomsgård i trollhättan med ca 200 pers. då hamnade jag helt klart i trans, dels av musiken, dels av basisten. johanna är coolast och snyggast i sverige. aldrig sett ngn annan spela bas med ena handen och dricka vatten med den andra. att loosegoats var förband var ju inte fel det heller. en höjdarekväll. jaja, när de spelade på hultsfred förra året var jag ganska besviken, inte alls samma känsla. jag tycker det var ganska synd att de slog så stort. de skulle spelat i teaterladan. hade varit dubbelt så bra. scenen är för stor.

reverend bob Oregistrerad 2001-06-13 14:02
 

Me tanke på ur vilket kulturklimat både Donnas och Hotnights kommit ifrån är de väl duktigt tuffa båda två

Linus Oregistrerad 2001-08-01 10:17
 

Sahara Hotnights är bäst! Jennie Bomb är mycket bättre än förra skivan! Teenage kicks borde vara med—-

Melissa Oregistrerad 2002-02-23 21:47
 

”de stiger fram ur den norrländska prärien…” Så vitt jag vet så ligger Robertsfors mitt i de västerbottniska skogarna, f-n ingen prärie =) För övrigt en bra rec. eftersom hon bevisligen gillar de stenhårda rockarna!!!

Västerbottning Oregistrerad 2002-09-09 16:24
 

hm. jennie bomb är bra kt bättre än c'mon lets pretend.

klesk. Oregistrerad 2003-03-06 07:01
 

Löjligt att jämföra SH med The Donnas. Punkrock vs. Lightpunkpop.

Srej Oregistrerad 2003-08-04 03:35
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig