dagensskiva.com

48 timmar

Recension

John Frusciante: To Record Only Water for Ten Days
To Record Only Water for Ten Days (CD) John Frusciante
2001
Warner
4/10

Tack för visat intresse

Lyssna

Sök efter skivan

Soloplattor har ofta det gemensamt att de sällan låter som den ordinarie gruppen. Oavsett om det är sångaren eller någon av de andra medlemmarna som prövar sina egna vingar. Kanske inte så konstigt eftersom soloprojektet inte skulle fylla så stor funktion om det ändå lät likadant.

En annan gyllene regel är att soloplattor oftast är mjukare än den musik som spelas i vanliga fall. Mjukhetsmetamorfosen gäller även om det är den ordinarie låtskrivaren som satsar solo. Naturligtvis finns det gott om undantag – vad skulle annars bekräfta regeln?

John Frusciantes ”To Record Only Water for Ten Days” passar in som smort i denna grovt tillyxade mall. Musiken är långt ifrån Red Hot Chili Peppers funkspetsade rock. Inte heller hans gitarrspel är sig likt. I vanliga fall brukar hans säregna, lite spretiga spelstil smycka låtarna, men den här skivan känns nästan som om den inte har några gitarrer alls. Naturligtvis finns det gitarrer, men de är inte framträdande.

Detta sagt med undantag för öppningslåten ”Going Inside” där några av melodierna låter som om han grävt fram de effektpedaler som inte användes under inspelningen av ”Californication”. Över lag rör det sig om klassisk kompgitarr på akustisk gitarr eller en ren elgitarr. Återhållsamt värre. Inte heller de instrumentala låtarna bjuder på någon strängbändargymnastik eller stora melodier. Fast i all sin enkelhet är instrumentala ”Murderers” och ”Ramparts” två av plattans bästa låtar.

Jag antar att det är tänkt att det är sången och låtarna ska stå i det främre rummet – inte gitarristen Frusciante. Problemet är bara det att han inte är någon stor sångare. Faktum är att han sjunger riktigt uselt. Det finns visserligen gott om bra sångare, som är bra sångare just tack vare att de sjunger uselt – brist i tonsäkerhet och teknik överkompenseras av känsla – men Frusciante är inte en av dem. Vad gäller låtarna så känns de mest som skisser som kanske skulle kunna bli hyfsade tavlor, men inte blev det. Ibland är potentialen mer tydlig som i ”Remain” och ”In Rime”

Det är en väldigt enkel inspelning där förkastliga trummaskiner dominerar ljudbilden. Maskinell percussion har sällan hög ribbfaktor – inte heller denna gång. Det hela känns som ett hobbyprojekt som slängts ihop under några kvällar i en hemmastudio. Och det är väl mer eller mindre vad är också.

Ibland kan man leva på sitt namn. Är rätt säker på att om inte John Frusciante hette just John Frusciante skulle han inte fått ge ut den här skivan på det stora bolaget, utan vänta på kompisarna Chad, Anthony och Flea. Hade det varit en demo från Nisse Hult hade han på sin höjd fått ett svarsbrev från skivbolaget som avslutats med orden ”Tack för visat intresse – ring inte oss vi ringer dig.”

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 13:25

Kategori: Recension | Recension: #870

12 kommentarer

jag tycker att du får va lite snällare när du sätter betyg. lysna igenom cd ordentligt så kommer du att gilla den

jaja Oregistrerad 2001-06-25 01:29
 

Jag har lyssnat ordentligt. Tyvärr tycker jag inte att den är bättre än så.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-06-25 21:15
 

Har full förståelse för alla er som kanske inte funnit er man i John Frusciante, men om man tycker att ”To record only water for ten days” är en skiva som knappt borde få släppas så borde ni ta er en lyssnare på hans två tidigare plattor (dock inte släppta på warner, american recordings) då för står man att john inte försöker spela något hittlistorienterad musik. Sedan undrar jag vad felet är med att spela in skivor själv hemma som john gjort på samtliga plattor hur ärligt blir det inte. Kan dock inte låtabli att älska johns ärliga enkla sätt att ge utlopp för sina känslor. Men visst nog är det något bortom musiken som lockar.

Wille Oregistrerad 2001-11-12 23:13
 

jag tycker faktiskt att skivan är en av de bästa lo-fi-plattorna i modern tid. men alla har ju som sagt rätt tll sin egen åsikt…kanske =)

Professor Jimmy Oregistrerad 2002-09-27 19:31
 

Detta är en av mina och polarnas favoritskivor! Säregen röst, sköna avkopplande, enkla låtar, bra texter. Perfekt att lyssna på då man vill koppla av en söndag eller kanske framåt småtimmarna på Hultsfred…

Kanske har han inte en vidare sångröst, men som i Hellströms fall blir det bra ändå, det är känsla…

bythetimeyougetonthebus Oregistrerad 2003-05-27 19:09
 

Jag älskar verkligen denna skiva, John Frusciante är min absoluta favorit gitarrist.

Phille Oregistrerad 2003-09-15 15:48
 

John Frusciante äger!!!

den här skivan är hur grym som helst!

Enriqué Southmountain Oregistrerad 2003-10-26 01:15
 

4/10!!!!!

fyffan!… det borde ju fan vara olagligt o ge den så lågt betyg… den är ju klockren!

jarzo Oregistrerad 2003-10-28 13:49
 

introt till going inside ar ingen effektdrypande gitarr, det ar hans effektdrypande falsett. coolt iaf.

Medlem 2005-02-13 04:53
 

att ge en fyra är nästintill kriminellt. Det här är en riktigt bra skiva värt minst en åtta. minst.

Medlem 2006-06-03 13:36
 

jag har aldrig tyckt om recensenter, själva yrket, vad de gör. måste man tvunget vara en sådan måste man väl ändå veta vad sjutton man snackar om..

funk Medlem 2007-01-04 23:50
 

Du får nog i framtiden hålla dig till Basshunter eller vad det nu är du gillar…

Hampus T-W Oregistrerad 2009-01-19 17:53
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig