dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rubbertribe: Wound on my Neck for you
Wound on my Neck for you (CD) Rubbertribe
2001
Reactive Music
4/10

Från omslag till sajt

Lyssna

Sök efter skivan

Jag förstår mig inte riktigt på Rubbertribe. Jag har lyssnat länge på skivan och jag väntar fortfarande på att hitta öppningen. Låten som förklarar varför den här skivan tillför genren något nytt. Något viktigt.

Omslaget för tankarna till Munchs ”Skriet”. Aha! Ångest och svårmod, tänker man. Går man sedan in på bandets sajt så vimlar det av färgglada, fluffiga dinosaurier som frammanar… Ja, inte ångest i alla fall. Att lyssna på skivan från start till mål är hårdraget som att gå från omslaget till sajten.

När jag lyssnar på ”Wound on my Neck for You” så hör jag snarare grupperna Rubbertribe influerats av, än deras egna låtar. Jag kanske är ute och cyklar men det känns som om en rejäl trave Radiohead finns hemma i CD-hyllan hos samtliga medlemmar i den debuterande, svenska kvartetten. Att då inleda skivan med ett svepande vind/tåg-ljud som är närapå identiskt med introt till Radioheads, ”Planet Telex”, öppningslåten från ”The Bends”, är antingen korkat eller modigt. Eller kanske bara ärligt?

”Bonebreaker” följs upp av ”Daylight” som även den får mig att rycka till eftersom de inledande gitarrackorden är tagna från ”Fake Plastic Trees” från samma platta med Radiohead. Mittpartiet i spår tre ”Safe and Rescued” är snott från Kents ”När det blåser på månen”. Titellåtens början är lånad även den. Jag har inte kopplat vilken låt det är än, men det är varken Kent eller Radiohead. Så långt är klart.

Och så där håller det på för mig. Referenserna känns ofta övertydliga. Det blir plumpa pastischer av det hela. Radioheadvibbarna byts successivt ut mot poppigare tongångar som glada The Cure och luftig britpop. Mer som sajten än omslaget. Inte direkt dåliga låtar egentligen, men vad ger det?

Den här skivan kommer förmodligen att hitta sina lyssnare som tycker att jag snackar goja. Bra i såna fall. Det är kul om det går bra för svenska grupper. Men personligen lyssnar jag bra mycket hellre på The Motorhomes eller Reminder. De har det Rubbertribe saknar – nerv och låtar.

Textraden ”So the words I hear – they are not yours” från låten ”Bonebreaker” får mig att inse att även jag hellre lyssnar på de skivor jag antar att Rubbertribe lyssnar på, än det här. Original slår ju som bekant oftast kopior.

Patrik Ekelöf

Publicerad: 2001-03-21 00:00 / Uppdaterad: 2001-03-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #844

8 kommentarer

har du läst att ”original slår ju oftast kopior” i den officiella recensentguiden? har ingen åsikt om denna skivan men det där lät inte bra. coverplattor är grymma

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-21 08:26
 

hur som hellst, inget ont om er på något sätt, det är bra att ni driver den här sajten utan att ta en massa betalt och skit. heja på!

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-21 08:27
 

Tack för de orden ”Anonym”. Faktum är att jag kläckte formuleringen alldeles själv. Tipsa annars gärna om var man hittar recensentguiden du skriver om. Kan kanske vara bra att ha ;)

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-03-21 11:25
 

Det kanske är Magnetic Fields – ”Distant Plastic Trees” som framkallar igenkännelse?

lars Oregistrerad 2001-03-21 19:33
 

det var inget, det var absolut ingenting.

lars Oregistrerad 2001-03-21 19:34
 

Jag tycker att du har en poäng i sajt – omslags biten. Har också undrat lite. Men musiken tycker jag är grym!

Jossan Oregistrerad 2001-03-26 13:27
 

Jag uppfattar i och för sig sajten som ganska ironisk.

ebba Oregistrerad 2001-03-29 12:54
 

Jag har i och för sig bara hört Bonebreaker och Daylight, men det verkar aningen orättvisst att bara se till de saker du hittat som identiska från Radiohead. Vind/tåg-ljudet är väl ändå inget att hänga upp sig på. Jag tycker själv inte att det är speciellt likt ens. Bonebreaker är en lysande låt, och är för mig helt i original. De två ackorden i Daylight som är samma som i Fake Plastic Trees är också pinsamt att nämna som ”tagna från Fake Plastic Trees”. Hur många låtar kan man inte hitta som har två ackord identiska i följd? I övrigt har låten inget med Radioheads låt att göra. Jag ska lätt fixa skivan, en 4 verkar vara klart i underkant…

Erik Oregistrerad 2001-04-05 01:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig