dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Ossler: Desorienterad
Desorienterad (CD) Ossler
2001
EMI
7/10

Kan vara en klassiker

Lyssna

Sök efter skivan

Pelle Ossler har förutom att stå för gitarrer i Wilmer X i herrans massa år gjort en av de bästa svenska poplåtarna någonsin. ”Hotel Neanderthal” heter den och kom 1997. Mina förväntningar på detta dubbelalbum var därför ganska höga. Ossler är nämligen mycket mer än ännu en musiker i känt band som fått chansen att spela in ett soloalbum.

”Desorienterad” har tagits emot mycket positivt och hyllats av många tongivande recensenter. Det är inte ett enkelt album att ta till sig. Naket och ärligt känns det. 20 låtar fördelade på en lugn disc och en rockig. Många drag går att spåra men för mig hamnar albumet någonstans i mittemellan Love Olzon och Håkan Hellström.

Låt mig förklara: Den första CD:n innehåller några av de innerligaste och nakna låtarna jag hört. Vissa oerhört slående och vackra som inledande instrumentala ”Klister i Rumänien” och ”Ta mej”. Där håller Ossler yppersta klass i melankoli-land. ”Förklaringen” är också en skärande historia med ett skirt dragspel i botten. Höjdpunkten är ”Dålig mage, öronsus och törst” där Pelle Ossler och Thåström delar på den väsande sången. Den låten kommer ligga högt på min årsbästa-lista. Garanterat.

Den andra CD:n är rockigare och inleds med ”Jag är med” som rivstartar med slammer och snyggt blås. ”Finns det en enda här som är frisk” fortsätter leverera sparkar och slag och sedan fortsätter låtarna radas upp. Spretiga men starka. I ”Ett synnerligen oansvarigt dåd” känns det som Ossler låter som en medelålders Håkan Hellström.

Produktionen är spännande. De lugnare låtarna är inspelade i Dundretstudion i Malmö. De rockiga har spelats in i välkända Tambourine-studion. Och visst gästar också Nisse och Jalle från Wilmer X på varsin låt. Produktionen speglar Osslers musik och kryddas med allehanda olika instrument. Lyssna på de turkiska inslagen i ”Istanbul” så förstår du.

Som helhet känns det här dubbelalbumet svårt att bedöma. Bitvis är det lysande och banbrytande. Men ibland blir det lite för mycket av det goda och engagerar inte. Klart och tydligt är att Ossler är ett mycket spännande projekt som jag hoppas vi får höra mycket mer av i framtiden. I det här stora formatet blir jag inte riktigt klok. Det känns lite som när jag lyssnade på Bob Hund för första gången. Jag gillar det men blir inte riktigt klok på vad det egentligen är.

Det här kan vara en klassiker. Men jag behöver ännu mer tid med ”Desorienterad” för att försöka förstå Ossler.

Fredrik Welander

Publicerad: 2001-04-29 00:00 / Uppdaterad: 2001-04-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #896

6 kommentarer

Verkar bra!

Guss Oregistrerad 2001-04-29 20:50
 

förmodligen en av de bättre svenska skivorna som släpps i år. Ossler borde få all uppmärksamhet som t ex Magnus Carlsson och andra medelmåttor får istället.

viktor Oregistrerad 2001-04-29 21:14
 

tyvärr ruskigt överskattad skiva, ingen höjdare alls…

Spilld mjölk Oregistrerad 2001-05-03 12:39
 

Jag tyckte också plattan var lite överskattad när jag hade köpt den. ”Hotel Neanderthal” var en skitbra platta och live är Ossler fantastisk. Jag hade dessutom hört några av låtarna från ”Desorienterad” live innan jag hörde skivan och det var som vanligt oerhört bra. När jag lyssnade på ”Desorienterad” första gången fattade jag inte riktigt vad det var som fattades, vad som hade fallit bort från live-versionerna jag hade hört. Live var det bara Pelle med en akustisk gitarr, kanske blev det för mycket med allt folk som var med på skivan? Jag har sett Pelle spela de här låtarna live några fler gånger den senaste tiden och allt faller liksom på plats nu. Jag vet inte varför. Kanske är det bara så att låtarna kräver fler lyssningar för att man skall bli helt bekväm med dom? Kanske är det bara jag som är långsam.

Neanderthalaren Oregistrerad 2001-05-08 12:32
 

Jag förstår inte varför alla går i taket över den här plattan. Är det ingen som hört Pelles solodebut? Den slår den här med hästlängder

Micke Oregistrerad 2001-05-10 08:28
 

Bäst på skivan är nog ändå sättet han slänger in några takter av The Cure´s A Forest i ”Ett Synnerliget Oansvarigt Dåd”. Helt underbart och brilliant… i övrigt, bra skiva. Väl värd en 7, kanske till och med en 8.

Hanzan Oregistrerad 2002-07-26 11:30
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig