dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Presidents of the United States of America: Freaked out and small
Freaked out and small (CD) The Presidents of the United States of America
2000
Roadrunner Records
4/10

Sådär

Lyssna

Sök efter skivan

Ibland överlever komiker sig själva. Ibland överlever musiker sig själva. Ibland är bandet i fråga en kombination av komiker och musiker, men överlever sig likväl. The Presidents of the United States har som band överlevt sig själva. Det där häftiga postgrunge-soundet med crazy knorr kändes bättre när det självbetitlade debutalbumet släpptes 1995. Låtar som ”Lump” fick väl vem som helst att dansa. Som 20-åring lyssnade jag intensivt på detta första album, jag tyckte verkligen om det.

Men det blev egentligen bara det. När det andra albumet (de har släppt en del bonus-CD:s och annat smått och gott) ”The Presidents of the United States II” släpptes så var glorian borta. Bandet kom att splittras men fick någon dille under 2000 och spelade in ”Freaked out and small”, som släpptes i USA redan i september 2000.

Trion levererar vad de brukar. Inte alltför många strängar på basen och gitarren och en underfundig Jason Finn sjunger kluriga texter. TPOUSA har alltid stått i någon form av amerikansk punkbandstradition, och inte alltför sällan har namnet Dickies nämnts i deras närhet. Min kompis brukar säga att TPOUSA är som ett Weezer på knark. Det är lite roligare och tokroligt. Det finns en baksida, folk på knark brukar efter ett tag bli rätt så störiga. Typ som Offsprings musikaliska utveckling.

TPOUSA är fortfarande hyfsat trallvänliga, men håller inte hela album igenom. Verkligen inte. ”Freaked out and small” räddas från sågning av två låtar: ”Tiny Explosions” och ”Death Star”. Den förra av de båda låtarna är en skön dänga om hur skönt det kan vara att känna sig glad, och jag kan säga att Janne Lucas ligger i lä vad det gäller pianospel. Den senare av de båda låtarna handlar om, ja mycket riktigt, Dödsstjärnan. Är på ett sätt en hyllning till denna fantastiska skapelse som Imperiet låg inne med två gånger. Samtidigt var det ju faktiskt rätt skönt att den sprängdes i bitar då den envisades med att åka runt och spränga planeter.

Peter Dahlgren

Publicerad: 2001-02-23 00:00 / Uppdaterad: 2001-02-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #815

6 kommentarer

Någon mer än jag som inte får ut någonting av värde ur denna recension? Det sista stycket tyder ju verkligen på att folk på knark blir stökiga…

”Den förra av de båda låtarna är en sjön dänga om hur

skönt det kan vara att känna sig glad, och jag kan säga att

Janne Lucas ligger i lä vad det gäller pianospel. Den senare av

de båda låtarna handlar om, ja mycket riktigt, Dödsstjärnan.

är på ett sätt en hyllning till denna fantastiska skapelse som

Imperiet låg inne med två gånger. Samtidigt var det ju faktiskt

rätt skönt att den sprängdes i bitar då den envisades med att

åka runt och spränga planeter.” Ojojoj…

The President Oregistrerad 2001-02-23 10:38
 

ja hu o ve.. Så där kan man ju då rakt inte hålla på. vart är dagens recensioner på väg?

värsta feta killen Oregistrerad 2001-02-23 19:22
 

missa för helvete inte chris ballews två skivor med sidoprojektet the giraffes!!! mycket bättre än allt i pusa-väg!

Bartek Oregistrerad 2001-02-23 20:39
 

Nu är jag petig, men inte är det väl Jason som sjunger de underfundiga texterna? Det är väl ändå Chris Ballew som är huvudsångaren… Sedan måste jag när jag får chansen även rekommendera PUSA:s lite mer okända skivor. ”II” är är i stort sett i samma klass som det självbetitlade. Och ”Pure Frosting” är förutom två onödiga live-låtar ett utmärkt album. PUSA:s version av Vide Killed Radio Star är hur bra som helst…

Erik Oregistrerad 2001-02-24 01:30
 

de två första albumen var hur bra som helst. sen har det gått utför.

the giraffes är dock mycket bra!

lars Oregistrerad 2001-02-25 20:05
 

Janne lucas är faktist en av seriges bästa pianister

lasse

lasse andersson Oregistrerad 2004-01-03 21:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig