dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mogwai: Rock Action
Rock Action (CD) Mogwai
2001
Pias Recordings
8/10

Samma fast annorlunda

Lyssna

Sök efter skivan

Jag är livrädd varje gång det är dags att recensera en uppföljare till en platta som betytt så mycket som ”Come On Die Young”. Det kan aldrig bli så bra igen tänker man varje gång, och oftast är det så också.

Jag upptäckte Mogwai i samband med deras debutalbum ”Young Team” men fastnade inte för bandet förrän jag fick ”CODY”. Men då var jag fast (se recensionen av ”CODY”). Det jag fastnade för var som vanligt inte bara musiken, utan även attityden hos bandet, och deras ibland rent idiotiska utspel och uttalanden. Jag tycker nämligen att det hör till, att det ger ett mervärde som de flesta band missar. När det inte finns något att bli intresserad av, stannar man inte upp och funderar över vad man lyssnar på, utan man bara letar sig vidare. Att de dessutom fått mig att få upp ögonen för band som Low, Goodspeed You Black Emperor! och nu senast Bardo Pond är bara bonus. En bra bonus som gör att man utvecklar sitt musiklyssnande.

Den nya skivan ”Rock Action” kom inte att bli någon besvikelse. Snarare en glad överraskning. Den är av naturliga skäl inte lika bra som ”CODY” då bandet inte längre levererar den där känslan av att man upptäckt något nytt. Men likväl är skivan redan en klar favorit.

Man har återigen använt sig av Dave Fridmann (gammal Mercury Rev medlem som producerade ”Come On Die Young” och bland annat Mercury Revs ”Deserter Songs” och Flaming Lips ”Soft Bulletin”) och det hörs. Man har bibehålligt den luftiga och melankoliska stämningen som jag älskade på förra skivan.

Överlag är det egentligen inte någon större skillnad mellan ”CODY” och ”Rock Action”. Man känner sig rätt snart hemma. Det man kan sakna är kanske den extrema dynamik som kännetecknade ”Young Team” och till viss del även ”CODY”. ”Rock Action” är helt enkelt ett mer stillsamt album ( helt enkelt en naturlig utveckling, och rätt väntat efter ”Mogwai: EP”). Med stillsamheten har fler element lagts till i musiken, och detta har haft till följd att skivan erhållit ökad komplexitet. Samplingar, stråkar och banjo finns där, men framför allt har sången fått en avsevärt mycket större plats.

Stuart Braithwaite sjunger på flera av låtarna och Gruff Rhys, sångaren från Super Furry Animals, gästar på ”Dial:Revenge”. En sång som för övrigt framförs på walesiska. Inledningsvis var jag inte säker på om jag gillade tilltaget med sång, men nu har jag inget emot det. Mogwai låter fortfarande väldigt mycket Mogwai, och de har inte blivit sämre.

Avslutningsvis tänkte jag berömma tilltaget med att begränsa sig till enkel-LP formatet. Plattan klockar in på strax över 38 minuter, och det är precis lagom. Sex låtar är mellan 3:36 och 9:30, och två av dem är runt minuten. Precis som man vill ha det med andra ord. En låt med Mogwai som håller i längden ska få den tid den behöver för att kunna blomma ut ordentligt.

Mikael Nordlander

Publicerad: 2001-04-23 00:00 / Uppdaterad: 2001-04-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #888

7 kommentarer

Det där lät ju otroligt positivt, men jag hade redan målat upp den bilden av Rock Action framför mig…

Mogwai: EP är det jag hört vara mest representativt för detta albumsläpp och det verkar ju stämma även i denna recension.

dial:revenge har ju spelats ett antal gånger i radio och den växer den växer…

slutligen vill jag fråga om releasedatumet. Har skivan släppts eller kommer den nu till veckan? 25 augusti klingar i mitt bakhuvud, vet inte om det stämmer…

martin friberg Oregistrerad 2001-04-23 12:07
 

Det senaste datumet jag hörde var 30 april. Och det var en framförflyttning. Kolla Piaslänken!

Jag gick hem och lyssnade på ”Mogwai: EP” igår, och kom på att den är avsevärt mycket enklare i uppbyggnad än ”Rock Action”, men att den kanske var en tendens till det som komma skulle.

mikael@dagensskiva.com Oregistrerad 2001-04-23 15:12
 

jag börjar spara idag:-)

hunky dory Oregistrerad 2001-04-23 17:12
 

Varför gillar dom inte blur?

Dirty Dream Oregistrerad 2001-04-28 13:40
 

nu har jag äntligen skivan.. har lyssnat i en vecka och det låter otroligt bra!

Det känns som om låtarna går ihop med varandra på ett mycket bra sätt.. produktionen är stor och luftig, hur mysigt som helst.

martin friberg Oregistrerad 2001-05-18 17:40
 

nä denna skiva var ju inte lika bra som cody. bättre ljud men sämre låtar. visst måste band få utvecklas, men jag saknar ändå låtar som ”ex cowboy”, ”small children in the backroom”, ”rage: man” och ”helicon one”… en sjua kanske.

rev Oregistrerad 2002-11-25 10:38
 

För korta låtar ju, mer space och flumm vill vi ha!

Karmosin Medlem 2007-02-23 22:06
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig