dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

At the Drive-in: Relationship of Command
Relationship of Command At the Drive-in
2000
Grand Royal
9/10

Allt var inte bättre förr

Lyssna

Sök efter skivan

För några år sen intervjuade jag en Franciskanermunk som hette Bengt. Han bodde med sina bröder i ett kloster mitt ute på den skånska slätten. Jag undrade om han någonsin haft närkontakt med Gud. Nej, men om jag bara för en tiondels sekund skulle få det, vore det värt alla år av böner och avhållsamhet, sa han och såg alldeles rofylld ut.

När jag åkte därifrån minns jag att jag tänkte att man skulle kunna säga samma sak om musik. Att alla år av rotande i skivaffärer och börser vore värt ALLT bara man hittar den där plattan som får ens värld att vibrera. När det nästan känns religöst.

Förr så vibrerade min värld sådär en gång i månaden, men på senare år har det blivit längre och längre mellan skalven har jag märkt. Man blir lite cynisk med åren kanske. Nålen på min geigermätare slog i alla fall i botten när jag för första gången drabbades av Nirvanas ”Nevermind”, Red House Painters ”nöjesparksplatta”, Prefab Sprouts ”Steve McQueen” eller Granddaddys ”Sophtware slump”. Allihopa smärre jordskredsalbum. Och det här är viktigt! För att drabbas av musikens totala makt måste den ta strupgrepp på dig och komma lika oväntat som ett brutalt överfall.

För några månader sen hände just det. Jag satt på tunnelbanan och lyssnade på en ny laddning plattor i min portabla CD-spelare (jag hör till de där lyckliga som får skivor via jobbet). Och där på röda linjen någonstans mellan Slussen och Hägerstensåsen insåg jag att jag inte kunde sitta still. Det där som smattrade i mina lurar var så in i helvete jävla apbra att hela min organism hoppade upp och ner och Kabooom!!! Jag hade fått ett nytt favoritband.

De heter At the Drive-in, ligger på Beastie Boys bolag Grand royal, och av gruppens fem medlemmar bär två av dem enorma toviga mikrofonfrisyrer. En av dem har det skönt orockiga namnet Cedric Bixler. Låter mer som en butler tycker jag. Bara det värt ens kärlek. Musikaliskt landar dom någonstans mellan Beastie boys på punkhumör, Refused på stereoider och ett gäng fradgatuggande pittbulls med melodikänsla. Och mitt uppe i alltihopa har de petat in ett franskt musettedragspel på ett spår och lite västafrikanska dansrytmer på ett annat. Oväntat och alldeles brilliant! Fast kanske beskriver dom bäst själva vad det handlar om. Här ett textutdrag från skivans första låt ”Arcarsenal”:

”A catatonic leisure at 1000 miles per hour
Beware”

Som så många gånger förut verkar de råaste platserna på jorden föda den musik som känns mest. För jag antar att At the Drive-in inte hade låtit som de gör om det inte vore för deras omtalat livsfarliga hemstad. Den grundades av spanjorerna på 1600-talet men togs över av Nordamerikanerna för bara 150 år sedan under Mexikansk-amerikanska kriget. Och tydligen är krigssåren inte helt utläkta än. Vissa innevånare uppfattar nämligen fortfarande USA som en ockupationsmakt. Utmed Rio Grande finns t ex slagord nedklottrade där USA's anektering jämförs med Irak och deras ockupation av Kuwait Staden heter El Paso och ligger stadig som en masugn mitt i den heta Texasöknen. Den ligger där och nosar på Mexikanska gränsen och har gator som heter saker som Thunderbird drive och Festival road. Och lika våldsam som At the Drive-ins musik kan uppfattas, lika våldsam är tydligen deras hemstad.

En kompis till mig som turnerat en hel del i USA berättade att El Paso var det enda ställe i staterna där han varit allvarligt oroad för sitt liv, mitt på ljusa dan. At the drive ins första singel som kom 1994 hade det lätt lakoniska namnet ”Hell Paso” vilket kanske säger en del om hur de själva ser på saken.

Den 15 mars spelar de i London. Är du där då: Gå!

Pelle Gustafsson, P3

Publicerad: 2001-02-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-07 14:20

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #796

14 kommentarer

Underbar skiva, bra recension. Men Acrobatic Tenement med ATDI tycker jag personligen är mycket bättre. Den har den rough-känsla som den här skivan saknar. :)

Mutilation Medlem 2007-02-09 19:19
 

så otroligt mkt bättre än mars volta.

Medlem 2007-01-03 03:16
 

jag tycker faktiskt att dom är bättre splittrade.

Cedric har finslipat sin röst i "the Mars Volta", vilket passar perfekt med den kaotiskt härliga musiken. "Sparta" (största delen av bandet) har dock blivit mer melodiska än mars volta. ett bra band har blivit två bättre helt enkelt!

Medlem 2004-11-11 20:55
 

Fick upp ögonen för ATDI efter splittringen tyvärr, men jag tror att jag om tio år fortfarande kommer ranka denna platta som världens bästa!!!

Medlem 2004-05-07 11:26
 

Skivan tar över ert live, köp!

Albert Oregistrerad 2003-08-03 20:27
 

typ världens bästa album!

så inni helvetes jävla bra.

Lindman. Oregistrerad 2003-10-27 14:33
 

det är världens bästa album… förutom några nirvanaskivor iofs

j Oregistrerad 2004-04-02 17:39
 

Skitbra skiva. Har dock inte lyckats ta åt mig de tidigare skivorna än. Synd dom lagt ner.

Robert Oregistrerad 2002-09-12 03:05
 

Pelle verkar ha fattat vinken. Recensionen sätter ord på många känslor, t.ex. hur det kändes att lyssna på Grandaddys nämnda album. Nog bäst jag inhandlar detta album… man har ju inte råd att missa det!

Tony Oregistrerad 2001-12-11 19:26
 

gragrgabrllllgr.. (extasfradga)

Påmindes just om hur jävla bra den här skivan är! Har den på vinyl men glömde den i Åbo.. Bor i Vasa… Måste ner och hämta den!!

Denna skiva får dig att hoppa och härja hur bakfull man än är..

el mako Oregistrerad 2001-06-27 10:31
 

Jag håller med dig till 110% At The Drive-In är helt skoningslöst bra.

Passa på att läsa min recension på

http://www.marknadstradet.se/intromusik/recensioner/

at_the_drive_in/relationship_of_command.html

om ni känner för ännu mer hyllningar.

Cosmonaut är det tuffaste jag hört sedan, ja jag vet inte när.

David Magnusson Oregistrerad 2001-02-13 17:56
 

fan vad du har rätt!!!

henke Oregistrerad 2001-02-13 12:07
 

vill höra ju.

såg skivan igår av en. fast vågade inte fråga om jag fick lyssna. dumt kanske. är ju nyfiken som fan.

conny. Oregistrerad 2001-02-10 15:01
 

Jag håller med helt! Köpte skivan i slutet av oktober, och hade aldrig hört dem. Ren chansning alltså. Och så visade det sig att de var så underbart bra! Läste nyss att de nog kommer till Roskilde. Hoppas att de kommer till Hultsfred med.

Anna Oregistrerad 2001-02-10 13:58
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig