dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Linkin Park: Hybrid Theory
Hybrid Theory (CD) Linkin Park
2000
Warner
5/10

Två saker

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har två saker att skriva om den här skivan. Dels en skivrecension och dels ett försvarstal. Att jag skall skriva en skivrecension är inte så konstigt, men försvarstalet behöver nog en förklaring.

För någon vecka sedan nu var det en olycklig femtonåring som gjorde sig själv och många andra än mer olyckliga med hjälp av ett skjutvapen. Två dog och tretton skadades innan han greps på en skola i Kalifornien. Någon dag efter vansinnesdådet trädde en av hans ”kompisar” fram i NBCs Today Show och sa att Charles Williams, som ynglingen heter, var ett Linkin Park-fan och att han inspirerats av tre av bandets låtar från ”Hybrid Theory”; ”One step closer”, ”Papercut” och ”In the end”. Historien upprepar sig igen. Förra gången var Marilyn Manson syndabocken. Den här gången är det Linkin Park. Vad handlar låtarna i fråga om? Våld och mord på klasskamrater? Jo, just det.

”Why does it feel like night today / Something in here's not right today” från ”Papercut”.
”Everything you say to me / Takes me one step closer to the edge / And I'm about to break / I need a little room to breathe / 'Cause I'm one step closer to the edge / And I'm about to break” från ”One step closer”.
”I kept everything inside and even though I tried / It all fell apart” från ”In the end”.

Brad Delson, gitarrist i bandet sa det själv en tid innan massakern i en intervju med Wall of Sound. ”Det är en missuppfattning att arg musik gör folk arga. Jag tycker den är renande. Och jag tror att unga människor som har problem kan relatera till texterna och känna att de inte är så annorlunda som de trodde.” Tyvärr räcker det inte för alla. Charles Williams hade behövt hjälp och ett land där inte rättigheten att bära vapen är viktigare än att alla skall ha rätt till sjukvård.

Det känns väl i och för sig lite löjligt att skriva det här i Sverige, för jag betvivlar att det finns speciellt många som inte håller med mig. Men jag blir så arg. De är inte ”Guilty by association” trots att ”They point the finger at me again”. ”Me” i det här fallet är rocken och textraderna är från Linkin Parks ”Runaway”.

Det var den ena delen. Sen är det ju en skiva också. Och där är det inte lika lätt att oreserverat försvara Linkin Park.

Bandet består av ovan nämnda Brad Nelson (gitarr), Joe Hahn (DJ), Phoenix (bas), Rob Bourdon (trummor), Chester Bennington (sång) och Mike Shinoda (MC). Japp, ni gissade det. Vi har att göra med ett rap-metalband. Ni som varit med ett tag vet att jag inte är överförtjust i genren. Problemet är att det sällan känns ärligt, mest konstruerat. Ibland som om man inte vågar vara någon del fullt ut och gör en kompromiss där emellan, ibland för att det känns att man vill rida på vågen inte utveckla den. Crazy Town är det värsta exemplet hittils och jag hatar dem av all min kraft, Papa Roach är mest tråkiga, Glassjaw är ihåliga och Limp Bizkit har bara få poänger.

Linkin Park är inte en av de sämsta banden i genren, men det är fortfarande inte speciellt bra. Det som skiljer dem från ovanstående är deras två vokalister, där den ena Fred Durst-lik stöter ut sura rim och den andra representerar rocken med en röst lik Alice In Chains Layne Staley. Kombinationen lyfter dem ett steg över de andra. De är lite säkrare på rocken än till exempel Limp Bizkit som ofta tappar bort sig i rockrefrängerna, och det är bra. Melodierna är följsamma och refrängerna ofta riktigt catchy. Men frågan är det är det vi vill ha av ett rockband, vilket pre- eller suffix vi än sätter på det.

De texter Brad talar om ovan kunde också lyftas en bit. Det är väl fint och bra och fint att man vill få missförstådda tonåringar att känna igen sig, men jag tycker att de borde lyfta blicken och behandla något annat i någon låt.

I det näst sista spåret ”Cure for the itch” släpps Joe Hahn lös och gör ett DJ-nummer. Och jag frågar mig varför han inte får komma fram mer genom hela skivan. Jag menar, det är inte lika bra som Cut Chemist och Nu-Marks ”Swing set” på ”Quality control”, men det kan man inte kräva. En svängig lek med rytm och samplingar.

Kal Ström

Publicerad: 2001-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-11 12:56

Kategori: Recension | Recension: #854

52 kommentarer

Fint kommenterat med vapen kontra sjukvård. USA är ett konstigt land, fascinerande och fasansfullt i en obehaglig men irriterande oemotståndligt coctail. Linkin Park är likaointressant som den mesta storbolagsdyngan som kommer västerifrån.

fred Oregistrerad 2001-04-10 16:03
 

vilket fint språk du använder fred, synd att du inte har lyssnat på skivan.

olle Oregistrerad 2001-04-30 11:06
 

det känns som om jag är den enda tjejen i världen som gillar Linkin Park o annan rap metal… dom är otrooligt bra i alla fall, och jag skulle ge skivan 9/10 om jag fick recensera den…

Josse Oregistrerad 2001-07-08 01:37
 

Jag ger inte mycket för Crazy Town eller Papa Roach och även om Limp Bizkit har haft en del bra låtar så är långt ifrån allt de gör bra. Men Linkin park är annorlunda med sångarna som avlöser varandra och sina stundtals totalt briljanta partier. Det må vara fjortisrock men det är banne mig ändå en av årets absolut bästa skivor! Lyssna ett par gånger till och ge dem ett mer rättmätigt betyg.

Det där med vad som hände i USA tänker jag inte ens kommentera – skyll på MTV bara.

Andreas Oregistrerad 2001-07-09 15:12
 

Linkin Parks skiva är BRA… 9/10 tycker jag… Att skylla på Linkin Park för att en förvirrad stackare gick amok är bara ett lamt försök att hitta en syndabock till det och då passar ju deppmusik bra eftersom det får många deprimerade att känna igen sig och inse att dom är inte ensamma om att må skit, och på det sättet må bättre. Köp Linkins album. Det är JÄVLIGT bra…

Per Oregistrerad 2001-07-12 00:04
 

bästa musiken i världen

simon Oregistrerad 2001-07-22 11:32
 

ungdomarna som orsakade massakern har ett redigt jävla hjärn fel synd att dom inte sköt sig själva i huvet ahahahahah linkin park rockar fett…

jon Oregistrerad 2001-07-29 15:37
 

deras texter handlar inte om att skjuta ihjäl sej själv! *grrrrrrrrr* det handlar om känslor… hur folk känner… jag känner så. jag kan inte relatera till något våld i linkins texter… det handlar om ledsenhet och en tröttsamhet på folk som utnyttjar en… sen att folk kan tolka det sjukt är juh en annan sak. visst kan vem som helst som är våldsbenägen hitta våld i texter… men det handlar inte om musiken då, utan en störning i deras hjärnor… så det så… nej.. att linkin park skulle vara skyldiga till ett sånt brott är helt absurt… jaja… så tänk om lite och lyssna på texterna ur ett annat perspektiv än din ilska mot dem för att ha hetsat den där pojken, så kommer du förstå att linkin rockar fetast! ;)

Alexiz@anarki.zzn.com Oregistrerad 2001-08-04 00:07
 

att skylla mord/självmord på artister tycker jag är felaktigt. sen att linkin säljer ut sig själva för en topplisteplats en något helt annat. personligen hatar jag skiten

A Oregistrerad 2001-08-05 19:59
 

Jag är en stor anhängare av att bedöma musik med någon slags über-objektivitet (eller blir det subjektivitet?). Skit i samma, vad jag menar är att jag vill låsa in mig i ett rum där inget utifrån kan påverka min uppfattning om huruvida musiken är bra eller inte. Inga försäljningssiffror, antalet fans, tidigare släppta skivor (egna och inom genren) etc. etc. Som allätare med ordentlig förkärlek till rock n roll (all bra hårdrock, punk, hardcore, industri mm. är i mitt tycke rock n roll) så rycker det genast i öronen när jag hör en låt som 'One step closer' för första gången. Men.. nu när jag hört låten för många gånger + lite fler låtar från skivan så måste jag bara konstatera att den ej har något djup, vilket leder till i längden att det är skit utan känsla.

- I think I am, therefore I am. I think.

Robban Oregistrerad 2001-08-10 13:45
 

jävla gubbe!!

LINKIN PARK är världens bästa band!!!! Du har i allafall rätt i att crazy town suger!! men linkin park är bäst och chester har världens finaste röst!!

DRA ÅT HELVETE!!!!!

mej!! Oregistrerad 2001-09-29 09:16
 

haha… många av de som kommenterat den här skivan är ju redigt bakom flötet… Alexiz tex. Idiotjäveln har inte förstått att recensenten på ett väldigt tydligt sätt tar Linkin Parks parti i hela historien om skolincidenten

daniel Oregistrerad 2001-09-29 20:22
 

Alltså…jag har av någon oförklarlig anledning inte sett den här recensionen förrän nu… SKIVAN SUGER FÖR HELVETE! PRECIS LIKA MYCKET SOM ALL ANNAN ”NEO METALL” (så d så)

Johannes Oregistrerad 2001-10-08 21:00
 

Killen du skriver om har ju ett allvarligt fel i huvudet och man är dum i huvudet om man tror att Linkin Park vill att han ska gå ut och skuta skallen av lite människor! Musiken ÄR bra och du har uppenbarligen inte lyssnat på skivan! Ha det bra alla Linkin Parks fans! Puss o kram

Lillis Oregistrerad 2001-10-09 21:34
 

det absolut sjukaste som finns är att anklaga band för att få folk till att begå våldsbrott..

För helvete , jag har en annan förklaring som stämmer mycket bättre,,det är själva personerna som begår detta det är fel på.. men istället så anklagas banden.. så jävla sjukt ska det vara så här??NEJ

Gör för satan något åt psyk barnen som begår detta. Jag lyssnar på linkin park och marilyn manson men jag har inte skjutit ner mina kompisar vad jag kan minnas.. Det här är något jag blir riktigt irriterad på faktiskt

FUCK IT

wicked Oregistrerad 2001-11-17 17:36
 

vad fan menar du med att det är sjuka låtar och liknande. det är väll inte deras fel om en sjuk kille skjuter en massa människor. tänk om jag skulle ta själv mord för att jag hade blivit inspirerad utav denna recennsion. då skulle du för fan bli anklagad. hur kul skulle du tycka att det var på en skala. dom har väll tillräckligt att tänka på och så blir dom anklagade för nått sånt här. Usch säjer jag bara. jag är en tjej som ÄLSKAR linkin park och jag blir galen när folk beskyller dom om sånna här saker. man kan ju inte tvinga folk att gilla dom, men dom som inte gillar dom: varför lägga ner så mycket tid att tycka illa om någon? skaffa nån att tycka om själv. måste säja att chester har världens snyggaste röst.

//ett troget linkin fan

mig Oregistrerad 2002-01-11 14:41
 

För att parafrasera Lillis; Ni har uppenbarligen inte läst recensionen.

Tycker ni att textraderna jag citerade manar till mord? Nej, inte jag heller. Och det är precis det jag skriver. Även om jag inte vill dra till med några glåpord så är det som Daniel skrev i sin kommentar. Kanske hade jag kunnat skriva ”Nej.” som svar på min egen retoriska fråga ”Våld och mord på klasskamrater?”, men jag tyckte det skulle vara att skriva er för mycket på näsan. Jag anser det framgick mer än tydligt vad jag själv tyckte ändå.

Precis som man inte kan anklaga Marilyn Manson, som de gjorde efter morden i Columbine, kan man inte anklaga Linkin Park för det som hände i Kalifornien.

Sen skiljer sig våra åsikter om hur bra skivan är. Jag tycker den är ganska bra, inte mer. Framförallt tycker jag de inte känns riktigt ärliga. Ilska är inte något man kan lägga sig till med, det kommer inifrån.

En sak vill jag dock tillägga, att begå självmord är ingenting att skämta om eller något att skriva för att göra en billig poäng. Om du funderar på det efter att ha läst en recension där recensenten (jag) skriver att skivan du älskar är ganska bra (5/10 i betyg) tycker jag att du tar för allvarligt på recensioner och dessutom behöver hjälp. Då kan du vara glad att vi bor i ett land där sjukvård för alla är viktigare, än rättigheten att bära vapen.

Kal Ström Oregistrerad 2002-01-11 16:39
 

Folk får säga och tycka precis vad de vill för min del…det påverkar inte min åsikter! varför bry sig?! Jag tycker i alla fall att Linkin Park e ASBRA!!

Camilla Oregistrerad 2002-01-11 17:03
 

Håller med Camilla, folk får tycka vad de vill. Själv tycker jag att LP totalsuger.

Mango Oregistrerad 2002-01-16 17:30
 

sicken bra skiva alltså!

Melissa Oregistrerad 2002-02-12 18:38
 

5 av 10 är ett jävla skämt. Hur fan kan en så genomgående usel skiva få ett så pass högt betyg? Rapp-Metall är den vidrigaste musikstilen som någonsin kommit till….

Kocken Oregistrerad 2002-02-23 15:33
 

Den här skivan är ren avföring, visst den är bättre än crazy town, men det säger ju inte så speciellt mkt.

Anledningen till att jag kommenterar skivrecensionen var att någon arg person skrev att Linkin Park liksom alla andra Neo-metal band är skit.

Detta är fel då Neo-metal är en annan form av metal. Den är mycket snabb och har hämtat influenser från den klassiska musiken, stora Neo-metalers är bl avåran egen Yngwie Malmsteen. Nu tycker jag inte sp4eciellt mycket bättre om denna typ av metal, men rätt ska vara rätt.

VoodooGlowSkull Oregistrerad 2002-03-16 00:20
 

Förklaring: Neometal och neoklassisk metal är inte samma sak. Numetal eller neometal är det som Linkin Park och gänget håller på med. Yngve Malmsteen spelar neoklassisk metal….japp, tack för mig!

Kristofer Oregistrerad 2002-04-12 09:36
 

linkin park kan inte beskyllas för att en människa tog livet av några andra

thomas Oregistrerad 2002-09-27 17:24
 

5/10…*gråta*….den här skivan förtjänar aldrig mer än 1/10

Andrew Oregistrerad 2002-11-15 14:11
 

Linkin Park är ett jävla fjant band, tacka vet jag äkta metal som, KoRn, Slipknot, System Of A Down, Pantera & Mesuggah.

adde Oregistrerad 2002-11-25 16:49
 

sen när är Glassjaw ”rapmetall” ???? ta och skaffa lite kunskap innan ni skriver recensioner!!!

ekkeman Oregistrerad 2002-11-25 18:06
 

Problemet med Kal Ströms recension är att han förkastar hela genren av rap-metal musik. Vilka förutsättningar har skivan då? Den typ av musik jag inte finner för upphetsande skulle jag aldrig få för mig att uttala mig om. Så Kal Ströms betyg på fem av tio kanske ändå är väldigt bra om man tänker på förutfattade mening.

Simon, Lund Oregistrerad 2002-12-04 09:33
 

tja, han förkastar u genren i stort, men han har ju ändå lyssnat och gett sitt omdöme till skivan

nils Oregistrerad 2002-12-14 09:23
 

Varför kalla Linkin Park för metal när det är dagispop?? Kan hålla med om att några av låtarna är väldigt trallvänliga, men det gör ju inte dom bättre. Detta är en skiva för smågrabbar i de yngre tonåren som vill vara tuffa..

Pontius Oregistrerad 2003-01-06 19:56
 

Angående det där om mördaren..helt sjukt. En artist/ett band kan inte få skulden för nåt sånt. Sen om skivan: Den borde fått en klar 10 enligt mig.

Camilla Oregistrerad 2003-02-08 17:55
 

Den som skrivit det här gillar uppenbarligen inte Linkin Park. Troligen ett fan av death-metal eller något liknande. Och dom vill ju göra slut på Linkin Park. På alla sätt möjliga.

Megabot Oregistrerad 2003-02-10 08:30
 

Hur i h-vete kan man gnälla på Linkin Park???

Gå och gnäll på nån annan artist! Deras nya album kommer till sverige den 24 mars, så det så!

Linkin Park-fan från Boden Oregistrerad 2003-02-26 15:34
 

Japp nu har nya albumet Meteora kommit, hoppas det recenseras snart! Har lyssnat till fyra av låtarna på skivan nu i en timme…dom äger! Låtarna finns att lyssna på på lininpark.com

Yeah! Oregistrerad 2003-03-24 20:00
 

linkin park e bäst…!!

låkk näss Oregistrerad 2003-05-29 22:58
 

vad kan jag sa”ga… THEY invented new genre and i like what they create THAT'S THE ART!

dash Oregistrerad 2003-06-06 14:09
 

Chester bennington är den bästa i hela bandet det finns asså ingen snyggare kille än han..asså pözz jag älskar han………

Asså! Oregistrerad 2004-02-09 11:47
 

Pözz.

Medlem 2004-06-02 19:36
 

LINKIN PARK ÄR BÄÄÄÄST ! Jag älskar dom ! Mike Shinoda är snygg och är jäävligt cool ! Linkin Park har as bra texter ! Jag lyssnar på LP vaarge dag . Dom är såå himmla bra ! Dra åt helvete för den som skrev den här resentionen . Linkin Park äger och mike shinoda är SNYGG !

//Linkin Park fan

Veronica Oregistrerad 2004-09-09 22:52
 

ps . Jag skulle ge Linkin park skivan 10/10 !!!

Veronica Oregistrerad 2004-09-09 22:54
 

ja skulle ge skivan 1/10

och den poängen skulle dom få för att dom dom kan hålla takten och att dom vet var sladden till gitarren ska sitta.

Medlem 2004-12-11 16:19
 

Hata inte recensenten för att framfört sin åsikt. Ni kan kanske framföra era åsikter om skivan ifråga, men absolut inte skrika ut "DRA ÅT HELVETER" åt Kal Ström. Varför gillar ni skivan, varför hatar ni skivan? Det vill jag läsa. Inte en massa svordomar och punkter/komman slumpmässigt utkladdade hur som helst.

Personligen har jag bokstavligt talat lyssnat sönder Hybrid Theory. Det är intensiva & tralliga låtar i en salig blandning, mixat med en del småtrevlig och skön rap. Linkin Parks sångtexter ger jag nästan nästan inget alls för, då dem varken känns glada eller ledsna. En lätt axelryckning passar nog bäst in där.

I överlag vinner dock CD;n delvis på Chesters stundtals sköna röst och Mike Shinodas häftiga "scratchningar" (skrivs det så?).

Ett givet köp för de med en fetish för NU-metal.

MVH//LoS

Medlem 2005-04-01 18:48
 

Jag fattar inte att Linkin Park får skit för att någon unge springer runt och skjuter folk. Själv älskar jag den skivan. Ps. By Myself är bäst Ds.

Medlem 2006-01-29 13:30
 

skivan e bäst. 10/10 poäng

Medlem 2006-01-29 13:33
 

Det är välldigt bra text och en väldigt bra historia . och ett väldigt bra budskap. men det dom håller på med känns lite bansligt… men det är ju klart det är ju skrivet för ungdomar. det är inte ricktigt min stil. men annas är dom jättebra dom skulle få av mig 8/10

MartinBangens Medlem 2006-05-21 14:16
 

Minns att jag lyssnade på den här skivan i elva-årsåldern och det var väl då jag egentligen kunde relatera till texterna.

Som nämnt i tidigare kommentarer saknar dock texterna riktigt djup och musiklandskapet är trist (med undantag för introt i någon låt jag inte minns…ska det till en smiley här?) vilket gör att skivan inte håller speciellt länge.

Betyget 5/10 känns rättvist, men den hade lika gärna kunnat få 6/10.

Medlem 2006-06-21 15:02
 

pözz. lol.

Martin Oregistrerad 2007-09-18 12:54
 

Varför finns ingen Breaking Benjamin recencion? Det är en mkt bättre grupp än wannabe-allt linkin.

Ben Burnley Oregistrerad 2008-06-12 12:03
 

asså, man har väl nåt problem om man får för sig att ta med ett vapen och skuta vilt i sin skola? det tycket jag i alla fall.. och Linkin park har inget med våld att göra.

Linkin park for the win! Oregistrerad 2008-06-15 23:14
 

Jag fattar bara inte varför alla skyller på muski.. ska man hitta band man blir uppjagad av ska man lyssna på hatebreed eller nåt liknande för linkin park har värkligen inget med USAs collumbine massaker.. Jag skulle tippa på att människor kollar på för mycket ”skönhets program och då blir man deprimerad för att man inte ”duger” och då blir man frustrerad och mycket upprörd och det kan smitta andra oxå.. till slut så kommer det fram till nåå som är väldigt lätt stött och då flippar denna människan ur ..

// älskar Linkin park och om ni andra bara ska klaga på LPs skivor så kan ni sticka från hemsidan

Linkin park for the win! Oregistrerad 2008-06-15 23:25
 

kul att se hur fel recenscenten i fråga hade när detat blev årets mest sålda album 2002, ÅRET ETER efter att skivan släpptes.

/Hiro

(http://blogg.aftonbladet.se/18582)

att älska alexschulman Oregistrerad 2008-06-16 13:15
 

men det är ju ganska tråkig musik.

Punkt.

phewe Oregistrerad 2008-06-23 14:09
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig