dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rage Against The Machine: Renegades
Renegades Rage Against The Machine
2000
Epic/Sony
4/10

Borde vågat gå vidare

Lyssna

Sök efter skivan

När Zack de la Rocha hoppade av RATM för någon månad sen kändes det tråkigt men väntat. Rykten har ju gått till och från i flera års tid och på något sätt var det redan präntat att det skulle ske. Lite förvånad läste jag sen artiklar om att Tim Commerford, Tom Morello och Brad Wilk skulle fortsätta ändå. Samtidigt som jag kände viss misstrogenhet var det lite spännande. Ett litet hopp tändes om att det skulle hända något, att de skulle gå vidare med något nytt. Live-skivan sköts upp på obestämd framtid och man skulle sätta sig ner för att fundera över sin framtid. Trots det kom beskedet att cover-skivan skulle släppas och jag tappade hakan.

Jag hoppades att de skulle ställa sig stolta och gå vidare från Zack, för att visa att de klarar sig på egen hand. Och det första de gör som band efter han hoppat av är att släppa en skiva med Zack på sång. Idéen till ”Renegades” är bra. Nya arrangemang till låtar de gillat under åren och artister de respekterar. Och de utför arbetet väl. Gamla hjältar som MC5 och Bob Dylan blandas med åttio- och nittiotal som Afrika Bambaataa, Erik B. & Rakim och Cypress Hill.

Men trots att det är roligt att höra en skönt funkig ”Pistol Grip Pump”, bongotrummorna till ”Renegades of funk” och den alltid fantastiska Springsteen-covern ”The ghost of Tom Joad” känns det inte bra. Det känns som gammal skåpmat. Det känns som en krämarprodukt. Det känns absolut inte bara som den hyllning till musikens rebeller som de högtravande skriver om på den officiella sajten.

Och inte blir det bättre av att alla spår är inte så bra i RATMs version heller. Jag trivs inte alls med ”Kick out the Jams”, varken live- eller studioversionen. Stooges-dängan ”Down on the street” ger mig inget och Cypress Hill-covern ”How I could just kill a man” är lite för tråkig.

När tusentals Napster-användare stängdes av för att de laddat hem spår från ”Renegades” tidigare i veckan la bandet ut instrumentala versioner av alla spår från plattan. Det känns ärligt. Det känns som om de lägger det gamla bakom sig. I mitt tycke borde de gjort det från början. Och lägga ut live-skivan samtidigt. Säga: ”Vi kan inte använda det här längre, men ta det för det är bra material”. Det skulle vara att ge fansen något samtidigt som man lämnade Zack bakom sig.

Kal Ström

Publicerad: 2000-12-22 00:00 / Uppdaterad: 2008-02-18 15:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #748

6 kommentarer

Dessutom, trots att den gamla devisen ”All sounds made by Guitar, Bass, Drums and Vocals” står i häftet stämmer det inte denna gång. Både ”Pistol grip pump” och ”Renegades of funk” innehåller samplingar.

Kal Ström Oregistrerad 2000-12-22 01:37
 

Det känns som luften har gått ut RATM.De är har inte samma energi som de hade förut.Personligen tror jag inte på en fortsättning utan Zack.

Jag Oregistrerad 2000-12-22 22:27
 

En dåligt RATM skiva är fortfarande en bra skiva, helt klart värd mer en än en 4 i betyg även om samlingar i denna stil lätt kan bli tråkiga.

commonrider@hotmail.com Oregistrerad 2000-12-31 14:35
 

Jag tycker denna skiva är deras 3e bästa efter Evil Empire… 9,5/10 från mig.. 4 är skammligt! Skärpning!! =)

JB Oregistrerad 2002-12-30 23:55
 

men seriöst, ratm är juu sååååååå bra, men inga kan slå hardcore superstar, XD

tjolahopp Oregistrerad 2008-02-17 01:32
 

tjolahopp

Ha ha, jo alla!

Mr L Oregistrerad 2008-02-18 14:51
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig