dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

DJ: Frankie Knuckles: Choice - A Collection of Classics
Choice - A Collection of Classics (CD) DJ: Frankie Knuckles
2001
Azuli Records Ltd.
7/10

Frankie Knuckles: Legend

Lyssna

Sök efter skivan

Frankie Knuckles är en legend, han spelade i Chicago i slutet på 70-talet och i början på 80-talet.

Housemusiken fick sitt namn efter klubben The Warehouse i Chicago. Det var där Frankie, i slutet av 70-talet, tog de avgörande stegen som utvecklade discon till det som idag kallas house. Med hjälp av sin trummaskin, Roland 909, satte han ett kraftigare beat till låtarna och drog ut discolåtarna så att de passade dansgolvet ännu bättre.

Sedan dess har housemusiken utvecklats i rasande fart och inom genren finns det fler subgenrer än vad som är nyttigt; hardhouse, techhouse, deephouse och så vidare. Nästan alla med det gemensamt att de drivs av samma markerade fyra fjärdedels-beat som Frankie Knuckles en gång knappade in på sin trummaskin.

Han blev vald som nr 23 av de 100 bästa DJ's förra året av den mycket populära klubbmusik-tidningen DJMag. Han är 44 år gammal och kommer från USA. Han har spelat som DJ i 27 år och beskriver sig själv som en DJ med känsla och rytm men med överraskningar.

Han har här gjort en samlingsskiva med ett antal varierande låtar, men med samma rytm och känsla som en röd tråd rätt igenom.

De två skivorna är alltså inte bara en samling av gamla låtar utan en mycket viktig period inom dansmusiken. Om man går på fester och spelningar spelas det ungefär samma musik hela tiden. Jag förstår att man skall hålla musiken levande, men det finns så mycket musik släppt som inte spelades eller spelas alls numera.

Man kan säga att de här skivorna täcker upp två viktiga tidpunkter i musikhistorien. Den första skivan är en tidig reflektion av vad som inspirerade den musik som idag kan kallas för house. Detta är en djupdykning i Chicago och vad som rördes om i grytan på den tiden det begav sig.

Den andra skivan är en lite senare musikreflektion mera åt New York-hållet och visar hur House hade utvecklats under 10 år. Även om tekniken och instrumenten ändrades så behölls kärnan i musiken. Inspirerande sånger, upplyftande budskap och bärande röster ser till att känslan finns med överallt.

Samlingen överlag är en bra kompilation, med små variationer där man låter musiken flöda ut, för det gör den. Men då och då smäller det till med lite extra slagverk eller fina analoga synthbakgrunder. Man hör att man inte hört mycket av dessa låtar innan, men känner onekligen igen soundet som återfinns både bland gammal och ny musik. Det känns som om detta är en del av rötterna i det svängiga musikträdet.

Jag kan rekommendera samlingen till den som vill lära känna bakgrunden till dagens housemusik men samtidigt lyssna på något som inte är uttjatat. Man får ett nytt perspektiv av att det var så här det började, och det med hjälp av låtar som inte av sig själva kom fram i rampljuset. För den som vill ha de gamla slagdängorna kan jag inte rekommendera dessa 2 cd-skivorna, för denna samlingen går djupare än så.

Förpackningen kommer som en dubbel-cd i ett vanligt dubbelcdpaket. Ytterligare ett pappfodral omsluter allt vilket känns bra. En vinylskiva med pickup är på bilden vilket är ett passande tema för samlingen. Vad gäller information om låtarna är det redovisat på ett bra sätt med vem som skrivit låten, årtal, skivbolag m.m.

Håkan Eriksson, ejay.se

Publicerad: 2001-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2001-03-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #833

2 kommentarer

Är jag förvirrad eller är det inte lördag idag? Och borde det då inte vara en gästrecension? Känns som om jag misst nånting nu…

Kennet Oregistrerad 2001-03-10 11:12
 

Det är lugnt Kennet. Du är med i matchen – det är lördag och det är en gästrecension du har läst så känn dig inte blåst på konfekten.

Det vara bara fel signatur tidigare, men nu är det fixat. Det är Håkan Eriksson, ejay.se, som skrivt recensionen inte DD.

Patrik Ekelöf Oregistrerad 2001-03-10 11:40
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig