dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Lars Winnerbäck: Singel
Singel (cd) Lars Winnerbäck
2001
Sonet
7/10

Inte på riktigt

Lyssna

Sök efter skivan

Lars Winnerbäck är stor. Det är ingen tvekan om den saken. Han har sedan mitten av 1990-talet följt mig med sin sorgsna glädje. Jag fastnade aldrig för Lundell utan sökte och fann Winnerbäck. Mitt musikaliska förhållande till Winnerbäck har säkerligen med mitt ursprung i stan vid Stångån att göra. Vemodet har alltid varit stort hos dem som inte riktigt passar in i den högborgerliga regementsstaden. Nu, när jag befinner mig i diasporan, ger denna musik ett perspektiv på Linköping som är välbehövligt.

Hur gärna jag än vill så är Winnerbäcks senaste skiva ”Singel” inte lika bra som de tidigare albumen. Jag håller andra albumet ”Rusningstrafik” (1997) högst. På den senaste skivan blommar, det som anades på ”Kom” (1999), ut i full prakt. Plötsligt har pubrocken tagit över den tydliga ton av visa i som funnits på de fyra tidigare albumen. Nu är det full orkester och rocksväng som gäller. Jag gillar det inte. Jag gillar inte att jag ska behöva leta efter den underton av visa som ändå finns kvar. Jag skulle kunna sluta här. Sluta och säga att tyvärr det blev inte bättre, men det håller inte.

Winnerbäcks texter är fortfarande av en sådan klass att det slår det mesta på svenska. Han fångar känslan av livet i vardagen. Det är inte konstlat eller högtravande. Det är vanligt folks språk, utan konstiga metaforer och ordvrängeri. I skivans starkaste låt, ”Singel”, beskriver Winnerbäck sitt liv på följande sätt: ”Det här är inget liv/Det är ett sorgligt substitut/Ett slags tidsfördriv/Var det du som ringde förut/Jag lät det ringa ut”. Fantastiskt, jag kan inte säga annat.

Tyvärr finns dock inte den politiska satir i texterna som kännetecknade Winnerbäcks tidigare produktion. ”Balladen om konsekvenser” finns faktiskt t.o.m. i ”Nya Tidens Sångbok”, men med ”Singel” lär Winnerbäck inte delta i skapandet av ett nytt samhälle.

Jag vill inte att Winnerbäck skall bli någon form av pubrockare. Han skall med all sin känsla framför visor om kärlek och politik. På ”Singel” gör han kanske det i texterna, men musiken förstör (i ”Jag vill gå hem med dig” blir det nästan en fånig travesti på Håkan Hellström).

Jag vill känna toppbetyg. Jag känner att det här riktigt bra, men det är inte Lars Winnerbäck även om han sjunger: ”Låt tiden gå/Jag är samma då som nu”.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2001-03-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-11-05 11:26

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #834

21 kommentarer

TACK. äntligen vågar en recensent säga sanningen och inte hylla pubrocken och doa-körerna. winnerbäck har blivit gubbe.

armstrong Oregistrerad 2001-03-11 09:06
 

Det är väl inget unikt med att säga att Winnerbäck var bätre förr. Jag vet dock inte om jag håller med om det.

Kennet Oregistrerad 2001-03-11 12:41
 

Lasse är helt enkelt inte lika bra längre. Tråkigt men sant. Singel var dock bättre än jag vågade hoppas på, lite positivt. Får se om den håller lika länge som de andra plattorna…

Jögga Oregistrerad 2001-03-11 14:02
 

nä, fansen har väl hävdat det sen andra skivan kom ut men recensenterna har alltid hyllat den ”nye, mogne” gubb-winnerbäck. schlager och strömlinjeformat. det är den nye winnerbäck.

armstrong Oregistrerad 2001-03-11 14:03
 

en fråga, när var Winnerbäck bra? Jag måste helt ha missat det..

fred Oregistrerad 2001-03-12 11:09
 

Vadå fånigt likt Håkan Hellström????

ingen skulle ens om de försökte kunna uppnå sådan musik som Mr. Hellström producerar!!!!

Han skapar musik för den som vill känna äktheten i musiken, inte för att klara varje ton i sången. Jag menar inte att Mr. Winnerbäcks skiva är dålig men den är proffsigare gjord än Mr. Hellström. Både plattorna är Mkt bra men på två helt skilda sett!!!!

Matte Oregistrerad 2001-03-12 21:04
 

fred: Inse att Lars Winnerbäck är mkt bra på de andra skivorna, kan inte uttala mig om ”Singel”. Helt klart en av Sveriges bästa textförfattare. ”Med solen i ögonen” är Winnerbäck när han är som bäst.

Mats Johansson Oregistrerad 2001-03-12 21:13
 

Precis så skulle jag ha skrivit! Jag gillar inte den nya skivan, och det är nog den sista jag kommer att köpa av Herr Winnerbäck tyvärr.

Theolinda Oregistrerad 2001-03-13 15:04
 

hej och hå, Winnerbäck var bättre förr…och så sätts betyget ner för det? kan inte skivan stå för sig själv och bli bedömd utifrån vad den är utan att man behöver jämföra med allt Winnerbäck gjort tidigare? hade han gjort samma slags skiva som rusningstrafik hade han väl fått dåligt betyg för att han inte förnyar sig!

hebbe Oregistrerad 2001-03-16 00:10
 

Ja, smaken är ju som baken och så vidare.

Jag tycker tvärtom att Rusningstrafik som helhet är LWs svagaste. Ett andraalbum där materialet inte räckte till. Då är Dans med svåra steg klart bättre.

”Musiken förstör”, skriver recensenten. Menar han alltså att melodierna har blivit svagare? Det tycker inte jag. Eller menar han att han skulle vilja ha haft en annan produktion, dvs mindre pubrockiga instrument? Otydligt, tycker jag.

Håller också med tidigare inlägg om att Solen i ögonen är bästa hittills. Men Singel är också en höjdare och snäppet bättre än Kom som jag i sådana fall upplevde som mer pubgrötigt otydlig här och var (med några lysande undantag.

När det gäller texten föredrar jag trots allt klarspråk a la ”Jag vill gå hem med dig” framför ”Dionysos dissonans” eller något annat poetiskt från de första skivorna.

Men som sagt, smaken…

Micke Oregistrerad 2001-03-16 18:27
 

Löjligt! varför ska skivan vara sämre bara för att han inte låter exakt lika, det är bra med lite förnyelse. texten är fortfarande fantastiska och musiken är bra. Utom på Håll Ut vill säga, dansbandsvarning på den. Jag skulle vilja dela ut betyget fyra för ”SIngel”

Anders Oregistrerad 2001-03-21 21:39
 

Jaha jag blir lite förvånad..

Singel är ruggigt bra tycker jag. Jag har haft den i tre dar och den är nästan utsliten. Visst man vill ha lite mera vistakter från Lars men jag måste ändå säga att det här är ruggigt bra. Tack för ordet!

Daniel Oregistrerad 2001-03-22 21:56
 

Winnerbäck var bra innan pengarna kom in i hans liv förut skrev han hur vemodigt och fattigt hans liv var, han skrev sina texter för att förbättra sin vardag..idag skriver han endast om hur det är att vara just ”singel”…Vad skulle lars winnerbäck skriva om, ifall´han fick en tjej??? skulle han dö ut…???

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-23 12:50
 

eller då tror jag att han börjar skriva om hur lycklig han är….hans numera kommersiella musik kommer vara placerade som nummer 1 på radiolistan, vid sida av alla de andra…

[Anonym] Oregistrerad 2001-03-23 12:52
 

Jag förstår alla som gillade de tidigare albumen, men inte gillar singel. Men jag är en av dem som gillar den nya musiken också. GO LASSE!

Herman från Linköping Oregistrerad 2001-08-01 16:50
 

Ja, jag har hört det så många gånger. ”Winnerbäck var bättre förr”, ”Han har frångått politiken” och så vidare… Men ska inte också Winnerbäck få förändras som person? Han måste väl få göra det han vill?`Jag skulle få krupp m någon sade till mig ”Nu ska du BARA skriva visor, inget annat”. Jag måste säga att jag gillar nog alla Winnerbäcks skivor ungefär lika mycket, men på olika sätt och vid olika tillfällen.

Petter Boman Oregistrerad 2002-03-28 22:07
 

Gillar inte lasse w. MEN den låten du sågar ”jag vill bara gå hem med dig” är juh hans ENDA bra låt för tusan. skärp dig. PS håller med om din jämförelse blink182/millencolin … blink är bra. osedvanligt Jävla bra. vänta till nästa platta kommer. Lär bli deras Bästa

Jompe Oregistrerad 2003-02-24 10:55
 

Som vanligt är recensenten i princip helt emot min åsikt. Jag tycker det är Winnerbäcks överlägset bästa platta, Söndermarken inräknat. När Winnerbäck sjunger ”visa” är det bra, verkligen, men jag tycker ändå att det är mycket tråkigare än när det rockas lite, och med de geniala ackordföljderna som låtarna har kan jag inte göra annat än att smälta.

Robin Oregistrerad 2003-03-04 17:43
 

lite tråkig skiva..

elden och du hade tid är bra annars

palm Oregistrerad 2003-04-20 22:18
 

Finns nog inte mycket att säga mer än att vi alla går nog igenom perioder i livet då vi behöver pengar.

Medlem 2005-12-05 16:52
 

året är 2006, några år sedan Singel spelades in. Inte winnerbäcks bästa skiva men jag anser ändå att det inte finns någon svensk textförfattare som skriver lika skickligt som winnerbäck.

Medlem 2006-12-19 22:19
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig