dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Memphis Bleek: The Understanding
The Understanding (CD) Memphis Bleek
2000
Roc-a-Fella/Def Jam/Universal
3/10

Blek Bleek

Lyssna

Sök efter skivan

Så är det återigen dags för en av Jay-Zs skyddslingar att släppa en platta på Roc-A-Fella Records. ”The Understanding” är uppföljaren till förra årets ”Coming of Age”. Så även om det är Memphis Bleeks första skiva på Jay-Zs label är det, till skillnad från Beanie Sigels ”The Truth” som kom tidigare i år, inte hans debutplatta.

”Coming of Age” var väl inget större mästerverk men visade ändå stundtals att Bleek i sina bästa stunder kan slänga käft med de bästa. När han sedan dess har dykt upp på diverse låtar på bolagskollegernas plattor har det intrycket ytterligare förstärkts. Något som lovade gott inför ”The Understanding”.

Och visst börjar det bra. När inledande old-schoolinspirerade fighten med Jay-Z ”Do My?” glider över i sköngungande, sommardoftande g-funken i ”I Get High” är det så bra att jag är beredd att ta fram de riktiga superlativen. Men där någonstans tar tyvärr också det roliga slut. ”The Understanding” är nämligen en förvånansvärt intetsägande platta.

Förutom ytterligare ett par ljusglimtar som ”Is That Your Chick” och ”They'll Never Play Me”, känns resten av materialet som ren utfyllnad. Inget vill fastna och jag kan inte komma undan känslan av att känna mig lurad. Det enda som lämnar några mer bestående intryck förutom de redan nämnda låtarna är samplingen av Foreginers ”I Wanna Know What Love Is” i avslutande ”In My Life” och det är något som definitivt inte hamnar på pluskontot i min bok.

Hade Bleek haft något viktigt att förmedla med sina texter skulle det kunna ha vägt upp en del men nu försöker han istället framstå som hårdaste killen i stan. Men då räcker det inte, på långa vägar, att oupphörligen rhyma om brudar, sprit, röka och göka. Det har gjorts förut och det har gjorts betydligt bättre. Hårdast i stan? Nja, inte ens hårdast på sin egen platta skulle jag vilja påstå. Amil, Missy Elliot och de övriga gästerna på plattan övertygar alla mer än Bleek själv.

Det som stör mig mest är att jag borde gilla den här skivan. Blandningen av gangsta-rap, bounciga beats och metalliska basslingor brukar kunna få mig sitta och nodda med huvudet men den här gången händer inget. Något saknas. Det känns inte som det är riktigt på allvar och jag börjar istället snabbt längta efter att lyssna på Jay-Zs eller Beanie Sigels plattor.

”The Understanding” visar att Memphis Bleek har en bra bit kvar innan han kommer upp i deras klass. Ett par gånger glimrar han som sagt till, men till mer än att återigen visa att han har talang räcker det inte den här gången.

David Drazdil

Publicerad: 2000-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2000-12-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #735

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig